Αισιοδοξία για τον τουρισμό: Θα πάμε καλύτερα φέτος - Ακολουθεί ανάπτυξη

Στην εκτίμηση ότι ο τουρισμός θα πάει πολύ καλύτερα τη φετινή σεζόν, σε σχέση με εκείνη του 2020, αλλά προφανώς δεν θα καλυφθεί όλη την απώλεια που έρχεται από το 2019, προέβη ο υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας.

«Το 2020 είχαμε έσοδα 4 δισ. ευρώ από 18 δισ. ευρώ το 2019. Φέτος εκτιμάται ότι τα έσοδα μπορούν να διπλασιαστούν», είπε ο υπουργός, αναφέροντας πως ο τζίρος του τουρισμού το 2021 υπολογίζεται στα 8 δισ. ευρώ από 4 δισ. ευρώ πέρυσι και 18 δισ. ευρώ το 2019. «Κάνουμε το καλύτερο που μπορούμε συνεκτικά ως κυβέρνηση για να βελτιώσουμε αυτό το μέγεθος που είναι πάρα πολύ σημαντικό για την ελληνική οικονομία», ανέφερε.

Παράλληλα δήλωσε (μιλώντας στην τηλεόραση της ΕΡΤ) ότι το υπουργείο προχωρά από σήμερα σε μαζικές πληρωμές δικαιούχων της «Επιστρεπτέας Προκαταβολής 6» και παλαιότερων κύκλων, αλλά και πληττόμενων ιδιοκτητών ακινήτων.

Για τα ενοίκια και για τις καθυστερήσεις των πληρωμών, ανέφερε πως 675 χιλιάδες περιπτώσεις έχουν ήδη καλυφθεί με 88,7 εκατ. ευρώ. Πρόσθεσε δε, πως «η εικόνα που έχω είναι ότι σήμερα αναρτώνται ειδοποιητήρια για να καλυφθούν οι όποιες περιπτώσεις δεν έχουν καλυφθεί από τον Μάρτιο και μετά, δίνοντας το δικαίωμα για διορθώσεις.

Επιδιώκουμε σήμερα να πληρώσουμε ιδιοκτήτες ακινήτων για τον μήνα Ιανουάριο αναφορικά με τα φυσικά πρόσωπα και τη Δευτέρα ή την Τρίτη τα νομικά πρόσωπα. Υπάρχει μία περίπτωση, επειδή τρέχουν πολλές πλατφόρμες, οι πληρωμές να γίνουν από τη Δευτέρα, αλλά πάντως είμαστε πολύ κοντά στο να πληρωθεί ο μήνας Ιανουάριος».

Είπε, εξάλλου, ότι σήμερα «θα πληρώσουμε ένα κομμάτι ακόμα της έκτης επιστρεπτέας προκαταβολής και τα υπόλοιπα ποσά από την πέμπτη επιστρεπτέα προκαταβολή που συνδέονται με τροποποιητικές δηλώσεις που έγιναν».

Ειδικότερα, ανέφερε ότι για την «επιστρεπτέα προκαταβολή 6» κάποιες πληρωμές θα γίνουν σήμερα και για τις συνδεδεμένες επιχειρήσεις θα γίνουν την επόμενη εβδομάδα. «Αμέσως μετά», πρόσθεσε, «θα ανοίξει η Επιστρεπτέα 7 που θα πληρωθεί- καλώς εχόντων των πραγμάτων- περίπου στο τέλος Απριλίου».

Εκτίμησε ότι η «επιστρεπτέα προκαταβολή 7» μαζί με τις αναδρομικές αλλαγές στους πρώτους κύκλους φτάνει σε αξία το 1,5 δισ. ευρώ, ενώ επιπλέον 500 εκατ. ευρώ είναι το μέτρο των δαπανών και στα 300 εκατ. ευρώ φτάνει το σχέδιο Γέφυρα 2. «Συνολικά τα μέτρα που πρόσφατα ανακοινώθηκαν αξίζουν 2,5 δισ. ευρώ», τόνισε και υπολόγισε πως στις εκκρεμείς συντάξεις οι πληρωμές σε ένα μεγάλο μέρος τους θα γίνουν τον Απρίλιο.

Σύμφωνα με τον κ. Σταϊκούρα, ο προϋπολογισμός εδώ και 13 μήνες λειτουργεί με πολύ λιγότερα έσοδα, τα οποία καλύπτονται από το «ταμείο» της χώρας. «Θα συνεχίσουμε να λαμβάνουμε μέτρα για όσο χρειαστεί, και τα μέτρα θα ισχύουν και μετά την υγειονομική κρίση», είπε, κάνοντας αναφορά στη μείωση των ασφαλιστικών εισφορών και στην κατάργηση της εισφοράς αλληλεγγύης. Καθώς, από τις εισηγήσεις της Κομισιόν εκτιμάται ότι δεν υπάρχει ρήτρα διαφυγής και το 2022.

Είπε ότι «η παράταση στα τέλη κυκλοφορίας ήταν και ο λόγος που είχαμε μία καλή εικόνα στα έσοδα του πρώτου διμήνου», αλλά «η εικόνα δεν είναι καλή για τον μήνα Μάρτιο» και εκτιμάται ότι αυτή η εικόνα θα διατηρηθεί και τον επόμενο μήνα ή και για τον επόμενο δίμηνο. Και αυτό, «γιατί στο βασικό σενάριο του προϋπολογισμού δεν είχε ενσωματωθεί το λουκέτο σε τόσο μεγάλο κομμάτι της οικονομίας και για τόσο διάστημα», το κόστος του οποίου ανέρχεται σε 725 εκατ. ευρώ την εβδομάδα.

Σύμφωνα με τον κ. Σταϊκούρα, όσο η χώρα εξέρχεται από την υγειονομική κρίση και υπάρχει επαρκής ανάκαμψη και ακολουθήσει η ανάπτυξη, τόσο θα περιορίζονται τα μέτρα στήριξης, αλλά και θα βελτιώνονται τα έσοδα αφού θα λειτουργεί η οικονομία.

Τέλος, ερωτηθείς για την αποπληρωμή των 3,3 δισ. ευρώ προς το ΔΝΤ, επεσήμανε ότι ακριβώς λόγω της κατάστασης της οικονομίας, τα ελλείμματα αυξάνονται άρα το χρέος είναι ψηλότερο και η βιωσιμότητά του επιβαρύνεται. «Και εμείς πρέπει να βγαίνουμε στις αγορές, αλλά ταυτόχρονα θα πρέπει να κάνουμε κινήσεις για να βελτιώνεται η βιωσιμότητα του χρέους, όπως είναι η πρόωρη αποπληρωμή του ΔΝΤ η οποία μας βοηθάει να κρατάμε χαμηλά το κόστος δανεισμού για να μπορέσουμε να δανειστούμε και να βοηθήσουμε την κοινωνία», δήλωσε χαρακτηριστικά.