Κονδύλια 7,9 δισ. ευρώ αναμένονται το 2021 στην Ελλάδα από το Ταμείο Ανάκαμψης

Κονδύλια ύψους 7,9 δισ. ευρώ αναμένεται να εκταμιευθούν φέτος για την Ελλάδα από το Ταμείο Ανάκαμψης, προανήγγειλε ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Θεόδωρος Σκυλακάκης, μιλώντας στο Φόρουμ των Δελφών.

Οπως είπε ο Θ. Σκυλακάκης, η χώρα μας είναι η δεύτερη απο τις χώρες-μέλη που κατέθεσε σχέδιο στην Κομισιόν. Ετσι, μετά την προκαταβολή των 4 δισ. ευρώ, αναμένεται να ακολουθήσει η καταβολή της πρώτης δόσης με βάση τα ορόσημα και τους στόχους που έχουν τεθεί.

Ο κ. Σκυλακάκης υπογράμμισε ότι υπάρχει άριστη συνεργασία με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή και ότι η ελληνική κυβέρνηση βαδίζει με βάση τους ευρωπαϊκούς κανόνες.

Η Ελλάδα, είπε ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών, θα λάβει δάνεια ύψους 13 δισ. ευρώ από το Ταμείο Ανάκαμψης, ενώ έχει καταρτίσει σχέδιο βάσει του οποίου τα δάνεια αυτά περνούν στον ιδιωτικό τομέα, προκειμένου να δοθούν κίνητρα για αύξηση των επενδύσεων. Οπως είπε, τα 59 δισ. ευρώ που κινητοποιούνται συνολικά είναι αποτέλεσμα της δομής του σχεδίου: από τα δάνεια, από την εκτεταμένη συνεργασία δημοσίου και ιδιωτικού τομέα, με συγχρηματοδοτούμενα σχέδια.

Ο Θ. Σκυλακάκης επισήμανε ότι το Εθνικό Σχέδιο Ανάκαμψης έχει κατά 90% ήδη προσδιορισμένα έργα και ότι προβλέπει τη μεγαλύτερη κινητοποίηση μεταρρυθμίσεων στην Ευρώπη. Σε ό,τι αφορά τον προσδιορισμό των έργων, έφερε ως παράδειγμα τη σημερινή έγκριση του έργου για την ψηφιακή αναμόρφωση των αρχείων του κράτους.

Ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών τόνισε ότι στόχος είναι να διπλασιάσουμε το ύψος των δημοσίων επενδύσεων το 2022. Δηλαδή, πρέπει να αυξηθεί από τα 5 στα 10 δισεκατομμύρια ευρώ, κάτι που, όπως είπε, «με την παλιά Ελλάδα ήταν αδιανόητο, με την καινούργια Ελλάδα είναι δύσκολα εφικτό».

Σταϊκούρας: Θα επιδιώξουμε αύξηση της προκαταβολής των 4 δισ.

Αλλά και ο υπουργός Οικονομικών, Χρήστος Σταϊκούρας, μιλώντας στο «Οικονομικό Forum των Δελφών», επισήμανε τη βοήθεια που θα δώσει το Ταμείο στην ελληνική οικονομία, προσδιορίζοντας αυτή ως εξής:

  • Οι ιδιωτικές επενδύσεις θα αυξηθούν κατά 20% επιπλέον σε σχέση με το ύψος τους χωρίς τις χρηματοδοτήσεις από το Ταμείο.
  • Το ΑΕΠ θα αυξηθεί το 2026 κατά 7 μονάδες επιπλέον, ενώ ειδικά εφέτος θα διαμορφωθεί στο 3,6% αντί του 2,4%.
  • Η απασχόληση θα αυξηθεί το 2026 κατά 4 μονάδες επιπλέον, που «μεταφράζεται» σε περίπου 200.000 νέες θέσεις εργασίας.

Σύμφωνα με τον υπουργό, από τις επιχορηγήσεις του Ταμείου ένα σημαντικό ποσό οδεύει προς τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις της χώρας. Πρόκειται για τον ψηφιακό μετασχηματισμό (375 εκατ. ευρώ), τη διαφοροποίηση του τουριστικού προϊόντος (260 εκατ. ευρώ), τον αγροτοδιατροφικό τουρισμό (250 εκατ. ευρώ) και το «Εξοικονομώ» (450 εκατ. ευρώ).

Σημειώνεται ότι για τις ιδιωτικές επενδύσεις από τα δάνεια του Ταμείου, από το συνολικό κεφάλαιο το 50% πρέπει να προέρχεται από δανεισμό από το Ταμείο, το 30% από τραπεζικό δανεισμό και το 20% από ίδια κεφάλαια των επιχειρήσεων.

Ο κ. Σταϊκούρας επισήμανε ότι η κυβέρνηση θα επιδιώξει να αυξηθεί η προκαταβολή των 4 δισ. ευρώ που θα λάβει εφέτος η Ελλάδα από το Ταμείο Ανάκαμψης.