Οικονομικό Φόρουμ Δελφών - Πατέλης: «Οι εργαζόμενοι είναι το μεγάλο μυστικό όπλο της Ελλάδας»

Στην υψηλή ποιότητα των ανθρώπων της εργασίας, από την Ελλάδα και την ομογένεια όπου κατέληξαν λόγω του brain drain, εστίασε ο διευθυντής του Οικονομικού Γραφείου του Πρωθυπουργού, κ. Αλέξης Πατέλης, μιλώντας στο Οικονομικό Φόρουμ των Δελφών. Το αντικείμενο της συζήτησης με τον Αμερικανό δημοσιογράφο Πίτερ Σπίγκελ ήταν οι επενδύσεις -και ιδιαίτερα οι ιδιωτικές- στο πλαίσιο του Εθνικού Σχεδίου Ανάκαμψης «Ελλάδα 2.0».

Όπως είπε χαρακτηριστικά ο κ. Πατέλης «ένα από τα συγκριτικά πλεονεκτήματα της Ελλάδας, πέρα από τα προφανή -δηλαδή το καλό κλίμα και η φυσική ομορφιά της χώρας- είναι ότι στην μετα-πανδημική περίοδο το μοντέλο της τηλεργασίας μπορεί να εφαρμοστεί ευρύτερα. Ο καθένας μπορεί να εγκατασταθεί στην Ελλάδα και να εργάζεται εξ αποστάσεως. Όμως, το εργατικό δυναμικό είναι το μεγάλο μυστικό όπλο της Ελλάδας. Έχουμε πολλούς ταλαντούχους ανθρώπους, τόσο στην Ελλάδα όσο και τη διασπορά».

Ο κ. Πατέλης τόνισε επίσης ότι «όσο και εάν ακούγεται παράξενο, το βασικό πλεονέκτημα της Ελλάδας σήμερα είναι η πολιτική και θεσμική σταθερότητα. Η σταθερότητα αυτή δεν έχει να κάνει μόνο με την αποδοχή της κυβερνώσας παράταξης ως πλειοψηφίας. Στις δημοσκοπήσεις βλέπουμε δείκτες οι οποίοι παραπέμπουν στη σημασία της πολιτικής σταθερότητας για την ανάπτυξη».

«Η Ελλάδα βρίσκεται σε διαφορετικό πολιτικό και οικονομικό κύκλο σε σχέση με τον υπόλοιπο κόσμο. Η χώρα πέρασε μια φάση λαϊκισμού και αυτό πλέον το έχουμε αφήσει πίσω μας, πέρασε όμως και πολιτικό κατακερματισμό, ένα φαινόμενο που ανακύπτει σε διάφορες ευρωπαϊκές χώρες σε διάφορες στιγμές. Πλέον όμως υπάρχει στέρεη κοινοβουλευτική πλειοψηφία και μια κυβέρνηση οι οποία προωθεί μεταρρυθμίσεις», υποστήριξε.

«Το Σχέδιο ‘Ελλάδα 2.0’ καταλαμβάνει 4.100 σελίδες, μαζί με μια μελέτη αναλυτικής κοστολόγησης των έργων 1.300 σελίδων, η οποία έχει γίνει από ανεξάρτητο οργανισμό, την Grant Thornton. Περιλαμβάνονται 58 μεταρρυθμίσεις και 112 επενδυτικά προγράμματα. Το βασικό είναι όμως ότι υπάρχει μια εντελώς διαφορετική νοοτροπία, ευρύτερα. Και αυτό αντανακλάται στις ερωτήσεις προς την κυβέρνηση από τους Έλληνες δημοσιογράφους: ‘Πότε έρχονται οι ξένες επενδύσεις; Πότε ανοίγουν νέες θέσεις εργασίας;’», επεσήμανε.

Ως χαρακτηριστικό παράδειγμα της διαφορετικής προσέγγισης που υιοθετεί η τρέχουσα κυβέρνηση, ο κ. Αλέξης Πατέλης ανέφερε ότι για την πάταξη της φοροδιαφυγής, οι αρμόδιες υπηρεσίες χρησιμοποιούν εφαρμογές Τεχνητής Νοημοσύνης και Big Data.

Στη δε απορία του Πίτερ Σπίγκελ γύρω από το πώς η Ελλάδα θα μπορέσει να πείσει τους ξένους επενδυτές ότι τα πράγματα έχουν αλλάξει σε σχέση με τη γραφειοκρατία, το πελατειακό κράτος κ.λπ., ο κ. Πατέλης απάντησε ότι «η ίδια η πράξη, τα έργα που έχουν ήδη αρχίσει να υλοποιούνται, είναι αυτά που θα πείσουν τους επενδυτές από το εξωτερικό να εμπιστευτούν την Ελλάδα».