Υπ. Οικονομικών και Εργασίας: Υπό όρους η στήριξη των επιχειρήσεων τουριστικών καταλυμάτων

Την υπό όρους στήριξη των επιχειρήσεων, οι οποίες δραστηριοποιούνται στον κλάδο των τουριστικών καταλυμάτων καθ’ όλη τη διάρκεια του έτους, μέσω της κάλυψης του συνόλου των ασφαλιστικών εισφορών για το α’ εξάμηνο του 2021, προβλέπει κοινή απόφαση των υπουργείων Οικονομικών και Εργασίας.

Ωστόσο, οι επιχειρήσεις που κάνουν χρήση της επιδότησης ασφαλιστικών εισφορών, υποχρεούνται για την περίοδο από 1η Ιανουαρίου έως 30 Ιουνίου, να διατηρήσουν τον ίδιο αριθμό προσωπικού που είχαν στις 31 Δεκεμβρίου 2020.

Σε περίπτωση καταγγελίας συμβάσεων εργασίας, τότε αυτή είναι άκυρη.

Στην έννοια του ίδιου αριθμού προσωπικού δε συμπεριλαμβάνονται όσοι αποχωρούν οικειοθελώς από την εργασία τους, όσοι αποχωρούν λόγω συνταξιοδότησης, οι εργαζόμενοι ορισμένου χρόνου των οποίων η σύμβαση εργασίας λήγει μετά την 1η Ιανουαρίου 2021, οι εργαζόμενοι που στις 31 Δεκεμβρίου 2020 βρίσκονταν σε αναστολή και οι περιπτώσεις διακοπής της συμβάσεως εργασίας λόγω θανάτου του εργαζομένου.

Σε περίπτωση που για οποιονδήποτε λόγο προκύψει ότι επιχειρήσεις αυτής της κατηγορίας δεν υπάγονται στην διευκόλυνση που παρέχει η Πολιτεία, τότε οι καταβληθείσες ασφαλιστικές εργοδοτικές εισφορές επιστρέφονται από τον e-ΕΦΚΑ στο Ελληνικό Δημόσιο και καταβάλλονται από τις επιχειρήσεις με τον προβλεπόμενο τόκο καθυστέρησης λόγω εκπρόθεσμης καταβολής.

Αναλυτικότερα:

– Στην απόφαση αναφέρεται ότι η δαπάνη για την κάλυψη των εισφορών, ανέρχεται στα 3,4 εκατ. ευρώ.

Προϋπόθεση ένταξης για τις επιχειρήσεις είναι να τους απαγορεύθηκε η λειτουργία με εντολή δημόσιας αρχής το Μάρτιο του 2020 και μπορούσαν να επαναλειτουργήσουν την 1η Ιουνίου 2020.

Επίσης, οι επιχειρήσεις πρέπει να μπορούν να αποδείξουν ότι κατά το χρονικό διάστημα από τον Απρίλιο 2020 έως και τον Δεκέμβριο 2020 είχαν χαμηλότερα ακαθάριστα έσοδα κατά ποσοστό τουλάχιστον 70% από το αντίστοιχο χρονικό διάστημα του 2019.

Σε περιπτώσεις επιχειρήσεων εργοδοτών με κύριο και δευτερεύοντα ΚΑΔ, για την ένταξη στομέτρο, η προβλεπόμενη μείωση των ακαθάριστων εσόδων ελέγχεται για τον ΚΑΔ που συνδέεται με τη λειτουργία τουριστικού καταλύματος.

Οι επιχειρήσεις, οι οποίες εντάσσονται στο μέτρο, προσδιορίζονται μέσω του πληροφοριακού συστήματος «ΕΡΓΑΝΗ». Το σχετικό αρχείο διαβιβάζεται στην Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων (ΑΑΔΕ) και εκείνη με τη σειρά της αποστέλλει την τελική λίστα στον e-ΕΦΚΑ.

Για τον e-ΕΦΚΑ οι επιχειρήσεις που θα προκύψουν, θα πρέπει να καταχωρίσουν στα σχετικά πεδία της Αναλυτικής Περιοδικής Δήλωσης (ΑΠΔ) της οικείας μισθολογικής περιόδου, για το χρονικό διάστημα από 1.1.2021 έως 30.6.2021, το ποσό της επιδότησης των εργοδοτικών εισφορών, το οποίο ανέρχεται σε ποσοστό 100% των εργοδοτικών εισφορών.

Όσες από αυτές τις επιχειρήσεις εργοδότες εντάσσονται και στο μηχανισμό ενίσχυσης της απασχόλησης «ΣΥΝ-ΕΡΓΑΣΙΑ» καταχωρίζουν στην ΑΠΔ της οικείας μισθολογικής περιόδου, με ειδικό τύπο αποδοχών, τις ονομαστικές αποδοχές των εργαζόμενων που εντάσσονται στον μηχανισμό και για το χρονικό διάστημα ένταξης κάθε εργαζόμενου σε αυτόν, καθώς και τις ασφαλιστικές εισφορές (εργαζόμενου και εργοδότη) που αντιστοιχούν στις ονομαστικές αποδοχές σύμφωνα με τα ισχύοντα πακέτα κάλυψης.

ΠΡΟΣΟΧΗ:Σε περίπτωση που η ΑΠΔ έχει ήδη υποβληθεί από τον εργοδότη, ποσά επιδότησης καταβάλλονται απευθείας στον e-ΕΦΚΑ από το Υπουργείο Εργασίας και η επιχείρηση εργοδότης καταβάλλει μόνο τις ασφαλιστικές εισφορές ασφαλισμένου.

Τυχόν ποσά που έχουν καταβληθεί από την επιχείρηση, παραμένουν ως πιστωτικό υπόλοιπο στον e-ΕΦΚΑ και συμψηφίζονται με ασφαλιστικές εισφορές επόμενων μισθολογικών περιόδων.