Ξεπέρασαν τα 5 δισ. ευρώ τα «φρέσκα» χρέη στην εφορία - Πάνω από 4,2 εκατ. οι οφειλέτες

Επιπλέον “φρέσκα” χρέη ύψους 5,02 δις ευρώ από επιχειρήσεις και φυσικά πρόσωπα προστέθηκαν ,το χρονικό διάστημα Ιανουάριος-Νοέμβριος 2020 ,στη μεγάλη “δεξαμενή” των ληξιπρόθεσμων χρεών τα οποία έφτασαν αισίως τα 107,58 δις ευρώ, κι αυτό παρά την αναστολή πληρωμής ρυθμισμένων οφειλών μέχρι τον ερχόμενο Μάιο που δόθηκε πέρυσι από την κυβέρνηση σε πληττόμενες επιχειρήσεις και επαγγελματίες.

Τα παραπάνω στοιχεία που δόθηκαν στη δημοσιότητα από την ΑΑΔΕ αποτυπώνουν τις δυσκολίες ρευστότητας που αντιμετωπίζουν χιλιάδες επιχειρήσεις και επαγγελματίες για την εξυπηρέτηση των φορολογικών τους υποχρεώσεων, εν μέσω της πανδημίας,με αποτέλεσμα τα ληξιπρόθεσμα χρέη προς την εφορία να έχουν απογειωθεί, παρότι ένα μέρος τους (24 δις ευρώ) χαρακτηρίζονται ως “ανεπίδεκτα” είσπραξης.

Τον περασμένο Νοέμβριο καταγράφηκε σε σχέση με τον Σεπτέμβριο και αύξηση στον αριθμό των νέων οφειλετών κατά 411.000 με αποτέλεσμα ο αριθμός τους να διαμορφωθεί σε 4,27 εκ. αντί 3,8 εκ. τον Σεπτέμβριο ,παρότι τον Οκτώβριο είχε μειωθεί σημαντικά.Αποτέλεσμα επιπλέον μισό σχεδόν εκατομμύριο οφειλέτες να αντιμετωπίζουν το ενδεχόμενο λήψης αναγκαστικών μέτρων είσπραξης σε βάρος τους από την εφορία ,τη στιγμή που ήδη έχουν ληφθεί,εδώ και χρόνια,ανάλογα μέτρα με κατάσχεση μισθών και τραπεζικών λογαριασμών σε άλλους 1,27 εκατομμύρια οφειλέτες.

Θάνος Πασχάλης