Πώς θα ρυθμιστούν τα ασφαλιστικά χρέη της πανδημίας - Τι προβλέπει η τροπολογία του υπ. Οικ/ων

Μέτρα για την ελάφρυνση των πληγέντων της πανδημίας, με στόχο να διευκολυνθούν για να αντιμετωπίσουν τις οφειλές τους προς τον e-ΕΦΚΑ προβλέπονται -μεταξύ άλλων- σε τροπολογία του υπουργείου Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων, που κατατέθηκε στο νομοσχέδιο του Υπουργείου Ψηφιακής Διακυβέρνησης για το νέο Κτηματολόγιο.

Προβλέπεται, συγκεκριμένα, η ρύθμιση σε έως και 72 δόσεις των οφειλών από ασφαλιστικές εισφορές επιχειρήσεων και ελεύθερων επαγγελματιών που δημιουργήθηκαν την περίοδο Μαρτίου 2020 – Ιουλίου 2021. Επιπροσθέτως, παρέχεται η δυνατότητα επανένταξης στο ίδιο καθεστώς ρύθμισης σε φυσικά και νομικά πρόσωπα με ασφαλιστικά χρέη που είχαν υπαχθεί σε ρύθμιση, αλλά την έχασαν κατά το ίδιο διάστημα.

Στο νέο καθεστώς ρυθμίσεων, όπως μεταδίδει το ΑΠΕ – ΜΠΕ, μπορούν να ενταχθούν τόσο οι επιχειρήσεις και οι ελεύθεροι επαγγελματίες των οποίων οι ασφαλιστικές εισφορές είχαν ήδη λάβει παράταση καταβολής έως 31 Δεκεμβρίου 2021, όσο και οφειλές οι οποίες κατέστησαν απαιτητές από 1η Μαρτίου 2020 έως και 31η Ιουλίου 2021 και αφορούν σε επιχειρήσεις και επαγγελματίες με ΚΑΔ που θα οριστούν σε σχετική απόφαση του Υπουργείου Οικονομικών.

Οι ενδιαφερόμενοι θα μπορούν να ρυθμίσουν τις ασφαλιστικές τους εισφορές σε έως 72 μηνιαίες δόσεις με ελάχιστη μηνιαία δόση τα 50 ευρώ. Προγράμματα ρυθμίσεων έως 36 μηνιαίες δόσεις θα είναι άτοκα. Οι ρυθμίσεις από 37-72 δόσεις θα επιβαρύνονται με ετήσιο επιτόκιο 2,5%.

Ο οφειλέτης θα μπορεί ανά πάσα στιγμή να επιλέξει την εφάπαξ εξόφληση του υπολοίπου των ρυθμισμένων οφειλών, άτοκα. Η υπαγωγή στη ρύθμιση γίνεται με την καταβολή της πρώτης δόσης έως 31 Ιανουαρίου 2022. Η ρύθμιση χάνεται στην περίπτωση που δεν καταβληθούν δυο δόσεις, γεγονός που θα έχει ως συνέπεια την απώλεια και όλων των ευεργετημάτων, ενώ το σύνολο του υπολοίπου της οφειλής θα καθίσταται άμεσα απαιτητό.

Με το άρθρο 2 γίνεται δυνατή η επανένταξη σε καθεστώς ρυθμίσεων για όσους επλήγησαν από την πανδημία και απώλεσαν τη ρύθμισή τους από τον Μάρτιο του 2020 έως τον Ιούλιο του 2021. Οι ωφελούμενοι από την εν λόγω ρύθμιση, είναι όσοι εργοδότες και ελεύθεροι επαγγελματίες βρισκόταν ήδη σε καθεστώς παράτασης καταβολής δόσεων για ρυθμίσεις, αλλά και όσοι έχουν κύριο ΚΑΔ δραστηριότητας που θα περιλαμβάνεται σε σχετική απόφαση του Υπουργού Οικονομικών.

Επιπλέον και οι εργαζόμενοι στις επιχειρήσεις με τους εν λόγω ΚΑΔ, που τέθηκαν σε καθεστώς αναστολής σύμβασης εργασίας για οποιοδήποτε χρονικό διάστημα μεταξύ 1ης Μαρτίου 2021 και 31 Ιουλίου 2021 θα μπορούν να επανενταχθούν σε τυχόν ρυθμίσεις των ασφαλιστικών τους εισφορών.

