G7: Πλησιάζει η συμφωνία για τον εταιρικό φόρο

Οι πλουσιότερες κυβερνήσεις του κόσμου εισέρχονται στη δεύτερη μέρα των συνομιλιών τους στο Λονδίνο, επιδιώκοντας να προετοιμάσουν το δρόμο για μια ιστορική συμφωνία που επανακαθορίζει τον εταιρικό φόρο για τις πολυεθνικές.

Οι υπουργοί Οικονομικών της G7, των επτά πιο αναπτυγμένων βιομηχανικά χωρών, έληξαν τις συνομιλίες της Παρασκευής καταλήγοντας σε συμφωνία για την από κοινού στήριξη της θέσπισης ενός ελάχιστου φορολογικού συντελεστή εταιρειών τουλάχιστον 15% όταν επαναληφθούν ευρύτερες διεθνείς διαπραγματεύσεις.

Αυτό θα μπορούσε να σηματοδοτήσει το τέλος στον ανταγωνισμό δεκαετιών μεταξύ των χωρών για χαμηλότερη φορολογία.

Διαφορές εξακολουθούν να υπάρχουν ως προς τον τρόπο αντιμετώπισης των τεχνολογικών εταιρειών ως μέρος μιας σχετικής προσπάθειας να αναγκάσουν τις πολυεθνικές να πληρώνουν περισσότερο φόρο στις περιοχές που δραστηριοποιούνται.

Η κυβέρνηση του προέδρου Τζο Μπάιντεν είναι επιφυλακτική έναντι των αμερικανικών τεχνολογικών γιγάντων όπως η Facebook και η Amazon να μπαίνουν αδικαιολόγητα στο στόχαστρο.

Η υπουργός Οικονομικών των ΗΠΑ Τζάνετ Γέλεν, ο Βρετανός υπουργός Οικονομικών Ρίσι Σούνακ και οι ομόλογοι τους της G7 πρόκειται να δημοσιεύσουν δήλωση μετά το τέλος των συζητήσεων.

Ό, τι συμφωνήσουν θα αποτελέσει σημαντικό δείκτη για τις επερχόμενες συνομιλίες με τις περισσότερες από τις χώρες του κόσμου, ορισμένες από τις οποίες, όπως η Ιρλανδία, επωφελούνται από τη χαμηλή φορολογία. Οι εθνικές νομοθεσίες όπως το Κογκρέσο των ΗΠΑ θα ληφθούν επίσης υπόψη.

«Είμαστε κοντά σε μια συμφωνία και συμφωνούμε όλοι μαζί ότι χρειαζόμαστε ένα πολύ σημαντικό βήμα προς τα εμπρός για την καταπολέμηση της φοροδιαφυγής», δήλωσε ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών Όλαφ Σολτς την Παρασκευή. «Όλοι καταλαβαίνουμε ότι οι μεγάλες εταιρείες πρέπει να πληρώσουν το δίκαιο μερίδιό τους», πρόσθεσε.

Μία συμφωνία θα μπορούσε να αποβεί οικονομικά συμφέρουσα για τις χώρες που έχουν δει το δημόσιο χρέος τους να ανεβαίνει με την οικονομική κρίση της πανδημίας. Μια μελέτη που δημοσιεύθηκε αυτήν την εβδομάδα από το Παρατηρητήριο Φορολογίας της ΕΕ προέβλεπε ότι ο φορολογικός συντελεστής 15% θα μπορούσε να δημιουργήσει το ισοδύναμο των 41 δισ. ευρώ ετησίως για τις ΗΠΑ και 48 δισ. ευρώ για τα μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Η συμφωνία έστω για την διατύπωση για μια ελάχιστη εισφορά θα αφήσει περιθώρια ελιγμών σε ευρύτερες συνομιλίες που περιλαμβάνουν περίπου 140 έθνη σχετικά με τον τρόπο επανεξέτασης των κανόνων για να σταματήσουν οι πολυεθνικές να μεταφέρουν κέρδη σε χώρες χαμηλής φορολογίας. Μια συμφωνία θα έδινε επίσης στη διοίκηση του Μπάιντεν ένα διαπραγματευτικό πλαίσιο καθώς ακολουθεί το σχέδιο για τις υποδομές στο Κογκρέσο.

Οι κυβερνήσεις προσπαθούν να βρουν κοινό έδαφος για τον εταιρικό φόρο την τελευταία δεκαετία σε συζητήσεις που εποπτεύει ο Οργανισμός Οικονομικής Συνεργασίας και Ανάπτυξης.

Η άφιξη του Μπάιντεν στην παγκόσμια σκηνή έδωσε στις συνομιλίες νέα ώθηση, πρώτα με την πρόταση για ελάχιστο ποσοστό 21%. Ωστόσο, δεν ήταν σαφές την Παρασκευή το βράδυ εάν μια συγκεκριμένη τιμή θα συμπεριλαμβανόταν στην ανακοίνωση των G7.

«Είναι σαφές ότι το 15% είναι μόνο ένα σημείο εκκίνησης και αν είναι υψηλότερο, είναι καλύτερο να έχουμε ένα ποσοστό που να είναι υψηλότερο από το 15%», δήλωσε ο υπουργός Οικονομικών της Γαλλίας Μπρουνό Λεμέρ στο BBC την Παρασκευή.

Μια συμφωνία των G7 θα βοηθούσε στην ενίσχυση της δυναμικής, και ενδεχομένως στην εξάλειψη ορισμένων εμποδίων, πριν από μια συνάντηση των αξιωματούχων στη μεγαλύτερη ομάδα των της G20 τον Ιούλιο και τη σύνοδο κορυφής των ηγετών της G20 τον Οκτώβριο.