Ολοκληρώθηκε η συνεδρίαση του ECOFIN

Στον απόηχο της χθεσινής συνεδρίασης του Eurogroup, ολοκληρώθηκαν οι εργασίες του ECOFIN. Προσερχόμενος στο Συμβούλιο Υπουργών Οικονομικών της Ευρωπαϊκής Ένωσης στις Βρυξέλλες ο Γιάνης Βαρουφάκης δήλωσε ότι «το επόμενο βήμα είναι το υπεύθυνο βήμα».

Όπως χαρακτηριστικά ανέφερε «θα συνεχίσουμε να συσκεπτόμαστε ώστε να ενισχύσουμε τις πιθανότητες να επιτύχουμε ένα πολύ καλό αποτέλεσμα για τον μέσο Ευρωπαίο, όχι για τον μέσο Έλληνα, ούτε για τον μέσο Γερμανό» και πρόσθεσε ότι «η Ευρώπη ξέρει πώς να συζητά και με τέτοιον τρόπο ώστε να βρει μία πολύ καλή λύση, παρά τις αρχικές διαφωνίες». Ο υπουργός Οικονομικών έκανε πάλι λόγο για μια «έντιμη συμφωνία».

Η επίκληση της λέξης «τιμή», σχολιάζει το Reuters, δείχνει πως η επιχειρηματολογία έχει να κάνει και με τους συμβολισμούς, που είναι σημαντικοί και στις δύο πλευρές προκειμένου να μην τσαλακωθούν πολιτικά. Από την πλευρά του, ο πρόεδρος του Eurogroup Γερούν Ντεϊσελμπλούμ, προσερχόμενος στο Ecofin είπε ότι ελπίζει «πως η Αθήνα θα ζητήσει την παράταση του προγράμματος». Ο Ολλανδός αξιωματούχος σημείωσε ότι «μόλις το κάνουν μπορούμε να επιτρέψουμε μια ευελιξία στο πρόγραμμα και αυτοί μπορούν να εντάξουν τις πολιτικές προτεραιότητές τους. Φυσικά εμείς θα επιβλέπουμε εάν τηρείται το πρόγραμμα αλλά αυτό είναι μπροστά μας» και πρόσθεσε πως «τώρα εναπόκειται στους Έλληνες η απόφαση».

Μιλώντας στο περιθώριο του Ecofin, ο Γάλλος υπουργός Οικονομικών Μισέλ Σαπέν δήλωσε ότι η συμφωνία με την Ελλάδα είναι περισσότερο θέμα «διατύπωσης». «Είναι πρόβλημα διατύπωσης, λέξεων, αν και το νομικό εργαλείο δεν μπορεί να είναι άλλο από μια επέκταση του προγράμματος» συμπλήρωσε ο Μισέλ Σαπέν στο Reuters. “Αυτό που μας είπε ο Βαρουφάκης, αυτό που εγώ κατάλαβα, είναι ότι επί της αρχής συμφωνεί σε μια επέκταση του προγράμματος”, σημείωσε ο Γάλλος Υπουργός Οικονομικών, και υποστήριξε ότι η Ελλάδα θα μπορεί να κρατάει το πρωτογενές πλεόνασμα στο 1,5% του ΑΕΠ, αλλά όχι χαμηλότερα.

Την ίδια ώρα άλλοι Ευρωπαίοι αξιωματούχοι ωστόσο δεν ήταν τόσο θετικοί όσο ο κ. Σαπέν. Συγκεκριμένα ο Φιλανδός Υπουργός Οικονομικών Αντι Ρίνε, είπε με νόημα ότι “είναι προβληματικό ότι η Ελλάδα δύο φορές εξήγησε τους στόχους της προφορικά, χωρίς να υπάρχει καμία γραπτή παρουσίαση”. Από την πλευρά του ο αυστριακός Υπουργός Οικονομικών Χανς – Γιεργκ Σέλινγκ σημείωσε ότι «η Ελλάδα πρέπει να αλλάξει θέση, ο χρόνος πιέζει».

Αν και η ελληνική υπόθεση ήταν επισήμως εκτός ατζέντας του Ecofin των 28 ο Υπουργός Οικονομικών αναφέρθηκε στις εν εξελίξει συζητήσεις και στις προθέσεις της ελληνικής πλευράς μετά και τη ρήξη που σημειώθηκε στις διαπραγματεύσεις κατά τη δραματική συνεδρίαση του Eurogroup το βράδυ της Δευτέρας στη βελγική πρωτεύουσα.

Το Ecofin εξέτασε την πρόοδο που έχει σημειωθεί όσον αφορά στο επενδυτικό σχέδιο για την Ευρώπη και συζήτησε πρόταση για τη σύσταση Ευρωπαϊκού Ταμείου για τις στρατηγικές επενδύσεις. Το Συμβούλιο αντάλλαξε απόψεις και ενέκρινε  συμπεράσματα σχετικά με την ετήσια επισκόπηση της ανάπτυξης και την έκθεση του μηχανισμού επαγρύπνησης.

Η προεδρία της Ε.Ε. και η Επιτροπή ενημέρωσαν το Ecofin σχετικά με τη διάσκεψη των Υπουργών Οικονομικών και των Διοικητών των Κεντρικών Τραπεζών της G 20, που διεξήχθη στις 9 και 10 Φεβρουαρίου 2015 στην Κωνσταντινούπολη. Ακόμη το Συμβούλιο ενέκρινε τη σύσταση σχετικά με την απαλλαγή που πρέπει να δοθεί στην Επιτροπή για την εκτέλεση του γενικού προϋπολογισμού της Ε.Ε. για το 2013.

Η σύσταση αυτή βασίζεται στην έκθεση του 2013 του Ευρωπαϊκού Ελεγκτικού Συνεδρίου. Τέλος το Ecofin ενέκρινε τα συμπεράσματα για τις προτεραιότητές του για τον προϋπολογισμό της Ε.Ε. για το έτος 2016.