Με το σταγονόμετρο η αύξηση του ELA στις ελληνικές τράπεζες

Κατά 500 εκατ. ευρώ, στα 68,8 δισ. ευρώ, αύξησε σύμφωνα με πληροφορίες η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (ΕΚΤ) το όριο χρηματοδότησης των ελληνικών τραπεζών μέσω του έκτακτου εργαλείου στήριξης της Τράπεζας της Ελλάδος, του Emergency Liquidity Αssistance (ELA). Το διοικητικό συμβούλιο της ΕΚΤ που συνεδριάζει στη Λευκωσία, προχώρησε στην οριακή αύξηση του πλαφόν δανεισμού για τον εγχώριο τραπεζικό κλάδο, καθώς μετά τη συμφωνία στο Eurogroup οι εκροές καταθέσεων έχουν σταματήσει.

Πάντως, σε καμία περίπτωση τα κεφάλαια αυτά δεν μπορούν να χρησιμοποιηθούν για την αγορά έντοκων γραμματίων από τις τράπεζες, οι οποίες έχουν πιάσει το ανώτατο επιτρεπτό όριο των 15 δισ. ευρώ. Τα επίπεδα ρευστότητας του εγχώριου τραπεζικού συστήματος έχουν δεχθεί σημαντικό πλήγμα από τα τέλη του 2014 λόγω των πολιτικών εξελίξεων. Με βάση τα επίσημα στοιχεία το δίμηνο Δεκεμβρίου 2014 – Ιανουαρίου 2015 η μείωση των υπολοίπων καταθέσεων νοικοκυριών και επιχειρήσεων διαμορφώθηκε στα 16 δισ. ευρώ περίπου.

Οι διαρροές συνεχίστηκαν και το Φεβρουάριο, αν και δεν υπάρχουν δημοσιοποιημένα στατιστικά, εκτιμάται ότι οι απώλειες για το σύστημα ξεπέρασαν τα 6 δισ. ευρώ τον προηγούμενο μήνα, ενώ τραπεζικοί κύκλοι δεν αποκλείουν το τελικό νούμερο να είναι κατά πολύ υψηλότερο. Πάντως, παρά το γεγονός ότι οι εκροές έχουν πλέον σταματήσει, εκτιμάται πως οι καταθέσεις που έφυγαν θα επιστρέψουν πολύ αργά.

«Αν αναλογιστούμε ότι μετά τις εκλογές του 2012 χρειάστηκαν δυόμισι χρόνια για να επανέλθουν οι καταθέσεις στα επίπεδα που βρίσκονταν τον Απρίλιο της ίδιας χρονιάς και με δεδομένο ότι η τότε κυβέρνηση ήταν ξεκάθαρα φιλοευρωπαϊκή, οι προβλέψεις για το τι θα γίνει σήμερα δεν μπορεί να είναι και πολύ αισιόδοξες» σημειώνει γενικός διευθυντής συστημικού ομίλου.

Σύμφωνα με τον ίδιο, αν η ειδησεογραφία δεν προκαλεί φόβο ότι μπορεί να υπάρξει νέα ρήξη με την Ευρώπη και εφόσον η κυβέρνηση ως και τη λήξη της τετράμηνης παράτασης που έχει εξασφαλιστεί έλθει σε μια οριστική συμφωνία για την κάλυψη των χρηματοδοτικών αναγκών των επόμενων ετών, στόχος είναι τα υπόλοιπα να ανακάμψουν κατά 3-5 δισ. ευρώ ως το καλοκαίρι. Ωστόσο, προσθέτει σχετικά η ίδια πηγή, η επιστροφή τους στα επίπεδα των 164 δισ. ευρώ προϋποθέτει την εφαρμογή των μεταρρυθμίσεων για τις οποίες δεσμεύτηκε η κυβέρνηση μέσω της επιστολής που έστειλε στο Eurogroup.

«Εκτιμώ ότι με βάση το καλό σενάριο οι καταθέσεις μπορούν να αυξηθούν εκ νέου τουλάχιστον στα 150 δισ. ευρώ σε ορίζοντα δύο-τριών ετών, υπό την προϋπόθεση ότι οι ελληνικές αρχές θα δείξουν σαφή δείγματα γραφής για την πολιτική τους και εφόσον απομακρυνθεί ο κίνδυνος μιας νέας αντιπαράθεσης με τους δανειστές» επισημαίνει έμπειρο τραπεζικό στέλεχος.