Ταμείο Ανάκαμψης: Ιούλιο οι πρώτες εκταμιεύσεις - Πώς θα μοιραστούν στα κράτη-μέλη

Οι πρώτες εκταμιεύσεις προ χρηματοδοτήσεων από το Ταμείο Ανάκαμψης (NextGeneration EU) είναι δυνατό να ξεκινήσουν πριν από το τέλος Ιουλίου, εκτιμά η Ευρωπαϊκή Επιτροπή

Η εκπρόσωπος της Επιτροπής, αρμόδια για θέματα οικονομίας, Μάρτα Βιέζουρεκ, εξέφρασε ικανοποίηση για την έγκριση από όλα τα κράτη-μέλη της απόφασης περί ιδίων πόρων, σημειώνοντας ότι οι τελευταίες τυπικές διαδικασίες θα ολοκληρωθούν έως το τέλος Μαΐου.

«Αυτό θα επιτρέψει στην Επιτροπή να δανειστεί από τις αγορές πολύ γρήγορα και εντός του Ιουνίου», ανέφερε η ίδια εκπρόσωπος.

Η σφαιρική (οικονομική) ανταπόκριση της ΕΕ στην πανδημία του κορονοϊού | Νομικά Νέα | Lawspot

Πώς θα δοθούν τα χρήματα στα κράτη-μέλη

Περιγράφοντας την όλη διαδικασία, η εκπρόσωπος της Επιτροπής είπε ότι τα κράτη-μέλη που έχουν καταθέσει τα εθνικά σχέδια ανάκαμψης και ανθεκτικότητας πριν από τις 30 Απριλίου (όπως η Ελλάδα) θα λάβουν την αξιολόγηση της Επιτροπής πριν από το τέλος του Ιουνίου και στη συνέχεια το Συμβούλιο έχει το πολύ 4 εβδομάδες για να εγκρίνει την πρόταση της Επιτροπής.

Θα χρειαστούν το πολύ δύο μήνες για να αποδεσμευτεί το ποσό της προ-χρηματοδότησης, που αντιστοιχεί στο 13% του συνολικού ποσού που δικαιούται η χώρα από το Ταμείο Ανθεκτικότητας και Ανάκαμψης (RRF), που είναι το βασικό μέσο του NextGenerationEU. «Αυτό σημαίνει ότι οι πληρωμές της προ-χρηματοδότησης θα ξεκινήσουν τον Ιούλιο», δήλωσε η εκπρόσωπος της Επιτροπής.

Υπενθυμίζεται ότι μέχρι σήμερα η Επιτροπή έχει λάβει από 19 κράτη-μέλη τα εθνικά σχέδια ανάκαμψης και ανθεκτικότητας και τις επόμενες εβδομάδες αναμένεται να λάβει και τα υπόλοιπα.