Υπεγράφησαν οι συμβάσεις για το 5G

Υπεγράφησαν το μεσημέρι της Τετάρτης, οι συμβάσεις χορήγησης χρήσης των ραδιοσυχνοτήτων στις ζώνες 700 MHz, 2 GHz, 3400-3800 MHz και 26 GHz μεταξύ της Εθνικής Επιτροπής Τηλεπικοινωνιών Ταχυδρομείων (ΕΕΤΤ) και των τριών τηλεπικοινωνιακών παρόχων Cosmote, Vodafone και Wind.

Κ. Πιερρακάκης: Μελέτη για έως 69 χιλιάδες θέσεις εργασίας μέχρι το 2020

«Κάνουμε ένα πρώτο βήμα. Όμως η μεγάλη προστιθέμενη αξία θα έρθει κυρίως από τις βιομηχανικές εφαρμογές κυρίως από την αλλαγή του παραγωγικού μοντέλου κάθε τομέα της οικονομίας», τόνισε μεταξύ άλλων ο υπουργός Ψηφιακής Διακυβέρνησης Κυριάκος Πιερρακάκης.

«Αυτό είναι κάτι που πραγματοποιείται από όλους τους φορείς – και του Κράτους και της Αγοράς γι’ αυτό τον λόγο είναι μια συλλογική προσπάθεια. Αλλά για εμάς αυτό είναι ένα πρώτο βήμα. Εάν δει κανείς τη μελέτη που πραγματοποιήθηκε για το υπουργείο Ψηφιακής Διακυβέρνησης από την Ernst & Young νομίζω ότι μπορεί κάποιος να βάλει κάποιους πρώτους αριθμούς σε σχέση με το οικονομικό αποτύπωμα που περιμένουμε να έχουν τα δίκτυα πέμπτης γενιάς.

Η μελέτη κάνει λόγο για έως 69 χιλιάδες θέσεις εργασίας μέχρι το 2020, για καθαρή προστιθέμενη αξία λίγο πάνω από 12 δισεκατομμύρια. Κάνουμε ένα πρώτο βήμα όμως η μεγάλη προστιθέμενη αξία θα έρθει κυρίως από τις βιομηχανικές εφαρμογές κυρίως από την αλλαγή του παραγωγικού μοντέλου κάθε τομέα της οικονομίας, της υγείας, των μεταφορών και άλλων εφαρμογών που ακόμη κανείς από εμάς δεν έχει σκεφτεί. Θα τις σκεφτούν οι επιχειρηματίες, οι εφευρέτες, οι ερευνητές τα επόμενα χρόνια.

Εμάς στόχος μας ως Πολιτεία είναι να μπορέσουμε να δημιουργήσουμε ένα πλαίσιο συνολικά ώστε από τη μία να αφαιρέσουμε εμπόδια και από την άλλη να δώσουμε μία ώθηση στην αγορά για να μπορέσει η χώρα μας να μπει σε έναν παγκόσμιο χάρτη μη χάνοντας ένα τρένο αλλά σ’ ότι αφορά τη διαδικασία τη συγκεκριμένη, διαμορφώνοντας μία πολιτική ένα policy design το οποίο τη διαφοροποιεί από άλλες χώρες».

Μ. Τσαμάζ: Ανοίγει ένα νέο κεφάλαιο για την ανάπτυξη

«Σήμερα ανοίγει ένα νέο κεφάλαιο για την ανάπτυξη της χώρας μας. Η εμπορική διάθεση του δικτύου 5G από την cosmote τοποθετεί την Ελλάδα μεταξύ των λίγων χωρών στον κόσμο που διαθέτουν αυτή την στιγμή δίκτυα 5 σε λειτουργία», ανέφερε στην ομιλία του ο Πρόεδρος και Διευθύνων Σύμβουλος Ομίλου ΟΤΕ, Μιχάλης Τσαμάζ.

«Και αυτό δίνει ένα παγκόσμια μήνυμα για τις δυνατότητες και τις προοπτικές της χώρας μας. Γιατί αυτό που χρειάζεται η νέα ψηφιακή εποχή είναι δίκτυα. Τα δίκτυα είναι η προϋπόθεση για την ψηφιακή ανάπτυξη. Κι αυτό κάνουμε στον όμιλο ΟΤΕ. Φτιάχνουμε τις ψηφιακές υποδομές που χρειάζεται η χώρα για να προχωρήσει τον ανασχηματισμό της να προσελκύσει επενδύσεις να φτιάξει μια νέα καθημερινότητα για τους πολίτες.
Διαθέσαμε 123 εκ. ευρώ, τα οποία έχουμε καταβάλει στο σύνολο τους. Το ποσό αυτό είναι επιπλέον τον 2δις επενδύσεων που έχουμε εξαγγείλει για την πενταετία για να φτιάξουμε σύγχρονες υποδομές σταθερής και κινητής», συμπλήρωσε.

