Συνεχίζει να κατρακυλά η τουρκική λίρα-Οι διεθνείς αγορές δεν πείθονται από τα «πυροτεχνήματα» Ερντογάν για φυσικό αέριο στη Μαύρη Θάλασσα

Η ισοτιμία της τουρκικής λίρας φαίνεται εδώ και αρκετό χρονικό διάστημα να έχει πάρει την κατιούσα, με τις διεθνείς αγορές να είναι απολύτως δύσπιστες απέναντι  στις βαρύγδουπες εξαγγελίες του Ερντογάν για κοιτάσματα φυσικού αερίου στην περιοχή της Μαύρης Θάλασσας.

Το άνοιγμα των αγορών σήμερα Δευτέρα 24 Αυγούστου επιβεβαίωσε ότι  πράγματι οι αγορές δεν πείστηκαν για τα περί κοιτασμάτων στη Μαύρη Θάλασσα, με τις πωλήσεις του τουρκικού νομίσματος να βλέπουν τον «πάτο» του βαρελιού.

Συγκεκριμένα από 7,30 λίρες ανά δολάριο που ήταν η ισοτιμία στο άνοιγμα των αγορών, υποχώρησε στις 7,38 λίρες ανά δολάριο. Ταυτόχρονα ένα ευρώ ισούται με 8,78 λίρες.

Επισημαίνεται ότι ο Τούρκος πρόεδρος,Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, ανακοίνωσε πριν από λίγες μέρες κοιτάσματα 320 δισ. κυβικών τόνων φυσικού αερίου στη Μαύρη Θάλασσα, την ώρα που ο οίκος αξιολόγησης Fitch Ratings υποβάθμισε τις προοπτικές της Τουρκίας σε αρνητικές από σταθερές, καθώς και την πιστοληπτική ικανότητα της Τουρκίας σε «BB-», τρεις βαθμίδες δηλαδή χαμηλότερα από το επενδυτική διαβάθμιση και στο ίδιο επίπεδο με τη Βραζιλία, την Ιορδανία και την Αρμενία.