Προϋπόθεση για την επανένταξη σε ρύθμιση, είναι η καταβολή δυο δόσεων (Αυγούστου και Σεπτεμβρίου) μέχρι τα τέλη Σεπτεμβρίου 2021. Η επανένταξη γίνεται με τους ίδιους όρους και προϋποθέσεις της ρύθμισης που χάθηκε αρχικά. Τέλος, με την τροπολογία τακτοποιούνται ασφαλιστικά οι εργαζόμενοι της υπό ειδική διαχείριση εταιρείας «Ελληνικά Ναυπηγεία ΑΕ» (που διαχειρίζεται τα Ναυπηγεία Σκαραμαγκά) για την περίοδο Απριλίου 2012-Σεπτεμβρίου 2013 και επιλύεται η εκκρεμότητα ως προς την ασφαλιστική αντιμετώπισή τους για το χρονικό διάστημα που προαναφέρθηκε.

Τι προβλέπει η τροπολογία για τη ρύθμιση οφειλών λόγω της πανδημίας

Σε 36 άτοκες ή 72 χαμηλότοκες δόσεις μπορούν να ρυθμιστούν οι οφειλές λόγω της πανδημίας, ενώ επεκτείνεται και τον Αύγουστο η έκπτωση φόρου 3% σε περίπτωση εφάπαξ εξόφλησης του φόρου εισοδήματος.

Η τροπολογία για τη νέα ευνοϊκή ρύθμιση των οφειλών της πανδημίας κατατέθηκε στη Βουλή από το υπουργείο Οικονομικών, ενώ περιλαμβάνει σειρά άλλων διατάξεων φορολογικού χαρακτήρα. Με την τροπολογία, μεταξύ άλλων, προβλέπεται ότι ο φετινός ΕΝΦΙΑ θα εξοφληθεί σε 6 μηνιαίες δόσεις, από τον Σεπτέμβριο του 2021 έως τον Φεβρουάριο του 2022.

Ειδικότερα η τροπολογία του υπουργείου Οικονομικών προβλέπει τα ακόλουθα:

