ΕΦΚΑ: Ο ιός των «κορονοχρεών» έπληξε το ταμείο - Πως θα αντιμετωπιστούν οι παρενέργειες

Τις οικονομικές παρενέργειες της υγειονομικής κρίσης καλείται να διαχειριστεί τώρα ο ΕΦΚΑ, καθώς ο ιός των χρεών έχει πλήξει περισσότερους από 760.000 ελεύθερους επαγγελματίες και αυτοαπασχολούμενους, ενώ δεν έχει ακόμη ολοκληρωθεί η διαδικασία εκκαθάρισης για τις επιχειρήσεις.

Οι οφειλές προς τον μεγαλύτερο ασφαλιστικό φορέα της χώρας, εκτιμάται ότι υπερβαίνουν το 1,5 δισ. ευρώ, ενώ στην ρύθμιση των έως 72 δόσεων έχουν ενταχθεί μόλις 13.000, παρά το γεγονός ότι η προθεσμία υποβολής αιτήσεων λήγει στο τέλος του μήνα.

Με στόχο την επίσπευση των διαδικασιών, το υπουργείο Εργασίας εξέδωσε εγκύκλιο, με την οποία δίδεται η δυνατότητα ενιαίας ρύθμισης των χρεών που δημιουργήθηκαν κατά τη διάρκεια της πανδημίας, τόσο προς τον ΕΦΚΑ όσο και προς την εφορία.

Η ρύθμιση αφορά σε χρέη, τα οποία δημιουργήθηκαν από τον Φεβρουάριο του 2020 έως τον Ιούνιο του 2021 και μπορούν να ενταχθούν αυτοαπασχολούμενοι, ελεύθεροι επαγγελματίες και εργοδότες.

Οι οφειλές ρυθμίζονται σε 36 άτοκες δόσεις ή σε 72 έντοκες δόσεις, με επιτόκιο 2,5% ετησίως και ελάχιστο ποσό μηνιαίας δόσης 50 ευρώ.

Επίσης, προβλέπεται η εφάπαξ εξόφληση του υπολοίπου, εφόσον ο οφειλέτης δύναται και επιθυμεί, σε οποιοδήποτε στάδιο της ρύθμισης, χωρίς την επιβάρυνση επιτοκίου, με την ρύθμιση να χάνεται, εάν ο οφειλέτης δεν καταβάλει ποσό 2 δόσεων.