«Παγώνει» το πρόστιμο φορολογούμενων για τις ηλεκτρονικές αποδείξεις

«Παγώνει» για φέτος η επιβολή της ειδικής φορολογικής ποινής για όσους δεν συγκέντρωσαν ηλεκτρονικές αποδείξεις ποσού τουλάχιστον ίσου με το 30% του εισοδήματός τους, όπως φαίνεται ότι έχει αποφασίσει η κυβέρνηση.

Μιλώντας στο Mega, ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών, Θεόδωρος Σκυλακάκης, έδωσε στίγμα προθέσεων, λέγοντας ότι «όλο αυτό το θέμα, δεδομένου ότι είχαμε δύο lockdown, θέλει επανεξέταση. Δεν μπορούμε ένα μέτρο που ίσχυσε με κανονική κατανάλωση να εφαρμοστεί με τον ίδιο τρόπο τώρα. Μην έχει κανείς αγωνία, κανείς δεν πρόκειται να αδικηθεί. Θα μετρήσουμε, θα δούμε ποιοι και γιατί έχουν πρόβλημα και θα πάρουμε τις αποφάσεις μας. Δεν υπάρχει περίπτωση να εφαρμοστεί όπως είχε προγραμματιστεί»

Σύμφωνα με συγκλίνουσες πληροφορίες, το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης έχει αποφασίσει ότι το μέτρο της επιβολής φόρου με συντελεστή 22% στη διαφορά ανάμεσα στο απαιτούμενο ύψος δαπανών (30% επί του εισοδήματος) με ηλεκτρονικό τρόπο πληρωμής και στο ύψος των δαπανών που έγιναν με αυτό τον τρόπο απλώς δεν πρόκειται να εφαρμοστεί για φέτος, χωρίς, ωστόσο, να χρειαστεί νέα νομοθετική παρέμβαση.

Αποφάσεις θα ληφθούν εν καιρώ

Αντιθέτως, δεδομένου ότι λόγω της διπλής καραντίνας αυξήθηκαν και οι καταθέσεις, αλλά και η χρήση του πλαστικού χρήματος ακόμα και για μικρές συναλλαγές, η κυβέρνηση εξετάζει το ενδεχόμενο για το 2021 να δώσει κίνητρα ώστε και η κατανάλωση να αυξηθεί και να παγιωθούν οι ηλεκτρονικές συναλλαγές ως κύριος τρόπος πραγματοποίησης των αγορών από τους καταναλωτές.

Κυβερνητικές πηγές, αφού ξεκαθαρίζουν ότι δεν είναι απαραίτητο να υπάρξουν φορολογικές ποινές εν μέσω πανδημίας και καραντίνας, σημειώνουν ότι οι όποιες αποφάσεις θα ληφθούν εν καιρώ και αφού εξεταστούν και αξιολογηθούν όλα τα δεδομένα πριν την υποβολή των φορολογικών δηλώσεων, αν και το «πάγωμα» του προστίμου θεωρείται σχεδόν βέβαιο.

Τι επιβάλουν οι κανόνες του 30%

Υπενθυμίζεται ότι για το όριο του 30% δεν λαμβάνεται υπόψη η ειδική εισφορά αλληλεγγύης και το ποσό της διατροφής που δίνεται από τον φορολογούμενο στον/στη διαζευγμένο/-η σύζυγο ή σε μέρος συμφώνου συμβίωσης ή/και σε εξαρτώμενο τέκνο του, εφόσον αυτό καταβάλλεται με ηλεκτρονικά μέσα πληρωμής. Επιπλέον, δεν περιλαμβάνεται το εισόδημα που προκύπτει από την προστιθέμενη διαφορά τεκμηρίων.

Αντίθετα υπολογίζονται σχεδόν όλα τα έξοδα κάθε νοικοκυριού όπως οι δαπάνες για αγορές τροφίμων, ποτών, ρούχων, παπουτσιών, ηλεκτρικών, ηλεκτρονικών συσκευών, επίπλων, λογαριασμοί κινητής και σταθερής τηλεφωνίας, ηλεκτρικού ρεύματος, ύδρευσης και κοινοχρήστων, ιατρικές επισκέψεις και εξετάσεις, νοσήλια και ασφάλιστρα. Εξαιρούνται οι πληρωμές για ενοίκια, δάνεια, φόρους και τέλη υπέρ του Δημοσίου, καθώς και οι δαπάνες για αγορές ακινήτων, αυτοκινήτων, δικύκλων (πλην ποδηλάτων), σκαφών, αεροπλάνων, αεροσκαφών, αποταμιευτικών και επενδυτικών προϊόντων (μετοχών, ομολόγων κλπ.).