Γ. Τσακίρης: «Μέσα στον Ιούνιο έρχεται το νέο ΕΣΠΑ»

O υφυπουργός για τις Δημόσιες Επενδύσεις και το ΕΣΠΑ, Γιάννης Τσακίρης, μιλώντας σήμερα στο 6ο Οικονομικό Φόρουμ των Δελφών αναφέρθηκε στο νέο Εταιρικό Σύμφωνο για το Πλαίσιο Ανάπτυξης που θεωρητικά «έχει ήδη έρθει».

Ειδικότερα, όπως αναφέρει η ανακοίνωση των διοργανωτών του Φόρουμ, ο κ. Τσακίρης έκανε γνωστό ότι το νέο ΕΣΠΑ θα εγκριθεί μέσα στον Ιούνιο, εκφράζοντας την εκτίμηση ότι στις αρχές του Ιουλίου θα έχουν υπογραφεί για να ξεκινήσουν, ακολούθως, το ερχόμενο φθινόπωρο, οι σχετικές προσκλήσεις και χρηματοδοτήσεις. «Θέλουμε να είναι πιο απλουστευμένο», σημείωσε σχετικά, προσθέτοντας: «Σκεφτόμαστε μεγάλες, εμβληματικές προσκλήσεις. Ό,τι είναι πιο ώριμο θα χρηματοδοτείται, δεν θα περιμένουμε όταν ωριμάσει κάτι».

«Έχουμε μείνει πίσω σαν χώρα όσον αφορά στην πολιτική με το ΕΣΠΑ»

Επισημαίνεται ακόμη ότι ο ίδιος σημείωσε ότι αναμένεται μια «γέφυρα» μεταξύ παλαιού και νέου ΕΣΠΑ τους επόμενους μήνες. Υπάρχει μια καλή ροή σχετικά με τους πόρους, με μικρά χρηματοδοτικά κενά, πρόσθεσε, ωστόσο υπογράμμισε: «Έχουμε μείνει πίσω σαν χώρα όσον αφορά στην πολιτική με το ΕΣΠΑ. Για αρκετές προγραμματικές περιόδους χάναμε το βήμα μας. Για παράδειγμα, τα δίκτυα φυσικού αερίου εκτός πόλεων δεν χρηματοδοτούνται πλέον, αφού το αέριο για την ΕΕ θεωρείται πλέον ορυκτό καύσιμο».

Όσον αφορά τη συνδυαστική χρηματοδότηση, ο κ. Τσακίρης επεσήμανε τα εξής: «Το Ταμείο Ανάκαμψης είναι εμπροσθοβαρές και το ΕΣΠΑ έχει μεγαλύτερο περιθώριο. Οπότε, όλα τα έργα μπορούν συνδυαστικά να χρηματοδοτηθούν όπως πρέπει».

«Το έλλειμμα ρευστότητας στην Ελλάδα ήταν τρομακτικό όλους αυτούς τους μήνες του lockdown και της πανδημίας. Χωρίς το ΕΣΠΑ θα είχαμε πρόβλημα, ήταν πολύ σημαντική η βοήθειά του. Χρηματοδότησε μέχρι και δράσεις Υγείας» ανέφερε, σύμφωνα με την ίδια ανακοίνωση.

«Πλέον βρισκόμαστε στη μετα-covid εποχή και κοιτάμε την επανεκκίνηση της οικονομίας. Το πρόγραμμα για την εστίαση αφορά την επανεκκίνηση του κλάδου. Το ίδιο ισχύει και για τον ξενοδοχειακό κλάδο», προσέθεσε ο υφυπουργός.

Τι ανέφερε για τα startups

Σε ερώτημα για τις startups, μίλησε για ένα «θαύμα» στην Ελλάδα τα τελευταία δύο χρόνια με την παρουσία τους. «Μικρές εταιρείες προσελκύουν πολύ μεγάλα ποσά από το εξωτερικό. Θα μας φέρουν γρήγορη και βιώσιμη ανάπτυξη», προέβλεψε.

Παράλληλα, Θετικά αναφέρθηκε και στο ενδεχόμενο να γίνει η Ελλάδα ένας κόμβος προσέλκυσης επιχειρήσεων που προάγουν την έρευνα και την τεχνολογία. «Να επενδύσουμε περισσότερο στη γνώση για να προσλάβουμε ικανούς εργαζόμενους», πρότεινε ο κ. Τσακίρης, όπως σημειώνεται στην ίδια ανακοίνωση.

«Είμαι αισιόδοξος για την ανάπτυξη και υπάρχουν σημαντικά σημάδια ανάκαμψης και σημαντικά μηνύματα για ξένες επενδύσεις και βιώσιμη ανάπτυξη», υπογράμμισε ανακεφαλαιώνοντας.