«Νέο Εξοικονομώ» - Αναρτήθηκε ο οδηγός για την ενεργειακή αναβάθμιση των νοικοκυριών

Το πρόγραμμα «Νέο Εξοικονομώ» έρχεται και θα πάρει τη σκυτάλη από το «Εξοικονομώ – Αυτονομώ», με το οποίο επιδοτήθηκαν ενεργειακές αναβαθμίσεις σε έναν πολύ μεγάλο αριθμό κατοικιών.

Το υπουργείο Περιβάλλοντος και Ανάπτυξης ανακοίνωσε ότι πλέον είναι διαθέσιμη προς το κοινό η ιστοσελίδα του «Νέου Εξοικονομώ» (https://exoikonomo2021.gov.gr).

Με το νέο πρόγραμμα θα αναβαθμιστούν ενεργειακά έως και 50.000 κατοικίες, κατά 38% αυξημένες συγκριτικά με τον προηγούμενο κύκλο («Εξοικονομώ – Αυτονομώ»).

Εξοικονομώ» 2021: Πότε ξεκινά το νέο πρόγραμμα, ποιους αφορά | Ειδησεις

Στην ιστοσελίδα υπάρχουν όλες οι απαραίτητες πληροφορίες για το «Νέο Εξοικονομώ»:

• Ποιοι έχουν δικαίωμα συμμετοχής στο πρόγραμμα.

• Το ύψος της επιδότησης ανάλογα με τα κριτήρια που ισχύουν.

• Τα απαιτούμενα δικαιολογητικά και τον σχεδιασμό για τη διαδικασία υποβολής των αιτήσεων.
• Το ενεργειακό πλαίσιο στο οποίο πρέπει να ανήκουν τα δυνητικά επωφελούμενα κτίρια, σύμφωνα με τον «Κανονισμό Ενεργειακής Απόδοσης Κτιρίων».
• Το είδος των επιλέξιμων παρεμβάσεων.
• Τα στάδια και τα κριτήρια για την αξιολόγηση των αιτήσεων.
• Τις προθεσμίες που σχετίζονται με το πρόγραμμα σε όλα τα στάδια υλοποίησης του.

Νέο Εξοικονομώ 2021: Στον αέρα η ιστοσελίδα του νέου προγράμματος

Πιο δίκαιο το «Νέο Εξοικονομώ»

Σύμφωνα με το ΥΠΕΝ, το «Νέο Εξοικονομώ» έχει σημαντικές διαφορές σε σχέση με τα προηγούμενα προγράμματα ενεργειακής αναβάθμισης κτιρίων. «Είναι πιο δίκαιο και πιο αποδοτικό, δεδομένου ότι καταργείται η χρονική ιεράρχηση των αιτήσεων και δημιουργείται λίστα επιλαχόντων, ενώ για πρώτη φορά θα υπάρχει ξεχωριστός προϋπολογισμός ύψους 100 εκατομμυρίων ευρώ για ευάλωτα νοικοκυριά» σημειώνεται στην ανακοίνωση.

Ειδική μέριμνα θα ληφθεί για μονογονεϊκές οικογένειες, πολυτέκνους και νοικοκυριά με ΑμεΑ. Ως σημαντικότερο κριτήριο, ορίζεται η εκτιμώμενη ετήσια εξοικονόμηση ενέργειας βάσει του προτεινόμενου κόστους παρεμβάσεων.

Το πρόγραμμα θα χρηματοδοτηθεί από το Ταμείο Ανάκαμψης με 632 εκατομμύρια ευρώ και μαζί με τη μόχλευση θα κινητοποιηθούν συνολικά πάνω από 1 δισεκατομμύριο ευρώ.

Είναι σαφές, πως το «Νέο Εξοικονομώ» θα συμβάλλει σημαντικά στην επίτευξη του στόχου που έχει τεθεί στο Εθνικό Σχέδιο για την Ενέργεια και το Κλίμα (ΕΣΕΚ) για τη συνολική ενεργειακή αναβάθμιση 600.000 κτιρίων έως το 2030.

Η πλατφόρμα υποβολής αιτήσεων για το «Εξοικονομώ 2021» θα ανοίξει μετά από ανακοίνωση του Υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας.

 

Διαβάστε ακόμα: Σήμανση των τιμολογίων ρεύματος ανάλογα με το «ρίσκο», από τη ΡΑΕ