Πώς θα λειτουργήσουν τα καταστήματα από αύριο, Σάββατο, λόγω των νέων μέτρων

Σε αυστηρότερα μέτρα για τον περιορισμό της διασποράς του κορονοϊού στην Αττική προχωρά η κυβέρνηση, ενώ ο Υπουργός Ανάπτυξης Άδωνις Γεωργιάδης έκανε τις ανακοινώσεις για το πώς θα λειτουργήσουν τα καταστήματα από αύριο, Σάββατο. Οι αποφάσεις ακολούθησαν την εισήγηση της Επιτροπής των λοιμωξιολόγων.

Το υψηλό επιδημιολογικό φορτίο που εντοπίζεται στην πρωτεύουσα ανησυχεί τους ειδικούς και ο στόχος της μείωσης της κινητικότητας, οδήγησε στη λήψη περιοριστικών μέτρων που διαμορφώνουν ένα πιο σκληρό lockdown όπως άλλωστε συμβαίνει με τις περιοχές που είναι στο «κόκκινο».

Τι ισχύει για τα καταστήματα

Ειδικότερα, σχετικά με το λιανεμπόριο στην Αττική, προκρίνεται η λειτουργία των καταστημάτων με δύο clicks και ισχύ από αύριο, Σάββατο 30 Ιανουαρίου:

  • click in shop, ή click inside δηλαδή οι καταναλωτές σε καταστήματα ένδυσης και υπόδησης, όπως και τα βιβλιοπωλεία, θα μπορούν να κλείνουν ραντεβού και να μπουν στα μαγαζιά για να δοκιμάσουν ό,τι επιθυμούν.
  • Όλα τα υπόλοιπα εμπορικά καταστήματα θα λειτουργούν με τη μέθοδο του click away.
  • Παράλληλα, τα κομμωτήρια και τα κέντρα περιποίησης που παρέχουν υπηρεσίες μανικιούρ – πεντικιούρ, ποδολογίας και καλλωπισμού νυχιών θα παραμείνουν ανοιχτά και θα λειτουργούν με ραντεβού, όπως γίνεται και σήμερα, ενώ ανοίγουν και τα πρακτορεία ΟΠΑΠ, με εξαίρεση αυτά που βρίσκονται σε περιοχές με επιβαρυμένο επιδημιολογικό προφίλ.

Τα καταστήματα δεν θα λειτουργήσουν την Κυριακή 31 Ιανουαρίου.

Διατηρείται η υποχρέωσης αποστολής SMS με κωδικό 2 στο 13033, ενώ ο καταναλωτής θα πρέπει να το διατηρεί στο κινητό του καθώς θα έχει δύο ώρες για να πραγματοποιεί κάθε εμπορική του συναλλαγή.

Στο click in shop ή click inside, ο πελάτης θα ζητά ραντεβού από την επιχείρηση η οποία το καταχωρεί στη συνέχεια είτε ηλεκτρονικά είτε σε έγγραφο αίτημα και το αποστέλλει στον πελάτη με μήνυμα SMS ή με e-mail.

Δήλωση Προέδρου ΕΣΕΕ Γιώργου Καρανίκα για τις κυβερνητικές ανακοινώσεις

Είναι γεγονός πως οι συνεχείς μεταπτώσεις από τα ανοικτά καταστήματα σε υβριδικά και πολύπλοκα πλαίσια λειτουργίας προκαλούν σύγχυση σε εμπόρους και καταναλωτές και νέο σοβαρό πλήγμα στα ταμεία των επιχειρήσεων. Ούτε το click in shop ούτε ακόμη περισσότερο το click away συνιστούν λύση για το εμπόριο. Τα δεχόμαστε περισσότερο ως αναγκαίο κακό. Προέχει πάντα η δημόσια υγεία και ο εμπορικός κόσμος έχει αποδείξει ότι δεν κάνει «εκπτώσεις» σε αυτό το ζήτημα. Ρωτάμε όμως καλόπιστα, ως πολίτες της χώρας που ενδιαφέρονται όχι μόνο για το επιχειρηματικό αλλά και για το κοινό συμφέρον: Θα κάνουμε αυτοί τη φορά, όλοι μας, πολιτεία και κοινωνία, φορείς και κόμματα, την επιβεβλημένη αυτοκριτική μας για την τήρηση και την επιτήρηση των υγειονομικών κανόνων; Είμαστε όλοι αποφασισμένοι να κάνουμε αυτό που αναλογεί στον καθένα μας για να έλθει πιο σύντομα η μέρα που θα συναντιόμαστε ξανά ελεύθερα στους δρόμους, τα καταστήματα και τα σπίτια μας; Δεν έχουμε άλλη επιλογή, από το να συνεργαστούμε με πλήρη συναίσθηση της ατομικής, πολιτικής και συλλογικής μας ευθύνης. Η ΕΣΕΕ και το σύνολο του εμπορικού κόσμου αυτό θα συνεχίσει να κάνει και από την ερχόμενη Δευτέρα, ακόμη και αν το αντίκρισμα στο ταμείο είναι πενιχρό. Χωρίς να ξεχνάμε ότι χιλιάδες συνάδελφοι και οι οικογένειες τους θα χρειαστούν μεγαλύτερη στήριξη με στοχευμένα μέτρα, μετά τη νέα διάψευση των προσδοκιών τους. Και θα φροντίζουμε καθημερινά να το θυμίζουμε στους συναρμόδιους υπουργούς.