Κομισιόν: «Μπράβο» για τις αποκρατικοποιήσεις, «καμπανάκι» για τα ακίνητα του Δημοσίου

Τα εύσημα από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή παίρνει η χώρα μας αναφορικά με τις αποκρατικοποιήσεις, όπου και έχει πραγματοποιηθεί «σημαντική και ουσιαστική πρόοδος». Εντούτοις, στο μικροσκόπιο της Κομισιόν βρίσκεται η αξιοποίηση των ακινήτων του Δημοσίου, με την ΕΤΑΔ να αντιμετωπίζει σημαντικά προβλήματα.

Αναλυτικά, στην 11η έκθεση εποπτείας της ελληνικής οικονομίας από την Κομισιόν γίνεται εκτενής αναφορά στη μονάδα ωρίμανσης έργων στρατηγικής σημασίας που στήνεται στο ΤΑΙΠΕΔ αλλά και στις εξελίξεις στο μέτωπο της επένδυσης του Ελληνικού.

Αντίστοιχα, σημαντική εξέλιξη θεωρείται και η παραχώρηση της Εγνατίας Οδού αλλά και η πώληση της ΔΕΠΑ Υποδομών. Και στις δύο περιπτώσεις έχουν ανακηρυχθεί προτιμητέοι επενδυτές με το τίμημα να ανέρχεται στα 1,49 δισ. ευρώ για την Εγνατία και στα 733 για τη ΔΕΠΑ Υποδομών.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Αναγνωρίστηκε η γυναίκα που βρέθηκε νεκρή στον Φλοίσβο
Αναγνωρίστηκε η γυναίκα που βρέθηκε νεκρή στον Φλοίσβο
Μυτιληναίος: Οι τιμές του φυσικού αερίου αντιστοιχούν με τη βενζίνη στα 7 ευρώ το λίτρο
Μυτιληναίος: Οι τιμές του φυσικού αερίου αντιστοιχούν με τη βενζίνη στα 7 ευρώ το λίτρο
Ειδική αναφορά γίνεται για τις εξελίξεις στα λιμάνια τόσο της Αλεξανδρούπολης και της Καβάλας, όπου η Κομισιόν καταγράφει την πρόοδο που έχει σημειωθεί ενώ, σύμφωνα με την έκθεση, ζήτημα εβδομάδων είναι να προχωρήσουν οι εξελίξεις και στην Ηγουμενίτσα. Τέλος, ήδη από τις 17 Σεπτεμβρίου έχουν υποβληθεί οι εκδηλώσεις ενδιαφέροντος για το λιμάνι του Ηρακλείου.

Κομβικής σημασία για την πρόοδο των αποκρατικοποιήσεων αναμένεται να είναι και η νέα Μονάδα Ωρίμανσης Έργων Στρατηγικής Σημασίας (Project Preparation Facility -PPF) που αναπτύσσεται εντός του ΤΑΙΠΕΔ. Σύμφωνα με την έκθεση, η Κομισιόν εκτιμά πως αυτή θα είναι πλήρως λειτουργική μέχρι τα μέσα Οκτωβρίου ενώ παράλληλα προετοιμάζονται και τα έργα που θα ενταχθούν σε αυτή, η αξία των οποίων εκτιμάται πως θα ξεπερνά τα 2 δισ. ευρώ.

«Κίτρινη κάρτα» στην ΕΤΑΔ
Εντούτοις, σε πείσμα των παραπάνω θετικών εξελίξεων, η Κομισιόν εκφράζει προβληματισμό για την Εταιρεία Ακινήτων του Δημοσίου (ΕΤΑΔ). Όπως αναφέρει χαρακτηριστικά η σχετική έκθεση, μολονότι υπάρχουν κάποιες εξαιρέσεις, συνολικά δεν υπάρχει κάποια ενιαία προσέγγιση για την απόδοση αξίας από το σύνολο του χαρτοφυλακίου ενώ οι όποιες προσπάθειες έχουν γίνει για την αλλαγή των επιδόσεων της εταιρείας δεν έχουν αποφέρει συστημικά αποτελέσματα.

Σύμφωνα πάντα με την έκθεση, τα προβλήματα στην ΕΤΑΔ φαίνονται σημαντικά ενώ καταλογίζει ευθύνη της εταιρείας καθώς οφείλει να προχωρήσει στην αλλαγή αυτής της κατάστασης και στην απόδοση αξίας από το χαρτοφυλάκιο ακίνητων.