Στήριξη μόνο των βιώσιμων επιχειρήσεων - Πακέτo 13 δισ. για εργαζόμενους & επιχειρηματίες

Η κυβέρνηση δεν θέλει να συντηρήσει εταιρίες “ζόμπι”. Ζεστό χρήμα στο εμπόριο και την εστίαση “μέχρι να περάσει η μπόρα”.

Τα μέτρα της «επόμενης μέρας», για την έξοδο από την κρίση της πανδημίας, είναι στοχευμένα σε επιχειρήσεις που επλήγησαν από την πανδημία του νέου κορωνοϊού και χρειάζονται μια στήριξη για να ορθοποδήσουν ξανά, όχι όμως σε όσες επιχειρήσεις, ήταν προβληματικές από πριν και δεν έχουν προοπτικές επιβίωσης μακροπρόθεσμα.

Με άλλα λόγια, η κυβέρνηση δεν θέλει να συντηρήσει επιχειρήσεις-«ζόμπι», αλλά όσες έχουν προοπτικές να συμβάλουν στην ανάπτυξη του τόπου μακροπρόθεσμα.

Θέλει να βοηθήσει όσες ήταν άτυχες και βρέθηκαν με κατεβασμένα ρολά ή δραματικά μειωμένο τζίρο το 2020 λόγω πανδημίας, χωρίς να ευθύνονται και όχι τους υπόλοιπους.

Μάλιστα, στελέχη της επικαλούνται τα στοιχεία του ΓΕΜΗ, σύμφωνα με τα οποία, στο 11μηνο του 2020 έκλεισαν λιγότερες επιχειρήσεις από το 2019, 11.398 έναντι 18.291, καθώς κρατήθηκαν στη ζωή χάρη στα κυβερνητικά μέτρα στήριξης.

Τον Απρίλιο τα μέτρα της επόμενης μέρας 

Σύμφωνα με πληροφορίες ( Καθημερινή της Κυριακής ) ο  ορίζοντας για τα μέτρα της επόμενης μέρας είναι ο Απρίλιος. Τότε θα λήξει η ισχύς των μέτρων γενικευμένης στήριξης που θα εφαρμοστούν το πρώτο τρίμηνο της νέας χρονιάς. Τι θα ακολουθήσει; Σύμφωνα με πληροφορίες από πηγές του οικονομικού επιτελείου, στα θεωρούμενα βέβαια μέτρα περιλαμβάνονται:

  • Η ενεργοποίηση του Κανονισμού της Ε.Ε. για την κάλυψη παγίων δαπανών επιχειρήσεων των οποίων η δραστηριότητα ανεστάλη ή μειώθηκε ως αποτέλεσμα της πανδημίας. Το μέτρο αυτό στοχεύει βασικά σε επιχειρήσεις που απασχολούν εργαζομένους και όχι προσωπικές και η ενίσχυση μπορεί να φτάσει τα 3 εκατ. ευρώ έναντι των 800.000 ευρώ της επιστρεπτέας. Εδώ στο επίκεντρο βρίσκονται μεσαίες επιχειρήσεις, με τον έως τώρα σχεδιασμό να προβλέπει κάλυψη όσων απασχολούν ώς 250 άτομα. Σύμφωνα με τον Κανονισμό, η ενίσχυση μπορεί να δοθεί ώς τις 30 Ιουνίου 2021 και καλύπτει την περίοδο από 1ης Μαρτίου 2020.

