Κομισιόν: Παρατείνεται για ένα εξάμηνο η ενισχυμένη εποπτεία για Ελλάδα

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή αποφάσισε την εξάμηνη παράταση του πλαισίου ενισχυμένης εποπτείας στην Ελλάδα.

Η παράταση αυτή αποτελεί σύνηθες και αναμενόμενο διαδικαστικό στάδιο, για το οποίο ζητήθηκε η γνώμη της Ελλάδας και το οποίο χρησιμεύει στην εξασφάλιση συνεχιζόμενης στήριξης για την υλοποίηση των μεταρρυθμιστικών δεσμεύσεων που ανέλαβε η Ελλάδα έναντι του Eurogroup τον Ιούνιο του 2018, μετά την επιτυχή ολοκλήρωση του προγράμματος σταθερότητας.

Η ενισχυμένη εποπτεία είναι ένα πλαίσιο σχεδιασμένο για να διευκολύνει την εξομάλυνση και να στηρίζει την ολοκλήρωση, την υλοποίηση και τη συνέχεια των μεταρρυθμίσεων που οι ελληνικές αρχές έχουν δεσμευτεί να εφαρμόσουν.

Επιτρέπει, επίσης, τη στενή παρακολούθηση της οικονομικής κατάστασης και της εξέλιξης της ελληνικής οικονομίας από τους θεσμούς.

Υπογραμμίζεται ότι η ενισχυμένη εποπτεία δεν περιλαμβάνει νέες προϋποθέσεις. Οι δεσμεύσεις που αναλαμβάνονται αφορούν μόνο την ολοκλήρωση μιας σειράς μεταρρυθμίσεων οι οποίες έχουν ήδη ξεκινήσει από την Ελλάδα στο πλαίσιο των Μνημονιών και οι οποίες παρέχουν τα κίνητρα και τις διασφαλίσεις που θα χρειαστούν καθώς θα εφαρμόζονται τα μέτρα για το χρέος κατά τους προσεχείς μήνες και έτη.

Η εφαρμογή των μεταρρυθμίσεων αυτών είναι ζωτικής σημασίας για την περαιτέρω ενίσχυση της οικονομικής ανάκαμψης της Ελλάδας.

Η επόμενη έκθεση ενισχυμένης εποπτείας θα δημοσιευτεί εντός του τρέχοντος μηνός.