Ποιοι αυτοαπασχολούμενοι εντάσσονται υποχρεωτικά και ποιοι προαιρετικά στο νέο επικουρικό

Την υποχρεωτική υπαγωγή στο νέο ταμείο επικουρικής ασφάλισης (ΤΕΚΑ) από την 1η Ιανουαρίου των μη μισθωτών που αναλαμβάνουν για πρώτη φορά ασφαλιστέα εργασία-απασχόληση ή αποκτούν ασφαλιστέα ιδιότητα, επισημαίνει γενικό έγγραφο του ΕΦΚΑ.

Προαιρετική υπαγωγή από την 1η Ιανουαρίου 2023, προβλέπεται για τις εξής κατηγορίες:

1. Οι ασφαλισμένοι στον Κλάδο Επικουρικής Ασφάλισης του e-ΕΦΚΑ (υποχρεωτικά ή προαιρετικά) οι οποίοι έχουν γεννηθεί από 1.1.1987 και εφεξής, εφόσον υποβάλλουν οι ίδιοι αίτημα εντός του 2023.

2. Όσοι έχουν δικαίωμα προαιρετικής ασφάλισης στον e-ΕΦΚΑ από 1.1.2021:
α) Αυτοαπασχολούμενοι υγειονομικοί,
β) Πρόσωπα που ασκούν επάγγελμα στην ασφάλιση του π. ΟΓΑ και
γ) Πρόσωπα που βάσει ειδικής ή γενικής διάταξης εξαιρούνται από την υποχρεωτική υπαγωγή στην ασφάλιση άλλων φορέων επικουρικής ασφάλισης,

εφόσον η αίτηση υπαγωγής στο Τ.Ε.Κ.Α υποβληθεί από 1.1.2023 ή μεταγενέστερα και κατά τον χρόνο υποβολής της, δεν έχουν συμπληρώσει το 35ο έτος της ηλικίας τους.
Οι ασφαλισμένοι αυτών των κατηγοριών, από την υπαγωγή τους στην ασφάλιση του Τ.Ε.Κ.Α., παύουν αυτοδίκαια να υπάγονται στον κλάδο επικουρικής ασφάλισης του e-ΕΦΚΑ.

Εισφορές

Το ύψος των εισφορών της Νέας Επικουρικής Μη Μισθωτών ασφαλισμένων αντιστοιχεί στα ισχύοντα ποσά κατηγοριών του Κλάδου Επικουρικής του e-ΕΦΚΑ και διακρίνεται σε τρεις ασφαλιστικές κατηγορίες:

1η ασφ. κατηγορία 42€ (από 1.1.20-31.5.22) και 39€ (από1.6.22)
2 η ασφ. κατηγορία 51€ (από 1.1.20-31.5.22) και 47€ (από1.6.22)
3 η ασφ. κατηγορία 61€ (από 1.1.20-31.5.22) και 56€ (από1.6.22)

Η κατάταξη σε μια εκ των ασφαλιστικών κατηγοριών είναι υποχρεωτική και η επιλογή ασφαλιστικής κατηγορίας δηλώνεται κατά την έναρξη ασφάλισης.

Ωστόσο, παρέχεται η δυνατότητα αλλαγής ασφαλιστικής κατηγορίας (ανώτερης ή κατώτερης) ανά έτος και η σχετική αίτηση υποβάλλεται ηλεκτρονικά κατά τη διάρκεια του έτους με ενεργοποίηση από την 1η Ιανουαρίου του επόμενου έτους.

Σε περίπτωση μη υποβολής αίτησης αλλαγής κατηγορίας, παραμένει ενεργή η κατηγορία κατάταξης του προηγούμενου έτους.

Οι ασφαλιστικές εισφορές καταβάλλονται σε μηνιαία βάση, με ημερομηνία εμπρόθεσμης πληρωμής την τελευταία εργάσιμη ημέρα του επόμενου μήνα.
Για τις εισφορές της Νέας Επικουρικής Ασφάλισης, εκδίδεται μηνιαίως ειδοποιητήριο πληρωμής ασφαλιστικών εισφορών που αναρτάται στον ατομικό λογαριασμό του ασφαλισμένου και περιλαμβάνει:
– στοιχεία του ασφαλισμένου
– την ασφαλιστική κατηγορία
– οικονομικά στοιχεία που αφορούν στην Νέα Επικουρική και
– τον κωδικό πληρωμής (RF).

Η καταβολή των εισφορών Νέας Επικουρικής θα πραγματοποιείται μέσω του Διατραπεζικού Συστήματος (ΔΙΑΣ), με εντολές πληρωμής ή με άμεση χρέωση λογαριασμού (πάγια εντολή) με διακριτό κωδικό πληρωμής (RF), διαφορετικό των λοιπών εισφορών.
Οι ασφαλιστικές εισφορές υπέρ Τ.Ε.Κ.Α, λαμβάνονται υπόψη για την χορήγηση Αποδεικτικού Ασφαλιστικής Ενημερότητας (Α.Α.Ε.) από τον e-ΕΦΚΑ

Δημήτρης Κωστάκος