Παγκόσμια έλλειψη σε σύριγγες και βελόνες - Τι γίνεται στην Ελλάδα

Ανησυχία σε ολόκληρο τον πλανήτη επικρατεί για την αυξημένη ζήτηση σε σύριγγες και βελόνες για τους μαζικούς εμβολιασμούς με το εμβόλιο κατά του κορωνοϊού.

Οι υγειονομικές αρχές των περισσότερων χωρών αγωνιούν καθώς το ενδεχόμενο να υπάρξει έλλειψη σε σύριγγες και βελόνες, κινδυνεύει να τινάξει στον αέρα τα εθνικά προγράμματα εμβολιασμού.

Στις 23 Δεκεμβρίου η Ελλάδα προκήρυξε διαγωνισμό για την επείγουσα προμήθεια αναλώσιμων υλικών εμβολιασμού, με παράδοση στις 5 Φεβρουαρίου. Στην αποσφράγιση των προσφορών, ανταποκρίθηκε μόλις μία εταιρεία.

Με την προκήρυξη η Ελλάδα ζητούσε να προμηθευτεί 4 εκατομμύρια από συγκεκριμένες σύριγγες και βελόνες και ήταν η τρίτη φορά που προκηρύχθηκε ο εν λόγω διαγωνισμός, καθώς τις δύο πρώτες στάθηκε αδύνατο να βρεθούν οι ζητούμενες ποσότητες.

Στις αποθήκες του Ινστιτούτου Φαρμακευτικής Έρευνας και Τεχνολογίας αυτή τη στιγμή υπάρχουν πάνω από 2 εκατομμύρια σύριγγες και 200.000 βελόνες.

Σύμφωνα με πληροφορίες, μέσα στον Ιανουάριο αναμένεται να παραδοθούν επιπλέον 6 εκατομμύρια αναλώσιμων υλικών εμβολιασμού.