Ενας στους δύο φορολογούμενους “γλιτώνει” πρόστιμα μετά από προσφυγή στην εφορία

Το δίκιο τους παίρνουν πίσω περισσότεροι από τους μισούς (55%) φορολογούμενους που προσφεύγουν στη Διεύθυνση Επίλυσης Διαφορών (ΔΕΔ) του υπουργείου Οικονομικών αρνούμενοι να αποδεχτούν διάφορα ποσά φόρων και προστίμων κρίνοντας ότι τους επιβλήθηκαν αδίκως από συνεργεία ελεγκτων της εφορίας για διάφορες φορολογικές παραβάσεις.

Σύμφωνα με το νόμο όλοι οι φορολογούμενοι, εφόσον θεωρούν ότι αδικήθηκαν από κάποια/ες αποφάσεις επιβολής φόρων ή προστίμων από πλευράς οργάνων της φορολογικής διοίκησης μπορούν να προσφύγουν απευθείας στα διοικητικά δικαστήρια, αλλά παράλληλα είναι υποχρεωμένοι να ασκήσουν «ενδικοφανή προσφυγή» υποβάλλοντας σχετική αίτηση στη Διεύθυνση Επίλυσης Διαφορών του υπουργείου Οικονομικών, αφού προηγουμένως καταβάλλουν το 50% των ποσών που τους καταλόγισε η εφορία.

Για να αποφύγει κάποιος την καταβολή του 50% των καταλογισθέντων ποσών είναι να δώσει επαρκή στοιχεία που να δικαιολογούν αναστολή πληρωμής για σοβαρούς οικονομικούς λόγους.

Σύμφωνα με στοιχεία της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων (ΑΑΔΕ), ο αριθμός των ενδικοφανών προσφυγών που υποβλήθηκαν στο επτάμηνο Ιανουαρίου – Ιουλίου 2021 ανέρχεται σε 6.777. Από τις προσφυγές που υποβλήθηκαν στη Διεύθυνση Επίλυσης Διαφορών του υπουργείου Οικονομικών οι 3.772 εξετάστηκαν και έκλεισαν υπέρ των φορολογουμένων. Ενώ οι υπόλοιπες υποθέσεις απορρίφθηκαν σιωπηρώς, χωρίς να εξεταστούν. Δηλαδή, το 55%% των προσφυγών που εξετάστηκαν δικαιώθηκαν.