Άνω του αναμενόμενου τα δημόσια έσοδα τον Αύγουστο - Στο -8% η ύφεση

Πολύ καλύτερα του αναμενόμενου ήταν τα φορολογικά έσοδα του μηνός Αυγούστου, καθώς έφτασαν στο ύψος των εσόδων της αρχικής πρόβλεψης του προϋπολογισμού του 2020 και ήταν κατά 400 εκ. περισσότερα από τις επικαιροποιημένες μηνιαίες εκτιμήσεις που περιλαμβάνονται στο Πρόγραμμα Σταθερότητας.

Είναι δηλαδή 400 εκ. πάνω σε σχέση με τις προβλέψεις μας που έχουν λάβει υπόψη τις επιπτώσεις της πανδημίας”.

Aυτό ανέφερε ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Θεόδωρος Σκυλακάκης, κατά την παρουσίαση της πορείας του Προϋπολογισμού.

Ο κ. Σκυλακάκης επισήμανε ότι “η επίδοση αυτή έχει προφανώς και κάποια συγκυριακά χαρακτηριστικά, όμως με βεβαιότητα αντανακλά στη διατήρηση της κουλτούρας πληρωμών των φυσικών προσώπων και των επιχειρήσεων και στην αυξημένη ρευστότητα που έχει επιτευχθεί στην οικονομία με τα πολλαπλά μέτρα τα οποία έλαβε η κυβέρνηση. Δεν αλλάζει τις προβλέψεις μας για μειωμένα έσοδα στους επόμενους μήνες, είναι όμως μια αχτίδα αισιοδοξίας σε μια δύσκολη εποχή”.

Το άνοιγμα παραμένει στα έσοδα.  Στο -8% η ύφεση

Σε επίπεδο 8μηνου, το άνοιγμα παραμένει. Πηγές του υπ. Οικονομικών αναφέρουν ότι δεν έχει αλλάξει προς το παρόν η εκτίμηση για την πορεία των εσόδων στο σύνολο του έτους, το ΥΠΟΙΚ πορεύεται με βάση το “κακό” σενάριο του Απριλίου για ύφεση περί το 8%.

Επιπλέον, αναφέρουν ότι τον Σεπτέμβριο καταγράφεται επιπλέον στήριξη από τις ηλεκτρονικές συναλλαγές. Επίσης αρχίζει να φθίνει, αναφέρουν η επίπτωση του τουρισμού και παραμένει μόνο η πίεση από τα περιοριστικά μέτρα.

Ωστόσο, αρμόδιες πηγές αναφέρουν πως καλύτερη εικόνα για τις “αντοχές” της οικονομίας και των Ταμείων θα υπάρχει τον Οκτώβριο. Θα φανεί και πόσο θα τονώσει την αγορά το ποσό των 1,8 δισ. ευρώ των αναδρομικών των επιπλέον 2 δις ευρώ της Επιστρεπτέας Προκαταβολής.

Για τα έσοδα με τον ΕΝΦΙΑ εκτιμάται πως θα είναι ανάλογα με αυτά του 2019.