Απανωτές ανατιμήσεις ρεκόρ της ενέργειας στην Ευρώπη

Σε νέα ρεκόρ εκτοξεύτηκαν οι τιμές του ευρωπαϊκού φυσικού αερίου και της ενέργειας εντείνοντας τις εύλογες ανησυχίες για τον εφοδιασμό της αγοράς μεσούσης της χειρότερης ενεργειακής κρίσης εδώ και δεκαετίες.

Η Ευρώπη έχει πληγεί από την εκτόξευση στα ύψη των τιμών της ενέργειας καθώς οι οικονομίες βγαίνουν από την πανδημία ενισχύοντας τη ζήτηση με φόντο την έλλειψη προσφοράς καθώς πλησιάζει ο χειμώνας με το Eurogroup να υπόσχεται χθες στοχευμένα μέτρα για την προστασία των πιο ευάλωτων νοικοκυριών.

Η αύξηση του κόστους της ενέργειας αρχίζει να επιβαρύνει τη βιομηχανική παραγωγή εντείνοντας τον κίνδυνο περαιτέρω αστάθειας, καθώς οι επιχειρήσεις στρέφονται προς το κλείσιμο μονάδων τους ή τη μείωση της παραγωγής και οι καταναλωτές χρησιμοποιούν εναλλακτικά καύσιμα, όπως μεταδίδει το Bloomberg.

Τα προθεσμιακά συμβόλαια φυσικού αερίου στην Ολλανδία αυξήθηκαν έως και 7,6% νωρίς σήμερα στα 104 ευρώ τη μεγαβατώρα, καθώς παρέμειναν περιορισμένες οι ροές από τον κορυφαίο προμηθευτή τη Ρωσία και μειώθηκαν από τη Νορβηγία.

Τον τελευταίο μήνα οι τιμές ενέργειας διπλασιάστηκαν με τα αποθέματα καυσίμων στην Ευρώπη να βρίσκονται στο χαμηλότερο για τέτοια εποχή επίπεδο εδώ και πάνω από μια δεκαετία. Στη Γερμανία η τιμή της μεγαβατώρας έπιασε τα 217 ευρώ – νέο ρεκόρ για μηνιαίες παραγγελίες, ενώ τα συμβόλαια για το επόμενο έτος εκτινάχθηκαν στα 147 ευρώ – ρεκόρ όλων των εποχών.