Προσχέδιο πρότασης για το Ταμείο Ανάκαμψης: Αναμένουμε χρήματα μετά τον Ιούνιο του '21

Την κατάθεση προσχεδίου πρότασης για το Ταμείο Ανάκαμψης της Ευρωπαϊκής Ένωσης, την ερχόμενη εβδομάδα, προανήγγειλε ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Θεόδωρος Σκυλακάκης, αποκαλύπτοντας μάλιστα, ότι στην Ελλάδα αναμένουμε χρήματα μετά τον Ιούνιο του 2021.

Ο κ. Σκυλακάκης, έδωσε διευκρινίσεις αναφορικά με το ελληνικό σχέδιο ανάκαμψης από την κρίση που προκάλεσε η πανδημία του κορωνοϊού και στην οικονομία της χώρας, αλλά και ένα χρονοδιάγραμμα σχετικά με τις εκταμιεύσεις από το Ταμείο Ανάκαμψης, ξεκαθαρίζοντας πάντως, ότι τα έργα που θα ενταχθούν σε αυτό θα περάσουν από αυστηρό έλεγχο και θα εκπληρώνονται με αυστηρούς όρους.

Θα αργήσει το ευρωπαϊκό χρήμα

Αναλυτικά, μιλώντας στον Ρ/Σ Πρώτο Θέμα, ο κ. Σκυλακάκης εξήγησε ότι το Ελληνικό Σχέδιο Ανάκαμψης αναμένεται να κατατεθεί στις Βρυξέλλες σε μορφή προσχεδίου την άλλη εβδομάδα, ενώ το τελικό σχέδιο εκτιμάται ότι θα σταλεί (αν η Ευρώπη είναι έτοιμη και ολοκληρωθούν οι διαβουλεύσεις που θα μεσολαβήσουν) στις αρχές του 2021 για να ξεκινήσουν με προχρηματοδότηση «σίγουρα» έργα όπως ένα ακόμη «Εξοικονομώ».

Ωστόσο, η προκαταβολή από το Ταμείο Ανάκαμψης αναμένεται πολύ αργότερα, περί τον Ιούνιο του 2021, όπως αργότερα αναμένονται και τα πρώτα χρήματα του πακέτου στήριξης που αποφασίσθηκε την περασμένη Άνοιξη. Η προχρηματοδότηση θα καλυφθεί από εθνικά κονδύλια και τα χρήματα από την Ε.Ε. θα έρθουν μετά. Ο ακριβής χρόνος συνδέεται και με τις αποφάσεις ανά την Ε.Ε.

Αυστηροί έλεγχοι υλοποίησης

Όσον αφορά στα έργα και το πλαίσιο του Σχεδίου Ανάκαμψης, ο αναπληρωτής ΥΠΟΙΚ εξήγησε ότι σε αυτό θα ενταχθούν πολλές ιδιωτικές επενδύσεις που θα συγχρηματοδοτούνται, πολλά ΣΔΙΤ, αλλά και οι επενδύσεις ώστε να γίνουν δραστικές αλλαγές στο κράτος με τη ψηφιοποίησή του, καθώς και παρεμβάσεις στην υγεία. Θα περιλαμβάνει επίσης αρδευτικά και αντιπλημμυρικά έργα «για να προετοιμασθούμε για την κλιματική αλλαγή», καθώς και κρίσιμες υποδομές.

Επιπλέον, θα περιέχει μεγάλο πρόγραμμα κατάρτισης με άλλους όρους και με έμφαση σε ψηφιακές δεξιότητες, καθώς και την ψηφιακή κάρτα εργασίας. Έκανε όμως σαφές πως θα πρόκειται για ένα σχέδιο επενδύσεων και μεταρρυθμίσεων με τα έργα που θα ενταχθούν να πρέπει να εκπληρώνουν αυστηρούς όρους, λέγοντας ότι «δεν θα μοιράζουμε λεφτά από το παράθυρο».

Αργές διαδικασίες στην Ε.Ε.

Στην ουσία, ο κ. Σκυλακάκης περιέγραψε και αυτός τις αργοκίνητες διαδικασίες της Ε.Ε. ακόμα και για κρίσιμα ζητήματα όπως είναι η ανάκαμψη της οικονομίας της Ένωσης μετά το χτύπημα που δέχθηκε από την πανδημία του κορωνοϊού, καθώς η ανακοίνωση της πολιτικής συμφωνίας μεταξύ του Ευρωκοινοβουλίου και του Συμβουλίου για τα χρήματα του Ταμείου Ανάκαμψης και για τον Νέο πολυετή Προϋπολογισμό (δηλαδή για το σύνολο του πακέτου του 1,3 τρισ. ευρώ που αποφασίσθηκε σε επίπεδο Συνόδου Κορυφής τον προηγούμενο Ιούλιο) δεν σημαίνει πως φτάνει η Ευρώπη στο τέλος της διαδρομής.

Σημαίνει ότι απλώς βρισκόμαστε στο ξεκίνημα, ενός ακόμη γύρου διαπραγματεύσεων και κινήσεων σε επίπεδο πλέον Συμβουλίου και κρατών – μελών ούτως ώστε να μπορέσουν να τεθούν σε ισχύ τα νέα αυτά εργαλεία εντός του 2021.

Τι διεκδικεί η Ελλάδα

Στο πλαίσιο αυτό και πάλι είναι ζητούμενο αν θα μπορέσει να λάβει η Ελλάδα (όπως όλα τα κράτη) προκαταβολή από το Ταμείο Ανάκαμψης (από το οποίο διεκδικεί έως 32 δισ. ευρώ) πριν τελειώσει το πρώτο εξάμηνο του 2011 και αν θα ξεκινήσει το νέο ΕΣΠΑ (των περίπου επιπλέον 20 δισ. ευρώ) χωρίς καθυστερήσεις.

Η Ελληνική πλευρά οριστικοποιεί λοιπόν το εθνικό προσχέδιο ανάκαμψης. Ωστόσο, παράλληλα περιμένει χρήματα από την Ευρώπη για τις… άμεσες ανάγκες. Δηλαδή για μέτρα στήριξης από την πανδημία και η καθυστέρηση στην έλευσή τους δείχνει και τι μπορεί να συμβεί στο επόμενο πακέτο. Ως τώρα, το μόνο ποσό από την Ευρωπαϊκή Ένωση που έχει φτάσει -σύμφωνα με το ΥΠΟΙΚ– είναι 2,5 δισ. ευρώ μέσω του υφιστάμενου ΕΣΠΑ.

Από κονδύλια τα οποία αρχικά – προ πανδημίας – προορίζονταν για επενδύσεις αλλά τελικά κάλυψαν τη δαπάνη για μέτρα στήριξης. Το ίδιο θα συμβεί με τις επιδοτήσεις των περιφερειών προς επιχειρήσεις που δέχθηκαν πλήγμα και τώρα είναι σε φάση υποβολής αιτήσεων ενδιαφερόμενων εταιρειών (ποσό έως 1,5 δισ. ευρώ).

 

Με πληροφορίες από capital.gr