  • Θεσπίζεται η δυνατότητα υπαγωγής σε ρύθμιση τμηματικής καταβολής 36 άτοκων ή 72 χαμηλότοκων (με επιτόκιο 2,5%) μηνιαίων δόσεων, οφειλών βεβαιωμένων στις Δημόσιες Οικονομικές Υπηρεσίες (Δ.Ο.Υ.) και τα Ελεγκτικά Κέντρα, οι οποίες δεν τελούν σε καθεστώς ρύθμισης και έχουν βεβαιωθεί κατά το διάστημα από 01.03.2020 έως 31.07.2021. Πρόκειται για τις οφειλές πληττόμενων επιχειρήσεων και φυσικών προσώπων.
  • Στις 36 ή 72 δόσεις εντάσσονται [αντί σε έως και είκοσι τέσσερις μηνιαίες δόσεις που ισχύει σήμερα] και οι οφειλές για τις οποίες έχει χορηγηθεί αναστολή είσπραξης και παράταση καταβολής.
  • Δεν υπάγεται στη ρύθμιση ο φόρος εισοδήματος φορολογικού έτους 2020.
  • Το ελάχιστο ποσό μηνιαίας δόσης της ρύθμισης ορίζεται σε 30 ευρώ για ρυθμίσεις οφειλών συνολικού ύψους (συμπεριλαμβανομένων τόκων και προσαυξήσεων) έως 1.000 ευρώ και σε 50 ευρώ για ρυθμίσεις οφειλών συνολικού ύψους άνω των 1.000 ευρώ.
  • Η ρύθμιση θα χάνεται με συνέπεια την υποχρεωτική άμεση καταβολή του υπόλοιπου των οφειλών, εάν ο οφειλέτης δεν καταβάλλει δύο συνεχόμενες μηνιαίες δόσεις της ρύθμισης ή καθυστερήσει την καταβολή των δύο τελευταίων δόσεων της ρύθμισης για χρονικό διάστημα μεγαλύτερο των δύο μηνών.
  • Οφειλέτες με οφειλές βεβαιωμένες στις Δημόσιες Οικονομικές Υπηρεσίες (Δ.Ο.Υ.) και τα Ελεγκτικά Κέντρα και δόσεις ρυθμίσεων τμηματικής καταβολής, για τις οποίες έχουν χορηγηθεί αναστολή είσπραξης και παράταση καταβολής, δύνανται να επανενταχθούν στο ίδιο καθεστώς ρύθμισης με τους ίδιους όρους και προϋποθέσεις για την υπολειπόμενη οφειλή και για τον εναπομείναντα αριθμό δόσεων της ρύθμισης κατόπιν αίτησής τους. Η επανένταξη του οφειλέτη στη ρύθμιση συντελείται με την καταβολή της δόσης του μηνός Αυγούστου 2021, η οποία πρέπει να πραγματοποιηθεί μέχρι την τελευταία εργάσιμη ημέρα του μήνα Σεπτεμβρίου 2021 μαζί με τη δόση του μηνός Σεπτεμβρίου 2021. Η καταληκτική ημερομηνία της αναβιώσασας ρύθμισης επεκτείνεται κατά το πλήθος των δόσεων που ήταν ανεξόφλητες την ημέρα της αναβίωσης.
  • Επανακαθορίζονται, ειδικά για το έτος 2021, οι προθεσμίες καταβολής των προβλεπόμενων μηνιαίων δόσεων για τον ΕΝΦΙΑ. Ο φόρος θα καταβληθεί σε έξι μηνιαίες δόσεις. Συγκεκριμένα, η πρώτη δόση καταβάλλεται μέχρι και την 30ή Σεπτεμβρίου 2021 και η τελευταία μέχρι και την 28η Φεβρουαρίου 2022.
  • Διευρύνονται οι εκκλησιαστικοί φορείς που απαλλάσσονται από την καταβολή ΕΝ.Φ.Ι.Α. με χορήγηση απαλλαγής και για τα ακίνητα που ανήκουν στην Ιερά Μονή του Θεοβαδίστου Όρους Σινά.
  • Παρατείνεται η δυνατότητα του υποκείμενου στον φόρο κατασκευαστή οικοδομών προς πώληση, να υποβάλει αίτηση υπαγωγής στο καθεστώς αναστολής του Φόρου Προστιθέμενης Αξίας (Φ.Π.Α.) για την παράδοση ακινήτων. Ορίζεται ότι η αίτηση θα υποβάλλεται μέχρι τις 31.12.2021 για τις άδειες με χρόνο έκδοσης έως και 30.6.2021, ενώ για άδειες που εκδίδονται από την 1.7.2021 και εφεξής, εφαρμόζεται εξάμηνη προθεσμία από την έκδοση της άδειας.
  • Ορίζεται η υπαγωγή των απινιδωτών σε υπερμειωμένο συντελεστή Φ.Π.Α. έξι τοις εκατό (6%) του Κώδικα Φ.Π.Α., έως και την 31η Δεκεμβρίου 2022.
  • Προβλέπεται η υπαγωγή των εισιτηρίων αθλητικών αγώνων σε μειωμένο συντελεστή Φ.Π.Α. δεκατρία τοις εκατό (13%) του Κώδικα Φ.Π.Α., για το χρονικό διάστημα από 1ηΣεπτεμβρίου 2020 έως και τις 30 Ιουνίου 2022.
  • αρέχεται, στο συνολικό ποσό του φόρου για τις δηλώσεις φορολογίας εισοδήματος φυσικών προσώπων φορολογικού έτους 2020 και των λοιπών συμβεβαιούμενων με αυτόν οφειλών, έκπτωση 3%, εφόσον ο οφειλόμενος φόρος καταβληθεί εφάπαξ μέχρι και την 27η Αυγούστου 2021, αντί μέχρι την τελευταία εργάσιμη ημέρα του μηνός Ιουλίου, όπως ισχύει σήμερα. ​​​​​ ​​​
  • Συμπληρώνονται οι διατάξεις αναφορικά με τους εφαρμοζόμενους συντελεστές τέλους ταξινόμησης για τα αυτοκινούμενα τροχόσπιτα, κατά τα ειδικώς οριζόμενα και αναλόγως της εκπεμπόμενης μάζας διοξειδίου του άνθρακα.
  • Σε ό,τι αφορά τέλος, τη «Ρύθμιση οφειλών και παροχή δεύτερης ευκαιρίας», προβλέπεται η αναστολή των προθεσμιών για την υποβολή πρότασης εκ μέρους των πιστωτών κατά τον μήνα Αύγουστο. Παράλληλα, αποσαφηνίζεται ότι στην αναστολή των καταδιωκτικών μέτρων της περιουσίας του οφειλέτη δεν συνυπολογίζεται το διάστημα από 1 έως 31 Αυγούστου, εφόσον αναστέλλονται οι προθεσμίες για την υποβολή πρότασης ρύθμισης.