30.000 ηλεκτρικά αυτοκίνητα e.GO made in… Greece! Μπήκαν οι υπογραφές (Video)

Μπήκαν οι υπογραφές για το πρώτο εργοστάσιο κατασκευής αυτοκινήτων στην Ελλάδα, από την Enterprise Greece και την γερμανική Next.e.G.

Ανοίγει έτσι ο δρόμος για την δημιουργία του πρώτου εργοστασίου παραγωγής αυτοκινήτων στην Ελλάδα μετά την υπογραφή της επένδυσης της γερμανικής Next e.GO– μια επένδυση ύψους 100 εκατομμυρίων ευρώ που έχει ως τελικό στόχο την παραγωγή 30.000 ηλεκτρικών οχημάτων ετησίως στην χώρα μας.

Μπαίνουν έτσι τα θεμέλια μιας μεγάλης και ιδιαίτερα σημαντικής επένδυσης με πολλαπλά οφέλη για την Ελλάδα τέθηκαν σήμερα. Η  παραγωγή πλήρους κλίμακας ηλεκτρικών οχημάτων στην Ελλάδα, «Electric Cars e.GO Made in Greece», μπαίνει σε τροχιά υλοποίησης  με το πρώτο σημαντικό βήμα, την πρώτη επίσημη υπογραφή της  «Επιστολής Πρόθεσης Συνεργασίας» από την Enterprise Greece (Ελληνική Εταιρεία Επενδύσεων και Εξωτερικού Εμπορίου Α.Ε. του Υπουργείου Εξωτερικών) και την εταιρία Next.e.GO SE, την  μοναδική γερμανική εταιρεία που κατασκευάζει ηλεκτρικά οχήματα μπαταρίας.

Υπογραφή της «Επιστολής Πρόθεσης Συνεργασίας» από την Enterprise Greece και την γερμανική Next.e.GO

 Η υπογραφή του letter of intent (επιστολή προθέσεων) της επένδυσης έγινε παρουσία του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη και αποτελεί το επόμενο βήμα σε νέες και καινοτόμες επενδύσεις μετά το project της Volkswagen στην Αστυπάλαια, και τις επενδύσεις της Microsoft και της Pfizer στη Θεσσαλονίκη.
Το project της Next e.GO προβλέπει την δημιουργία ενός εργοστασίου το οποίο θα έχει παραγωγική ικανότητα έως και 30.000 αυτοκίνητα ετησίως, θα απασχολεί άμεσα 1.000 άτομα αλλά και έμμεσα άλλα 5.500 μέσα απ’ το ευρύτερο οικοσύστημα της επένδυσης, και θα υποστηρίζεται από ένα Campus Τεχνολογίας και Καινοτομίας που θα δημιουργηθεί και θα συνδέει την επιστημονική και τεχνολογική έρευνα με την παραγωγή.

Ποια είναι η Next e.GO που θα παράγει 30.000 ηλεκτρικά οχήματα ετησίως

Η Next e.GO ξεκίνησε ως startup την δραστηριότητά της πριν από περίπου δύο χρόνια ως το αντίπαλο – και φθηνότερο – δέος στην Tesla του Ελον Μασκ.

Την εταιρία είχε δημιουργήσει ο Γκίντερ Σαχ, ένας καθηγητής μηχανικής με προηγούμενη εμπειρία στην κατασκευή και πώληση ηλεκτρικών αυτοκινήτων, που έβλεπε εξαρχής την Tesla ως πρότυπο. Ο στόχος του όμως ήταν να την ανταγωνιστεί με ένα φθηνότερο ηλεκτρικό αυτοκίνητο – το όχημα της Next e.GO θα κόστιζε περίπου τα μισά από το Tesla Model 3.

Το σχέδιο του Σαχ ήταν να παράγει 100.000 αυτοκίνητα το χρόνο έως το 2022.  Στην πορεία όμως η εταιρία αντιμετώπισε οικονομικά προβλήματα που επιδεινώθηκαν κατά την πανδημία, το καλοκαίρι αναδιαρθρώθηκε και τελικά πουλήθηκε στην ολλανδική εταιρεία private equity ND Industrial Investments.

Η εταιρία ξεκίνησε ξανά την παραγωγή αυτοκινήτων στο ‘Ααχεν της Γερμανίας με αιχμή την κατασκευή χαμηλού κόστους ηλεκτρικών οχημάτων  μικρών αποστάσεων.

Η υπογραφή της συμφωνίας

*Η υπογραφή της συμφωνίας πραγματοποιήθηκε το μεσημέρι της Τετάρτης 16 Δεκεμβρίου 2020, διαδικτυακά παρουσία του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη,  και των επικεφαλής των συναρμόδιων υπουργείων, του υπουργού Ανάπτυξης και Επενδύσεων, Άδωνι Γεωργιάδη, του  αναπληρωτή υπουργού Ανάπτυξης και Επενδύσεων, Νίκου Παπαθανάση, του  αναπληρωτή υπουργού Έρευνας και Ανάπτυξης, Χρήστου Δήμα, του γενικού γραμματέα Διεθνών Οικονομικών Υποθέσεων και προέδρου της Enterprise Greece, Ιωάννη Σμυρλή και του Νομικού Συμβούλου της Next.e.GO SE, Σταύρου  Κωσταντινίδη.

Τι περιλαμβάνει η συμφωνία

Ειδικότερα οι  δύο πλευρές συμφώνησαν μια «κατ’ αρχήν συνεργασία», που προγραμματίζει τη συγκρότηση ομάδας εργασίας, προκειμένου να καταγραφεί το ακριβές πλαίσιο αλλά και οι προϋποθέσεις υλοποίησης της μεγάλης επένδυσης της γερμανικής εταιρείας στην Ελλάδα, η οποία θα ενταχθεί στα έργα στρατηγικής σημασίας και το σχετικό πλαίσιο κινήτρων δεδομένου ότι, εκτός από τη συναρμολόγηση αυτοκινήτων, η Next.e.GO SE θα επενδύσει στην ίδρυση ενός Campus Τεχνολογίας και Καινοτομίας στην χώρα μας, με σεβασμό στο περιβάλλον και αξιοποίηση του εγχώριου ανθρώπινου δυναμικού.

Βάσει των εκτιμήσεων η πλήρης συμφωνία θα είναι έτοιμη εντός των επόμενων 3-6 μηνών, ενώ το έργο θα ολοκληρωθεί σε 24 μήνες έως την πλήρη λειτουργία μιας μονάδας παραγωγής e.Go στην Ελλάδα.

Το επενδυτικό σχέδιο περιλαμβάνει, ειδικότερα,  την παραγωγή μεταλλικών εξαρτημάτων, την εξωτερική θερμοδιαμόρφωση, την τελική συναρμολόγηση των οχημάτων και τον ποιοτικό έλεγχο. Επίσης την πρόσληψη εξειδικευμένου προσωπικού και ευρύ πλάνο συνεχούς κατάρτισής του στις κεντρικές εργοστασιακές εγκαταστάσεις της εταιρείας στο Aachen της Γερμανίας.

Προβλέπεται επίσης, η ίδρυση Campus Τεχνολογίας και Καινοτομίας που θα συνδέει την επιστημονική και τεχνολογική έρευνα με την παραγωγή. 

Οι πρώτες δηλώσεις