Κίνητρα για εξαγορές και συγχωνεύσεις επιχειρήσεων

  • Κίνητρα για εξαγορές και συγχωνεύσεις επιχειρήσεων, ώστε να βελτιωθεί το μέγεθός τους από πλευράς οικονομικής αποτελεσματικότητας, σύμφωνα και με τις κατευθύνσεις του πορίσματος της Επιτροπής Πισσαρίδη. Εξετάζονται φοροελαφρύνσεις για μια αρχική περίοδο, μετά τη συγχώνευση, καθώς και ειδικά προγράμματα δανειοδότησης. Εξετάζεται επίσης, όπως αναφέρει και το Εθνικό Σχέδιο Ανάκαμψης, «η εισαγωγή μιας νέας νομικής μορφής για τις αστικές επιχειρηματικές συμπράξεις, ένα πλαίσιο που θα ενθαρρύνει τις ατομικές επιχειρήσεις να συμμετέχουν σε ανώτερης μορφής εταιρεία (περιορισμένη ευθύνη, περισσότερος έλεγχος)». Στην κυβέρνηση σχεδιάζουν να εντάξουν τη χρηματοδότηση των κινήτρων αυτών στο Ταμείο Ανάκαμψης. Το μέτρο θα συζητηθεί σε σύσκεψη την ερχόμενη εβδομάδα.
  • Η επέκταση του προγράμματος επιδότησης των επιχειρήσεων για τη δημιουργία 100.000 νέων θέσεων εργασίας. Το πρόγραμμα προβλέπει την κάλυψη επί 6 μήνες του συνόλου των ασφαλιστικών εισφορών εργοδότη και εργαζομένου και τέθηκε σε ισχύ από τον Οκτώβριο του 2020.

Εξετάζονται επίσης τα εξής στοχευμένα μέτρα:

• Η δημιουργία ενός πολύ στοχευμένου εγγυοδοτικού προγράμματος, που θα εξασφαλίζει τραπεζική χρηματοδότηση για τις επιχειρήσεις, οι οποίες επλήγησαν από την πανδημία, αλλά έχουν προοπτικές ανάκαμψης.
• Η επανάληψη, το 2021, της μειωμένης ή μηδενικής προκαταβολής φόρου των επιχειρήσεων, που ίσχυσε το 2020, εξασφαλίζοντας επιπλέον ρευστότητα 1,5 δισ. ευρώ.
• Τέλος, στο πακέτο των μέτρων του 2021 για τη μετάβαση στη νέα εποχή μετά τον κορωνοϊό περιλαμβάνεται και η διευκόλυνση του κλεισίματος επιχειρήσεων, έτσι ώστε να μη συντηρούνται «με το ζόρι» στη ζωή, λειτουργώντας αντιοικονομικά. Στο πλαίσιο αυτό, εκκρεμούν οι εφαρμοστικές διατάξεις του πτωχευτικού που ψηφίστηκε πρόσφατα.

Πακέτο μέτρων 13 δισεκατομμυρίων για εμπόριο, εστίαση, εργαζομένους

Τρεις υπουργοί – Σταϊκούρας, Γεωργιάδης, Σκυλακάκης – προετοιμάζουν ένα γερό “πακέτο”  13 δισ. ευρώ για τη στήριξη των κλειστών επιχειρήσεων και των εργαζομένων που είτε βρίσκονται σε αναστολή είτε έμειναν χωρίς δουλειά. Το νέο “πακέτο” θα αρχίσει να εφαρμόζεται από τον Ιανουάριο και θα λάβει τη μορφή νόμου.

Το “πακέτο” των νέων μέτρων στήριξης περιλαμβάνει τα εξής:

  • Πρόγραμμα τύπου “Γέφυρα” για τις επιχειρήσεις (κυρίως τις μικρομεσαίες) με επιδότηση τόκων δανείων για εννέα μήνες.
  • Αναστολή πληρωμών δανείων για επιχειρήσεις και νοικοκυριά μέχρι το τέλος Σεπτεμβρίου.
  • Απαλλαγή ενοικίου για τις επιχειρήσεις που παραμένουν κλειστές με κρατική εντολή
  • “Επιστρεπτέα Προκαταβολή 6” ύψους 1,5 δισ. ευρώ με 50% επιδότηση
  • Επιδοτήσεις για τη δημιουργία e-shops από τις επιχειρήσεις με επιδότηση του 100% των δαπανών δημιουργίας τους
  • Νέος κύκλος εγγυήσεων σε πολύ μικρές επιχειρήσεις από την Ελληνική Αναπτυξιακή Τράπεζα για δάνεια έως 50.000 ευρώ.
  • Αναστολή εργασίας και τον Ιανουάριο με επίδομα 534 ευρώ στους εργαζόμενους.
  • Επίδομα 400 ευρώ σε 100.000 επιστήμονες.
  • Επιδότηση αγοράς θερμαντικών σωμάτων για επιχειρήσεις εστίασης.