Ποιες αλλαγές έρχονται στις επικουρικές συντάξεις - Ανεπηρέαστες οι κύριες
Τι θα ισχύσει με το νέο σύστημα επικουρικής ασφάλισης από την 1η Ιανουαρίου 2022. Υψηλότερες οι αποδόσεις, δεν επηρεάζονται οι κύριες συντάξεις.
Από τις αρχές Ιανουαρίου του 2022, θα ισχύσει στη χώρα μας το νέο σύστημα επικουρικής ασφάλισης, σύμφωνα με τους σχεδιασμούς του υπουργείου Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων.
Το σύστημα επικουρικής ασφάλισης θα μετατραπεί σε κεφαλαιοποιητικό από αναδιανεμητικό που είναι σήμερα και όπως προκύπτει από τους σχεδιασμούς του υπουργείου θα αφορά όσους ασφαλιστούν μετά την 1η Ιανουαρίου 2022 ή άτομα που είναι κάτω των 35 ετών.
Καμία αλλαγή στις κύριες συντάξεις
Το σχέδιο νόμου που θα φέρει μέσα στο επόμενο διάστημα στη Βουλή το υπουργείο Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων δεν θα αφορά σε καμία περίπτωση τις κύριες συντάξεις, διαβεβαιώνει ο υφυπουργός Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων Πάνος Τσακλόγλου.
Παράλληλα ο κ. Τσακλόγλου επισημαίνει οι συντάξεις των τωρινών συνταξιούχων ή όσων θα συνταξιοδοτηθούν με το υφιστάμενο σύστημα δεν επηρεάζονται καθόλου.
Στο οικονομικό επιτελείο είναι πεπεισμένοι ότι με τις προωθούμενες αλλαγές στο σύστημα επικουρικής ασφάλισης θα δοθεί σημαντική ώθηση στις επενδύσεις αφού τα χρήματα των νέων ασφαλισμένων δεν θα μένουν στον «κουμπαρά», αλλά θα επενδύονται, και ένα σημαντικό τμήμα των επενδύσεων θα γίνεται στην εγχώρια οικονομία.
«Το “καύσιμο” της οικονομικής ανάπτυξης είναι ουσιαστικά οι επενδύσεις”, επισημαίνει με κάθε ευκαιρία ο κ. Τσακλόγλου, “και οι επενδύσεις είναι ένας τομέας όπου η Ελλάδα για πάνω από 10 χρόνια υστερεί απελπιστικά σε σχέση με την Ευρωπαϊκή Ένωση. Η ταχύτερη οικονομική μεγέθυνση, προσθέτει ο υφυπουργός, σημαίνει περισσότερες δουλειές, άρα περισσότερες εισφορές κοινωνικής ασφάλισης και υψηλότερη παραγωγικότητα, άρα υψηλότερους μισθούς».
Οι τρεις άξονες των αλλαγών στις επικουρικές
Η σταθερή γήρανση του πληθυσμού και η δραματική επιδείνωση της αναλογίας εργαζομένων και συνταξιούχων, καθιστούν σύμφωνα με παράγοντες του υπουργείου Εργασίας επιτακτική την ανάγκη για συνολική μεταρρύθμιση του συστήματος επικουρικών συντάξεων η οποία θα βασίζεται στους εξής άξονες:
- Διαφοροποίηση του ασφαλιστικού κινδύνου, μειώνοντας έτσι την υπερβολική έκθεση του συστήματος στον «δηµογραφικό κίνδυνο».
- Δημόσιος χαρακτήρας του συστήματος , προστατεύοντας τις υφιστάμενες συντάξεις κύριες και επικουρικές, δημιουργώντας αποταμιεύσεις, σημαντικό τμήμα των οποίων θα διατεθεί για χρηματοδότηση επενδύσεων στη χώρα µας.
- Διαφάνεια στη διαχείριση των πόρων των ασφαλισμένων και αποκατάσταση της εμπιστοσύνης στο σύστηµα κοινωνικής ασφάλισης, δημιουργώντας ισχυρά αντικίνητρα για την ανασφάλιστη και υποδηλωμένη εργασία.
Υψηλότερες οι αποδόσεις με το κεφαλαιοποιητικό
Δεδομένο θεωρείται ότι για πολλά χρόνια θα συνυπάρχουν το κεφαλαιοποιητικό και το διανεμητικό σύστημα, με τους παράγοντες του Υπουργείου Εργασίας να εκτιμούν ότι οι αποδόσεις του κεφαλαιοποιητικού συστήματος και στην Ελλάδα θα είναι σημαντικά υψηλότερες από το αναδιανεμητικό σύστημα.