Παράταση τελών κυκλοφορίας κ.α. μέτρα στήριξης προανήγγειλε ο ΥΠΟΙΚ (Video)

Για όλα τα μέτρα στήριξης, που λαμβάνει η κυβέρνηση για τις επιπτώσεις του νέου lockdown στην ελληνική οικονομία, μίλησε ο υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας.

Λύση για επιταγές

Μιλώντας στον ΑΝΤ1, ο κ. Σταϊκούρας ανακοίνωσε ότι το ΥΠΟΙΚ προωθεί λύση στο θέμα των επιταγών, με τροπολογία που θα περιλαμβάνεται σε νομοθετική διάταξη με τα μέτρα στήριξης ύψους 3,3 δισ. ευρώ, η οποία θα κατατεθεί την άλλη εβδομάδα, ενώ προσέθεσε ότι στην ίδια τροπολογία θα ενταχθούν κι άλλες ρυθμίσεις όπως η παράταση του ΦΠΑ στο 6% για τις μάσκες και μετά το τέλος του έτους.

Ίσως δοθεί παράταση στα τέλη κυκλοφορίας

Παράλληλα, άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο να δοθεί παράταση στην πληρωμή των τελών κυκλοφορίας, η ανάρτηση των οποίων αναμένεται τις επόμενες ημέρες. Όπως τόνισε η ΑΑΔΕ θα αποστείλει τα τέλη κανονικά, «θα δούμε πως θα εξελιχθεί η κατάσταση» καθώς «έχουμε αποδείξει ότι έχουμε αντανακλαστικά αν χρειαστεί να βοηθήσουμε», ενώ σημείωσε ότι «κάθε μήνας καθολικού lockdown στοίχισε 2,5 εκατομμύρια του ΑΕΠ».

Τι θα γίνει με το Δώρο Χριστουγέννων

Κάνοντας ειδική αναφορά στο δώρο Χριστουγέννων, ο ΥΠΟΙΚ εξήγησε ότι γίνεται προσπάθεια από το υπουργείο Εργασίας προκειμένου να καταβληθεί το ταχύτερο δυνατό καθώς το Δημόσιο συμμετέχει στη χρηματοδότηση του. Μένει να ξεκαθαριστεί αν η κάλυψη από την πλευρά του κράτους θα πραγματοποιηθεί με βάση τον ονομαστικό μισθό ή με βάση τα 534 ευρώ της αποζημίωσης ειδικού σκοπού.

Υπολογισμός αποζημίωσης ειδικού σκοπού

Η αποζημίωση ειδικού σκοπού που θα δίνεται στους εργαζόμενους των οποίων οι συμβάσεις θα τεθούν σε αναστολή τον Δεκέμβριο ή οποιαδήποτε άλλη περίοδο συνεχιστεί το lockdown, θα υπολογίζεται πλέον με βάση τα 800 ευρώ και όχι τα 534 ευρώ. Σύμφωνα με τον κ. Σταϊκούρα η αποζημίωση ειδικού σκοπού πλέον, όταν χρειάζεται, θα υπολογίζεται σε μηνιαία βάση με 800 ευρώ και στην συνέχεια θα καταβάλλεται αναλογικά (δηλαδή με 26,60 ευρω την ημέρα) για την περίοδο οι εργαζόμενοι τίθενται σε καθεστώς αναστολής σύμβασης.

Για τους ανέργους

Όσο αφορά στο θέμα των μακροχρόνια ανέργων, που μένουν εκτός έκτακτης υποστήριξης, εξήγησε ότι, για την επιδότησή τους, «πρέπει να υπάρξει συσχέτιση με τον κορωνοϊό, γιατί έτσι δίνει χρήματα η Ευρωπαϊκή Ένωση», άρα εξαρτάται πότε απέκτησαν αυτήν την ιδιότητα.

«Μας έχει προβληματίσει το κομμάτι των ανέργων που ήταν από πριν», είπε ξεκαθαρίζοντας ωστόσο πως «αυτήν τη στιγμή ισχύει ό,τι ανακοινώσαμε την προηγούμενη εβδομάδα» ενώ παραδέχθηκε ότι η κυβέρνηση δεν καλύπτει όλες τις απώλειες που προκαλεί το lockdown.

Στο 10% η ύφεση

Αναφερόμενος, δε, στο ζήτημα της ύφεσης της ελληνικής οικονομίας, είπε ότι «θα είναι οριακά πάνω από το 10% με μία ανάπτυξη 5% το 2021». «Υπάρχει προς τα κάτω αναθεώρηση των στοιχειών λόγων του lockdown», σημείωσε και τόνισε ότι, «το χρέος θα είναι γύρω στο 200%, όμως αυτό δεν παίζει ρόλο στη βιωσιμότητα του χρέους. Χτίζουμε ταμειακά διαθέσιμα, θέλει πολύ μεγάλη προσοχή στο πού δίνουμε τα λεφτά».