Αποζημιώσεις ειδικού σκοπού: 7 σημεία προσοχής για την αναστολή συμβάσεων

Επτά σημεία προσοχής περιλαμβάνουν οι αποφάσεις για την αναστολή συμβάσεων και την χορήγηση της αποζημίωσης ειδικού σκοπού στους εργαζόμενους επιχειρήσεων, οι οποίες επλήγησαν από τα μέτρα αντιμετώπισης της υγειονομική κρίσης τον Ιανουάριο.

Ειδικότερα:

Οι επιχειρήσεις στις οποίες έχει επιβληθεί απαγόρευση μουσικής και περιορισμός στη λειτουργία της έδρας ή των υποκαταστημάτων τους έως τις 12 π.μ, με εντολή δημόσιας αρχής, για όσο χρονικό διάστημα διαρκεί η εντολή αυτή, δύνανται να θέτουν σε αναστολή τις συμβάσεις εργασίας μέρους ή του συνόλου των εργαζομένων τους, οι οποίοι έχουν προσληφθεί έως και την 30η Δεκεμβρίου 2021, για τον μήνα Ιανουάριο 2022, αντί του συνόλου όπως ίσχυε πριν την τροποποίηση της απόφασης.

2. Οι επιχειρήσεις του ιδιωτικού τομέα βάσει κύριου Κωδικού Αριθμού Δραστηριότητας (ΚΑΔ) στις 30 Δεκεμβρίου 2021 ή δευτερεύοντα ΚΑΔ με τα μεγαλύτερα έσοδα το φορολογικό έτος 2020 σύμφωνα με τις δηλώσεις φορολογίας εισοδήματος που έχουν υποβληθεί έως και τις 29 Δεκεμβρίου 2021, δύνανται να θέτουν σε αναστολή τις συμβάσεις εργασίας μέρους ή του συνόλου των εργαζομένων τους από τις 14 έως και τις 31 Ιανουαρίου, εφόσον έχουν προσληφθεί έως και τις 30 Δεκεμβρίου 2021.

3.Οι επιχειρήσεις -του ιδιωτικού τομέα βάσει κύριου Κωδικού Αριθμού Δραστηριότητας (ΚΑΔ) στις 30 Δεκεμβρίου 2021 ή δευτερεύοντα ΚΑΔ με τα μεγαλύτερα έσοδα το φορολογικό έτος 2020 σύμφωνα με τις δηλώσεις φορολογίας εισοδήματος που έχουν υποβληθεί έως και τις 29 Δεκεμβρίου 2021, δύνανται να θέτουν σε αναστολή τις συμβάσεις εργασίας των εργαζομένων τους που έχουν προσληφθεί έως και τις 30 Δεκεμβρίου 2021, κατά μέγιστο ποσοστό 25%, για χρονικό διάστημα από 14 έως και 31 Ιανουαρίου.

4. Σε περίπτωση που μια επιχείρηση απασχολούσε κατά τις 30 Δεκεμβρίου 2021 έως και τέσσερις εργαζόμενους δύναται να τεθεί σε αναστολή η σύμβαση εργασίας ενός εξ αυτών.

5. Η επιχείρηση, μπορεί να υποβάλει περισσότερες της μιας δηλώσεις αναστολής συμβάσεων εργασίας.

6. Ειδικά, για συμβάσεις εργαζομένων που τίθενται σε αναστολή από τις 14 έως και τις 21 Ιανουαρίου, οι υπεύθυνες δηλώσεις των επιχειρήσεων δύνανται να υποβληθούν από την ημέρα ενεργοποίησης του συστήματος υποβολής δηλώσεων στο σύστημα ΕΡΓΑΝΗ και έως τις 21 Ιανουαρίου.

7. Δικαιούχοι της αποζημίωσης ειδικού σκοπού για τον Ιανουάριο, είναι οι καλλιτέχνες και επαγγελματίες της τέχνης και του πολιτισμού, οι οποίοι είναι εγγεγραμμένοι έως και τις10.01.2021 στην ειδική ηλεκτρονική πλατφόρμα: artandcultureprofessionals.services. gov.gr στο Πληροφοριακό Σύστημα ΕΡΓΑΝΗ του υπουργείου Εργασίας.