Χ. Μπρουμίδης: Μεταβάλλεται  ριζικά το παραγωγικό και οικονομικό μοντέλο των χωρών που αναπτύσσεται το 5G

«Αυτή η τεχνολογική αλλαγή έρχεται, όχι τόσο για να βελτιώσει πρωτίστως την επικοινωνία μεταξύ των ανθρώπων, όσο για να μεταβάλει ριζικά το παραγωγικό και οικονομικό μοντέλο των χωρών που αναπτύσσεται το 5G», τόνισε ο Χάρης Μπρουμίδης, Πρόεδρος και Διευθύνων Σύμβουλος της Vodafone Ελλάδας.

Όπως τόνισε «αυτό που θα φέρει το 5G είναι μία ψηφιακή κοινωνία. Σε συνδυασμό με άλλες τεχνολογίες θα μπορέσει να μεταμορφώσει την Ελλάδα σε μία ψηφιακή κοινωνία που εμείς θέλουμε να είναι μία ψηφιακή κοινωνία με ίσες ευκαιρίες για όλους. Ξεκινήσαμε τη λειτουργία του δικτύου 5G εντάσσεται στην επέκταση των επενδύσεων που έχουμε για τα επόμενα χρόνια. Ήδη καταβάλαμε 130 εκ. ευρώ για την αγορά του φάσματος κι έχουμε κι ένα επενδυτικό πλάνο για τα επόμενα 5 χρόνια το οποίο θα ξεπεράσει τα 500 εκ. ευρώ έτσι ώστε να βρεθούμε όλο και πιο γρήγορα όλο και πιο κοντά στο σύνολο των πωλητών και των επιχειρήσεων στην Ελλάδα. Είναι σημαντικό γιατί πιστεύουμε ότι θα αγγίξει όλους τους τομείς της οικονομίας από τον αγροτικό τομέα, τη μεταποίηση, τις μεταφορές, την εκπαίδευση την υγεία».

Ν. Ζαρκαλής: Ημέρα ορόσημο για την ελληνική οικονομία

«Σήμερα, είναι μια μέρα ορόσημο όχι μόνο για τις ελληνικές τηλεπικοινωνίες αλλά και για την ελληνική οικονομία», ανέφερε ο Νάσος Ζαρκαλής, Πρόεδρος και Διευθύνων Σύμβουλος της WIND Ελλάς. «Εάν υπάρχει ένα κέρδος από την πολύ δύσκολη χρονιά που κλείνουμε είναι ότι έγινε κοινός τόπος ότι ο ψηφιακός μετασχηματισμός της χώρας αποτελεί έναν από τους σημαντικότερους εάν όχι τον κυριότερο πυλώνα για την αποκατάσταση της ανταγωνιστικότητας της ελληνικής οικονομίας και για την ευημερία της ελληνικής κοινωνίας. Υπάρχει όμως μια προϋπόθεση για αυτό: τα δίκτυα. «Τα δίκτυα 5G στην κινητή και τα δίκτυα οπτικών ινών σε ό,τι αφορά την σταθερή. Χάρη στην εξαιρετική δουλειά που έγινε από το υπουργείο Ψηφιακής Διακυβέρνησης και τη Ρυθμιστική Αρχή και χάρη στην ετοιμότητα, την τεχνογνωσία και τις επενδύσεις των παρόχων γίνεται κάτι σπάνιο σήμερα για την Ελλάδα».

«Η Ελλάδα λανσάρει δίκτυα 5G για πρώτη φορά μαζί με άλλες πολύ πιο προηγμένες τεχνολογικά χώρες και γίνεται έτσι ένα πολύ αποφασιστικό βήμα για αυτό που λέμε ψηφιακή σύγκλιση. Επενδύουμε 500 εκ. ευρώ την επόμενη 5ετία κυρίως σε υποδομές νέας γενιάς σε κινιτή και σταθερή και εκτός από το ότι το 5G αποτελεί ένα βασικό στοιχείο του στρατηγικού μας σχεδίου είναι για εμάς μια μοναδική ευκαιρία να παράγουμε αξία για την ελληνική κοινωνία και την ελληνική οικονομία», τόνισε.