Έρχεται μπαράζ μεταρρυθμίσεων σε εργασιακά & ασφαλιστικό – Ευελιξία στην εργασία & κεφαλαιοποιητικό σύστημα στις επικουρικές
Το αμέσως επόμενο διάστημα θα επιχειρηθούν σημαντικές αλλαγές στα εργασιακά και τα ασφαλιστικά και μία γενικότερη “επιθετική” πολιτική στον τομέα των μεταρρυθμίσεων, από το Μέγαρο Μαξίμου, προκειμένου να εξέλθει από τον ασφυκτικό κλοιό που δημιουργούν η πρωτόγνωρη υγειονομική κρίση, σε συνδυασμό με το εύφλεκτο πεδίο των ελληνοτουρκικών σχέσεων.
Σύμφωνα με πληροφορίες, τις οποίες επικαλείται η Καθημερινή της Κυριακής, ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης έχει επιφορτίσει τον υπουργό Επικρατείας κ. Γ. Γεραπετρίτη, τον Διευθυντή του Πρωθυπουργικού Γραφείου κ. Γρ. Δημητριάδη και τον υφυπουργό Παρά τω Πρωθυπουργώ κ. Α. Σκέρτσο να προετοιμάσουν δέσμη παρεμβάσεων, οι περισσότερες εκ των οποίων, θα έχουν ορίζοντα υλοποίησης το επόμενο τρίμηνο, έως τα τέλη του έτους.
Ο πολιορκητικός κριός των μεταρρυθμίσεων
Οι κυβερνητικές πρωτοβουλίες έχουν στην αιχμή τους αλλαγές στα εργασιακά και το ασφαλιστικό – πεδία που ευνοούν την ιδεολογική αντιπαράθεση με τον ΣΥΡΙΖΑ, την οποία επιδιώκει το Μέγαρο Μαξίμου.
Σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, οι αλλαγές στα εργασιακά θα κινούνται στην κατεύθυνση εκσυγχρονισμού του υφιστάμενου πλαισίου.
Στην κατεύθυνση αυτή, μέχρι το τέλος του έτους θα έχει κατατεθεί και ψηφιστεί από τη Βουλή νομοσχέδιο που θα προβλέπει προσαρμοσμένες στη νέα πραγματικότητα ρυθμίσεις για την τηλεεργασία , τις γονικές άδειες -χορήγηση και στους άνδρες- μέτρα ελέγχου της μαύρης εργασίας και κίνητρα για την πρόσβαση γυναικών στην απασχόληση.
Επίσης, υπό επεξεργασία βρίσκονται μέτρα ενίσχυσης της ευελιξίας στην αγορά εργασίας, καθώς στόχος είναι μετά το πέρας της πανδημίας του κορωνοϊού, η επιτάχυνση της ανάπτυξης και η ταχεία αποκλιμάκωση της ανεργίας.
Καθιέρωση του κεφαλαιοποιητικού συστήματος για τις επικουρικές
Στο ασφαλιστικό, το οποίο θα ψηφιστεί εντός του πρώτου τριμήνου του 2021 θα καθιερωθεί το κεφαλαιοποιητικό σύστημα για τις επικουρικές συντάξεις, ώστε ο κάθε νέος εργαζόμενος να μπορεί να δημιουργήσει τον προσωπικό του «κουμπαρά», όπως χαρακτηριστικά έχει πει ο Πρωθυπουργός.
Παράλληλα, στην μεταρρυθμιστική ατζέντα των επόμενων μηνών εντάσσονται και οι κατωτέρω ρυθμίσεις, ορισμένες εκ των οποίων έχουν ανακοινωθεί, ενώ άλλες βρίσκονται υπό διαμόρφωση:
- Καθιέρωση νέων κανόνων στη διευθέτηση των χρεών προς Δημόσιο και τράπεζες.
- Επιχειρηματίες, επαγγελματίες, κάτοχοι στεγαστικών δανείων, στόχος είναι να αποκτήσουν μια «δεύτερη ευκαιρία».
- Επιτάχυνση απονομής της Δικαιοσύνης. Θα ψηφιοποιηθούν οι διαδικασίες, ενώ θα διευρυνθεί ο θεσμός της πιλοτικής δίκης και των επίκουρων βοηθών δικαστών.
- Νέο σύστημα επαγγελματικής εκπαίδευσης. Αξιολόγηση των σχολικών μονάδων και του έργου τους αμέσως και των διδασκόντων από το 2021.
- Νέο χωροταξικό νομοσχέδιο. Προσδιορίζονται χρήσεις γης, περιορίζεται η εκτός σχεδίου δόμηση, απλοποιείται η αδειοδότηση επενδύσεων, ιδίως, των Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας.
- Νέο πλαίσιο δημοσίων συμβάσεων που θα αλλάξει τον ν.4412. Στόχος η μείωση της γραφειοκρατίας ώστε να δοθεί ώθηση σε μεγάλα έργα υποδομών αλλά και σε μικρότερα έργα σε επίπεδο Περιφέρειας και Δήμων.
- Ενίσχυση του Εθνικού Συστήματος Υγείας. Προωθείται μια μεγάλη αλλαγή στην Πρωτοβάθμια Φροντίδα με Μονάδες Χρόνιων Παθήσεων και Ημερήσιας Νοσηλείας για μικρά χειρουργεία και θεραπείες.
- Επίσης θα δρομολογηθούν 4.000 μόνιμες προσλήψεις κυρίως νοσηλευτών πρωτίστως από όσους υπηρέτησαν ως επικουρικοί στην πανδημία.
- Αλλαγές στο δημόσιο. Ήδη παρουσιάστηκε στο Υπουργικό Συμβούλιο το νομοσχέδιο με το οποίο αναδιαρθρώνεται η λειτουργία του ΑΣΕΠ για να επιταχύνονται νέοι διορισμοί.
- Ενίσχυση του ψηφιακού αποτυπώματος του κράτους. Στην πύλη gov.gr θα προστεθούν άμεσα 400 ψηφιακές υπηρεσίες ώστε να φτάσουν συνολικά σύντομα τις 1.000. Θα είναι προσβάσιμες όλες από το κινητό τηλέφωνο.
- Στον χώρο της Αυτοδιοίκησης μέχρι το τέλος του χρόνου θα έχει κατατεθεί προς ψήφιση το νομοσχέδιο, μέσω του οποίου θα καθορίζονται οριστικά οι αρμοδιότητες του κεντρικού κράτους, των αποκεντρωμένων διοικήσεων, των περιφερειών και των δήμων.