Δώρο Χριστουγέννων: Πότε θα καταβληθεί και σε ποιους

Tην 21η Δεκεμβρίου θέτει ως ημερομηνία καταβολής του δώρου Χριστουγέννων για όλους τους εργαζόμενους του ιδιωτικού τομέα, Κοινή Απόφαση των υπουργείων Οικονομικών και Εργασίας.

Ωστόσο, για τους εργαζόμενους, των οποίων οι συμβάσεις τέθηκαν σε αναστολή τον Δεκέμβριο, μέρος της διαφοράς που θα καλύψει το Δημόσιο θα καταβληθεί έως τις 31 Ιανουαρίου του 2021.

Στην ΚΥΑ αποσαφηνίζεται ότι για την χρονική περίοδο από την 1η Μαΐου έως και την 31η Δεκεμβρίου, υποχρέωση να καταβάλλουν το συγκεκριμένο επίδομα έχουν τόσο οι επιχειρήσεις-εργοδότες των οποίων η επιχειρηματική δραστηριότητα έχει ανασταλεί με εντολή δημόσιας αρχής οποτεδήποτε εντός του ανωτέρω χρονικού διαστήματος, όσο και οι επιχειρήσεις-εργοδότες που ανήκουν στους κλάδους που πλήττονται σημαντικά, λόγω των αρνητικών συνεπειών της πανδημίας.

Στην περίπτωση κατά την οποία η εργασιακή σχέση των εργαζομένων έχει τεθεί σε αναστολή από τον εργοδότη, ή οι εργαζόμενοι υπέβαλαν μονομερείς δηλώσεις αναστολής και εντάσσονται στο της υποχρεωτικής επαναπρόσληψης, το ποσό του επιδόματος Χριστουγέννων, που αναλογεί στα χρονικά διαστήματα της αναστολής, καταβάλλεται από τον κρατικό προϋπολογισμό.

Το ποσό που θα δοθεί όμως υπολογίζεται επί της αποζημίωσης ειδικού σκοπού του αντίστοιχου διαστήματος και όχι επί του ονομαστικού μισθού του εργαζόμενου.

Η καταβολή της αναλογίας πραγματοποιείται από το Υπουργείο Εργασίας μέσω του συστήματος «ΕΡΓΑΝΗ» και καταβάλλεται απευθείας στους τραπεζικούς λογαριασμούς των δικαιούχων – εργαζομένων, ως εξής:

α. Για το διάστημα αναστολής των συμβάσεων εργασίας έως την 30η.11.2020, η καταβολή πραγματοποιείται έως την 21η.12.2020.

β. Για το διάστημα αναστολής των συμβάσεων εργασίας από 1.12.2020 έως 31.12.2020, η καταβολή πραγματοποιείται έως την 31η.1.2021.

ΣΥΝ-ΕΡΓΑΣΙΑ

Στην περίπτωση κατά την οποία οι εργαζόμενοι εντάχθηκαν στον μηχανισμό ενίσχυσης της απασχόλησης «ΣΥΝ-ΕΡΓΑΣΙΑ», το ποσό του επιδόματος εορτών Χριστουγέννων, που αναλογεί στο χρονικό διάστημα υπαγωγής στον μηχανισμό και βαρύνει τους εργοδότες, καταβάλλεται από αυτούς έως τις 21 Δεκεμβρίου.

Για την ίδια κατηγορία εργαζομένων, το ποσό του επιδόματος εορτών Χριστουγέννων, που αναλογεί στο χρονικό διάστημα υπαγωγής στον μηχανισμό και βαρύνει τον κρατικό προϋπολογισμό, καταβάλλεται από το Υπουργείο Εργασίας απευθείας στους τραπεζικούς λογαριασμούς των δικαιούχων – εργαζομένων, ως εξής:

  • Για το έως την 30η.11.2020 διάστημα υπαγωγής, η καταβολή πραγματοποιείται έως την 21η.12.2020
  • Για το διάστημα υπαγωγής από 1.12.2020 έως 31.12.2020, η καταβολή πραγματοποιείται έως την 31η.1.2021.

Η διαδικασία για την καταβολή του ποσού που προέρχεται από τον κρατικό προϋπολογισμό θα πραγματοποιηθεί αυτοματοποιημένα από τα δεδομένα που τηρούνται στο σύστημα «ΕΡΓΑΝΗ». Το ίδιο μοντέλο θα ακολουθηθεί τόσο για τις ημέρες αναστολής των συμβάσεων εργασίας κάθε μισθωτού, όσο και για τις ημέρες υπαγωγής στο μηχανισμό ενίσχυσης της απασχόλησης «ΣΥΝ-ΕΡΓΑΣΙΑ». Η αναλογία του επιδόματος εορτών Χριστουγέννων, πιστώνεται απευθείας στον τραπεζικό λογαριασμό (ΙΒΑΝ) του κάθε εργαζόμενου.

Τι ισχύει για τις ασφαλιστικές εισφορές

Στην ΚΥΑ ξεκαθαρίζεται ότι οι ασφαλιστικές εισφορές (ασφαλισμένου και εργοδότη ή ασφαλισμένου) επί του επιδόματος εορτών Χριστουγέννων, για τους εργαζόμενους που τίθενται σε αναστολή σύμβασης εργασίας και οι οποίες αντιστοιχούν στο χρόνο αναστολής της σύμβασης εργασίας, υπολογίζονται επί του ονομαστικού μισθού ή του ημερομισθίου του εργαζομένου, και καλύπτονται από τον Κρατικό Προϋπολογισμό. Το ίδιο ισχύει και για τους εργαζόμενους που έχουν υπαχθεί στο μηχανισμό ΣΥΝ-ΕΡΓΑΣΙΑ, των οποίων οι εισφορές καλύπτονται στο σύνολό τους.