Το νέο lockdown, φέρνει και σημαντική επιδείνωση των μεγεθών του προϋπολογισμού, σε σχέση με το προσχέδιο του Οκτωβρίου, ενώ στην επιδείνωση αυτή συνεισφέρουν αναπόφευκτα και τα μέτρα στήριξης επιχειρήσεων, εργαζομένων, ανέργων και άλλων πληττόμενων κοινωνικών ομάδων, ύψους 3,3 δις ευρώ, καθώς αναμένεται να αυξηθούν δραματικά οι δαπάνες, να μειωθούν τα έσοδα και το ΑΕΠ να υποχωρήσει σε ακόμη πιο χαμηλά επίπεδα.
Προτού ακόμα ενσωματώσουν καν, τα μέτρα της προηγούμενης εβδομάδας, στο Γενικό Λογιστήριο ξεκίνησαν οι υπολογισμοί και τα νέα σενάρια για την ύφεση και το έλλειμμα της φετινής και της επόμενης χρονιάς.
Διαφοροποιημένος ο νέος προϋπολογισμός
Ο νέος προϋπολογισμός αναμένεται να κατατεθεί στις 21 Νοεμβρίου, αλλά τα μεγέθη του δεν θα έχουν διαμορφωθεί πριν από τις 18-19 του μηνός.
Το lockdown είναι βέβαιο ότι θα επιφέρει τελικά αυτό που ήλπιζε να αποφύγει το οικονομικό επιτελείο, δηλαδή διψήφιο ποσοστό ύφεσης για φέτος.
Ενδεικτικά, ο υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας έχει πει κατ’ επανάληψιν ότι το κόστος στην ανάπτυξη από ένα γενικό lockdown διάρκειας ενός μήνα είναι 2,5%-3% του ΑΕΠ.
Μεγαλύτερη η ύφεση: Σαφώς θα είναι πολύ μεγαλύτερη η επιδείνωση
Συνεπώς, με δεδομένο το νέο γενικό lockdown,από αύριο και για τουλάχιστον τρεις εβδομάδες, η πρόβλεψη για τη φετινή ύφεση θα ξεπεράσει το 10%, από 8,3% που προέβλεπε το προσχέδιο.
Τα μεγέθη του προϋπολογισμού επρόκειτο να αναθεωρηθούν προς το δυσμενέστερο σε σχέση με το προσχέδιο που κατατέθηκε στις αρχές Οκτωβρίου στη Βουλή, ακόμη και με τα δεδομένα που υπήρχαν έως και πριν από τρεις ημέρες.
Τώρα, η επιδείνωση θα είναι σαφώς πολύ μεγαλύτερη.
Είναι χαρακτηριστικό ότι και μόνο με το κλείσιμο εστίασης στην Αττική και τα πλήρη lockdowns στη Θεσσαλονίκη και σε άλλες περιοχές, πηγές εκτιμούσαν ότι το έλλειμμα του φετινού προϋπολογισμού θα διαμορφωθεί στην περιοχή του 10% του ΑΕΠ, μαζί με τους τόκους που είναι περίπου στο 3% του ΑΕΠ.
Το προσχέδιο προϋπολογισμού το τοποθετούσε στο 8,6%.
Το δημοσιονομικό αποτέλεσμα επηρεάζεται όχι μόνο από την αύξηση των δαπανών και τη μείωση των εσόδων του προϋπολογισμού, αλλά και από τη διεύρυνση της ύφεσης.
Ακόμη και χωρίς γενικό lockdown, στο υπουργείο Οικονομικών εκτιμούσαν μια επιδείνωση της ύφεσης κατά μία μονάδα, σε σύγκριση με την εκτίμηση του προσχεδίου του προϋπολογισμού για ύφεση φέτος 8,2%. Επομένως, τοποθετούσαν την πρόβλεψη για την ύφεση στο 9,2% περίπου.
Σε αχαρτογράφητα νερά η οικονομία για το 2021
H αβεβαιότητα είναι ακόμη μεγαλύτερη για το 2021, καθώς ο αρχικός στόχος της κυβέρνησης για σχεδόν μηδενικό πρωτογενές έλλειμμα βρίσκεται πια εκτός πραγματικότητας.
Το προσχέδιο του προϋπολογισμού προέβλεπε πρωτογενές έλλειμμα 1% του ΑΕΠ, αλλά τα νέα δεδομένα φέρνουν στο προσκήνιο το δυσμενές του σενάριο, για έλλειμμα 3% του ΑΕΠ.
Το δυσμενές αυτό σενάριο βασίζεται στην εκτίμηση για συνέχιση της πανδημίας, μέτριας έντασης, κατά το δεύτερο τρίμηνο του 2021.
Στην περίπτωση αυτή, του δυσμενούς σεναρίου, η ανάπτυξη για τον επόμενο χρόνο είχε εκτιμηθεί στο 4,5%-5%, έναντι της υπερβολικά αισιόδοξης εκτίμησης του βασικού σεναρίου για ανάπτυξη 7,5% τον επόμενο χρόνο.
Αυτή τη στιγμή το 4,5%-5% για το 2021 θεωρείται πιο πιθανό και ίσως και αισιόδοξο, σύμφωνα με τους οικονομικούς αναλυτές.
Ερωτήματα υπάρχουν και για τις εισπράξεις από τα ευρωπαϊκά ταμεία, κυρίως το Ταμείο Ανάκαμψης, που είχαν υπολογιστεί στα 5,5 δισ. ευρώ στο προσχέδιο προϋπολογισμού.
Οι καθυστερήσεις στις διαπραγματεύσεις φέρνουν το ποσό αυτό, κοντά στα 3 δισεκατομμύρια ευρώ, αναφέρουν πηγές.