Η ΓΣΕΕ ζητά από το υπ. Εργασίας την απόσυρση της τροπολογίας για την άδεια ειδικού σκοπού

Την απόσυρση της τροπολογίας του υπουργείου Εργασίας για την άδεια ειδικού σκοπού σε εργαζόμενους γονείς παιδιών που νοσούν με covid-19 και την επαναδιατυπωση της, ζήτα η ΓΣΕΕ.

Όπως επισημαίνουν οι συνδικαλιστές, με την τροπολογία δημιουργούνται εργαζόμενοι γονείς τριών ταχυτήτων, ενώ η ειδική άδεια μετατρέπεται σε “τιμωρητικό ακολούθημα της άδειας ασθένειας”.

Με αυτά τα δεδομένα, υπογραμμίζει η Συνομοσπονδια:

-Εργαζόμενοι γονείς του δημοσίου τομέα:έχουν πρόσβαση στη χορήγηση πενθήμερης άδειας ειδικού σκοπού δίχως περικοπή των αποδοχών τους.

-Γονείς με νοσούντα τέκνα : μειώνονται κατά 50% οι αποδοχές των 4 πρώτων ημερών, ενώ την 5η ημέρα οι εργαζόμενοι γονείς θα πρέπει να αναζητήσουν άλλη πρόσφορη άδεια για να δικαιολογήσουν την απουσία τους και

-Εργαζόμενοι με τέκνα, των οποίων τα σχολικά τμήματα έκλεισαν με απόφαση του ΕΟΔΥ: τέσσερις ημέρες με πλήρεις αποδοχές (2 εργοδότης, 1 κράτος, 1 εργαζόμενος).

Μέχρι σήμερα η άδεια ειδικού σκοπού αποτελούσε ένα ειδικό σχήμα άδειας τριών ημερών που ακολουθείτο από τη χορήγηση μίας ημέρας ετήσιας κανονικής άδειας, σχήμα το οποίο επαναλαμβανόταν κυκλικά ανά τέσσερις ημέρες.

Αναλυτικότερα, οι δύο πρώτες ημέρες χορηγούνταν με πλήρεις αποδοχές από τον εργοδότη, η τρίτη ημέρα επιδοτείτο στο 100% από τον τακτικό προϋπολογισμό και η τέταρτη ημέρα αφαιρείτο από την ετήσια κανονική άδεια του εργαζόμενου.

Επίσης, για εργαζόμενους που είχαν ήδη εξαντλήσει το δικαίωμα της ετήσιας κανονικής άδειας για το έτος 2020, γινόταν αποδεκτό ότι, κατά την τέταρτη μέρα του ανωτέρω σχήματος, μπορούσε να δηλωθεί οποιαδήποτε άλλη νόμιμη άδεια δικαιούτο ο εργαζόμενος, είτε αυτή χορηγείτο με αποδοχές είτε χωρίς αποδοχές, όπως π.χ. άδεια για την παρακολούθηση της σχολικής επίδοσης των παιδιών, άδεια λόγω ασθένειας τέκνου, άδεια άνευ αποδοχών.