ΕΡΓΑΝΗ-Καλλιτέχνες: Λήγει την Κυριακή η εγγραφή για την αποζημίωση ειδικού σκοπού

Λήγει την Κυριακή 10 Ιανουαρίου 2021 η προθεσμία εγγραφής στο Μητρώο Καλλιτεχνών, δημιουργών και επαγγελματιών της Τέχνης και του Πολιτισμού, στο πληροφοριακό σύστημα Εργάνη του υπουργείου Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων για τη χορήγηση αποζημίωσης ειδικού σκοπού μηνών Νοεμβρίου-Δεκεμβρίου 2020.

«Τα πολλά προβλήματα των επαγγελματιών του Πολιτισμού αναδείχθηκαν με εμφατικό τρόπο στην περίοδο της πανδημίας. Η δημιουργία του Μητρώου κρίθηκε επιβεβλημένη προκειμένου να μπει τάξη στο μέχρι σήμερα αχαρτογράφητο τοπίο του Πολιτισμού, να χαραχθούν ευεργετικές δημόσιες πολιτικές για τους επαγγελματικούς κλάδους και τρόποι στήριξης των εργαζομένων του Πολιτισμού», ενημερώνει με ανακοίνωσή του το ΥΠΠΟΑ, επισημαίνοντας παράλληλα τις τροποποιήσεις που ήδη έχουν γίνει προς διευκόλυνση όσων επιθυμούν να εγγραφούν:

  • Έχουν προστεθεί 40 επιπλέον επαγγελματικές ειδικότητες
  • Έχει προστεθεί η δυνατότητα επιλογής πολλαπλών ειδικοτήτων
  • Έχει προστεθεί η δυνατότητα τροποποίησης εγγραφής.

Το ΥΠΠΟΑ επίσης σημειώνει τα εξής: «Το Μητρώο δεν απαιτεί την επισύναψη στοιχείων. Αρκείται στις υπεύθυνες δηλώσεις των εργαζομένων του Πολιτισμού. Η κάθε δήλωση ολοκληρώνεται σε ελάχιστο χρόνο. Με την εγγραφή στο μητρώο, οι αιτούμενοι καθίσταται δικαιούχοι των εξής ποσών: 534 ευρώ για τον μήνα Νοέμβριο 2020 και 534 ευρώ για τον μήνα Δεκέμβριο 2020.

Υπενθυμίζεται ότι στην συνέχεια οι εγγεγραμμένοι θα πρέπει να προβούν σε μονομερείς υπεύθυνες δηλώσεις εντός της προθεσμίας που θα ανακοινωθεί. Το Μητρώο δεν αποσκοπεί στην εκμετάλλευση ή χρήση των προσωπικών δεδομένων όσων εγγραφούν για οποιοδήποτε άλλο σκοπό, εκτός από την ταυτοποίηση και τον αυτόματο έλεγχο σε περιπτώσεις όπου οι εγγεγραμμένοι έχουν ήδη λάβει ή δεν δικαιούνται αποζημίωση ειδικού σκοπού».

Τέλος, το ΥΠΠΟΑ ενημερώνει για την εκ νέου δυνατότητα υποβολής μονομερούς δήλωσης σχετικά με την αποζημίωση ειδικού σκοπού για τους μήνες Σεπτέμβριο-Οκτώβριο για όσους είχαν εγγραφεί εμπρόθεσμα στο Μητρώο.

Σύμφωνα με το ΥΠΠΟΑ, από το Υπουργείο Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων εκδόθηκε η κάτωθι ανακοίνωση: «Οι Επαγγελματίες της τέχνης και του πολιτισμού, εγγεγραμμένοι στην ειδική πλατφόρμα artandcultureprofessionals.services.gov.gr στο ΠΣ ΕΡΓΑΝΗ του Υπουργείου Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων έως και τις 20/10/2020, καθώς και οι ξεναγοί και τουριστικοί συνοδοί, οι οποίοι είναι δικαιούχοι της αποζημίωσης ειδικού σκοπού σύμφωνα με το άρθρο 20 του ν. 4722/2020 (Α’ 177) και την υπ. αριθμ. πρωτ. οικ. 43110/1078/21-10-2020 (Β’ 4702) κοινή υπουργική απόφαση, μπορούν να προβούν σε μονομερείς υπεύθυνες δηλώσεις για τους μήνες Σεπτέμβριο και Οκτώβριο αποκλειστικά από τις 07/1/2021-15/1/2021».