Νέα μέτρα στήριξης για επιχειρήσεις και ελεύθερους επαγγελματίες, που επλήγησαν κατά τη διάρκεια της υγειονομικής κρίσης, μαζί με νέα ρύθμιση ειδικά για τα χρέη της πανδημίας, σχεδιάζει και θα ανακοινώσει τις επόμενες εβδομάδες, το οικονομικό επιτελείο.
Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις η επιτροπή των λοιμωξιολόγων θα δώσει το «πράσινο φως» για την επαναλειτουργία της αγοράς αμέσως μετά τη Καθαρά Δευτέρα, στις 16 Μαρτίου, κι από τότε θα αρχίσει και η αντίστροφη μέτρηση για το νέο πακέτο ανάκαμψης.
Το νέο πακέτο μέτρων προανήγγειλε και ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Θεόδωρος Σκυλακάκης μιλώντας στη Βουλή. «Πεποίθησή μας», είπε ο κ. Σκυλακάκης, «είναι πως η οικονομία θα ανακάμψει σε μεγαλύτερο βαθμό -από ό,τι σε κανονικές συνθήκες- αμέσως μετά το άνοιγμα της οικονομίας που ελπίζουμε να είναι στις 16 Μαρτίου. Τότε θα δούμε και τι νέα μέτρα πρέπει να λάβουμε για τις επιχειρήσεις και την οικονομία».
Πιθανό “κούρεμα” στους τρεις πρώτους κύκλους της επιστρεπτέας
Μάλιστα ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών, απαντώντας σε επίκαιρη ερώτηση του βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ Γιώργου Τσίπρα έδωσε και μια πρώτη ιδέα, του τι πρέπει να περιμένει η αγορά λέγοντας χαρακτηριστικά ότι τα νέα μέτρα θα αφορούν και τα ποσά που χορηγήθηκαν μέσω της επιστρεπτέας προκαταβολής 1, 2 και 3.
Άφησε δηλαδή, να εννοηθεί πως ήδη συζητείται το «κούρεμα» μέρους των δανείων από τους τρεις πρώτους κύκλους της επιστρεπτέας αναλόγως του τζίρου και της ζημιάς.
«Το τι θα συμβεί από πλευράς ανεργίας και υποχρεώσεων μένει ακόμα να το δούμε καθώς θα κάνουμε μια ειδική ρύθμιση για την επιστρεπτέα 1, 2 και 3 που δεν έχουμε ακόμα παρουσιάσει. Μένει επίσης και μια ειδικότερη ρύθμιση για το εργαλείο κάλυψης δαπανών», πρόσθεσε παραπέμποντας και σε νέα ρύθμιση για την εξόφληση των συνολικών χρεών της πανδημίας.
Τα επόμενα μέτρα, επισήμανε ο κ. Σκυλακάκης, θα στοχεύσουν περισσότερο στις περιπτώσεις που υπάρχει σημαντικότερη μείωση τζίρου. «Στην φάση αυτή», δήλωσε, «έχουμε παρατηρήσει ότι στην ίδια περιοχή μπορεί να έχουμε επιχειρήσεις που πάνε καλά και άλλες που πάνε άσχημα. Γι αυτό και έχουμε επιλέξει την ατομική εξειδίκευση.
Τα χρήματα είναι πεπερασμένα και οι επιπτώσεις της πανδημίας σημαντικές. Σε ταμειακή βάση οι επιπτώσεις ανέρχονται σε 26 δισεκατομμύρια ευρώ και συνεχίζεται βδομάδα την βδομάδα όσο παρατείνεται η πανδημία».
Ρύθμιση των οφειλών της πανδημίας σε 60 έως 72 δόσεις
Σε αυτό το πλαίσιο, μέσα στις επόμενες εβδομάδες θα ανακοινωθεί νέα φάση Επιστρεπτέας Προκαταβολής, το νέο πρόγραμμα επιδότησης παγίων δαπανών, πρόγραμμα επιδότησης δόσεων δανείων για μικρομεσαίες επιχειρήσεις, πρόγραμμα επιδότησης τόκων δανείων μικρών και μεσαίων επιχειρήσεων, πρόγραμμα επιδότησης νέων θέσεων εργασίας, καθώς και συνέχιση, όπως έχει ήδη ανακοινωθεί, του μειωμένου ΦΠΑ στις μεταφορές, την εστίαση.
Ταυτόχρονα φαίνεται ότι βρέθηκε η «χρυσή τομή» στις διαπραγματεύσεις το οικονομικού επιτελείο με τους θεσμούς για μια νέα ρύθμιση ώστε να εξοφληθούν τα χρέη που έχουν «φορτωθεί» οι επιχειρήσεις και οι ελεύθεροι επαγγελματίες λόγω της πανδημίας και του κλεισίματος της αγοράς. Οι πληροφορίες αναφέρουν ότι θα υπάρξει ρύθμιση για την εξόφληση των χρεών σε 60-72 δόσεις αντί των 120 που ήταν η αρχική επιδίωξη του υπουργείου Οικονομικών.
Τα εισοδηματικά κριτήρια
Το έως τώρα δεδομένο ήταν ότι τα χρέη που θα εξοφληθούν σταδιακά από το 2022 θα πληρωθούν σε 24 ή 48 έντοκες δόσεις με επιτόκιο 2,5%. Δεν αποκλείεται με τη νέα ρύθμιση εφόσον οι δόσεις ξεπερνούν τις 48 να αυξάνεται το επιτόκιο, ενώ η επιβάρυνση θα είναι σημαντικά μικρότερη εαν επιλεγεί εξόφληση σε λίγες δόσεις. Για την εξόφληση των οφειλών σε περισσότερες από 48 δόσεις σχεδιάζεται να τεθούν εισοδηματικά και άλλα κριτήρια.
Πάντως το υπουργείο Οικονομικών δεν φαίνεται να εξετάζει συνολικό «κούρεμα» των κορωνοχρεών και σχεδιάζει να επιβραβεύσει όσους είναι συνεπείς στην εξόφληση των δόσεων που θα επιλέξουν με βάση τη νέα ρύθμιση.
Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις οι υποχρεώσεις επιχειρήσεων και ελευθέρων επαγγελματιών που δεν πληρώθηκαν μετά την έναρξη της πανδημίας στη χώρα μας, και δεν καλύπτονται από την αναστολή πληρωμών, ξεπερνούν τα έξι δισεκατομμύρια ευρώ.