"Πλοίο" που βουλιάζει η εστίαση: 'Έρχονται λουκέτα ακόμα & χωρίς lockdown - Φόβοι & για κύμα απολύσεων

Δραματική είναι η κατάσταση που επικρατεί στον χώρο των επιχειρήσεων εστίασης και σύμφωνα με όλες τις εκτιμήσεις, ο κλάδος βρίσκεται αντιμέτωπος με ένα όλο και πιο πιθανό ενδεχόμενο νέου κύματος λουκέτων και απολύσεων.

Ο τζίρος έχει ήδη υποχωρήσει μεσοσταθμικά κατά 40% και σε ορισμένες περιπτώσεις η μείωση εσόδων, έχει φτάσει άνω του 60% ακόμα και σε δημοφιλείς προορισμούς, όπως η Μύκονος.

Με την Αττική να βρίσκεται πια στο «πορτοκαλί» και τη Θεσσαλονίκη να εισέρχεται πλέον και αυτή στο επιδημιολογικό επίπεδο 3, ο κλάδος στην ουσία μπαίνει σε νέες περιπέτειες, συνεπεία της υγειονομικής κρίσης, προτού καν προλάβει να «σηκώσει κεφάλι».

Μερίδα του κλάδου έχει απευθυνθεί στον ίδιο τον πρωθυπουργό, ζητώντας επανεξέταση του θέματος των ενοικίων, αλλά και μείωση του ΦΠΑ στην εστίαση στο 6%.

Από τα στοιχεία της Ελληνικής Στατιστικής Αρχής (ΕΛΣΤΑΤ) προκύπτει ότι στο οκτάμηνο Ιανουαρίου – Αυγούστου 2020 ο τζίρος στην εστίαση, με βάση όσα δηλώνονται μόνο από τις επιχειρήσεις που έχουν υποχρέωση τήρησης διπλογραφικών βιβλίων και υποβάλλουν στοιχεία σε μηνιαία βάση, διαμορφώθηκε σε 511,9 εκατ. ευρώ έναντι 960,6 εκατομμύρια ευρώ το αντίστοιχο διάστημα του 2019, καταγράφοντας μείωση 46,7%.

Η Μύκονος και η Εύβοια

Στο σύνολο των επιχειρήσεων του κλάδου υπηρεσιών εστίασης για τις οποίες υπάρχουν στοιχεία σε τριμηνιαία βάση, ο κύκλος εργασιών το δεύτερο τρίμηνο 2020 ανήλθε σε 592.729.473 ευρώ, σημειώνοντας μείωση 59% σε σχέση με το δεύτερο τρίμηνο 2019.

Η μεγαλύτερη μείωση στον κύκλο εργασιών το δεύτερο τρίμηνο 2020 σε σύγκριση με το δεύτερο τρίμηνο 2019 παρατηρήθηκε στη Σαντορίνη (95,6%), ενώ η μικρότερη μείωση (33,3%) καταγράφηκε στα Γρεβενά.

Τον πλέον –υποτίθεται– τουριστικό μήνα, τον Αύγουστο, ο κύκλος εργασιών των επιχειρήσεων εστίασης με υποχρέωση τήρησης διπλογραφικών βιβλίων διαμορφώθηκε σε 124,3 εκατ., χαμηλότερος κατά 33,6% σε σύγκριση με τον Αύγουστο του 2019.

Η μεγαλύτερη μείωση μάλιστα, 68,9%, καταγράφηκε στη Μύκονο και η μικρότερη στην Εύβοια (1,8%).

Παράγοντες του κλάδου εκτιμούν, εξάλλου, πως καταστήματα και αλυσίδες εστίασης που δεν δραστηριοποιούνται στην παράδοση φαγητού κατ’ οίκον (delivery ή take away) αντιμετωπίζουν από τον περιορισμό του ωραρίου μείωση του τζίρου της τάξεως του 40%.

Δεν είναι τυχαίο ότι εδώ και λίγο διάστημα εισήλθαν πλέον στον χώρο του delivery αλυσίδες εστίασης όπως η La Pasteria και η TGI Friday’s, αλλά και ο όμιλος «Καστελόριζο».

Ενοίκια και ΦΠΑ

Πριν από λίγες ημέρες, πάντως, η Ελληνική Ενωση Επιχειρήσεων Οργανωμένης Εστίασης (ΕΠΟΕΣ) απέστειλε, σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες ( Καθημερινή), επιστολή στον πρωθυπουργό με δύο βασικά αιτήματα: την επανεξέταση του ζητήματος των ενοικίων και τη μείωση του ΦΠΑ στην εστίαση.

Οσον αφορά το πρώτο, οι αλυσίδες επισημαίνουν ότι δεν καλύπτονται στην πλειονότητά τους, καθώς οι φοροελαφρύνσεις σε ιδιοκτήτες που θα μειώσουν το ενοίκιο αφορούν μόνο φυσικά πρόσωπα, ενώ τα ακίνητα στα οποία στεγάζονται τα περισσότερα καταστήματα των αλυσίδων ανήκουν σε εταιρείες – νομικά πρόσωπα.

Δεύτερον, υπενθυμίζουν στον πρωθυπουργό ότι η μείωση του ΦΠΑ στην εστίαση ήταν δική του δέσμευση.

Επισημαίνουν, τέλος, ότι σε άλλες χώρες ελήφθησαν από την αρχή παρόμοια μέτρα, όπως για παράδειγμα στη Γερμανία, όπου ο ΦΠΑ μειώθηκε στο 7% και πλέον στο 5% έως τον Ιούλιο του 2021.