Η ομάδα που θα «τρέξει» τα 32 δισ. του Ταμείου Ανάκαμψης – Η προετοιμασία της εθνικής πρότασης

Η Ελλάδα προετοιμάζεται σε εντατικούς ρυθμούς προκειμένου να καταθέσει την πρόταση, μέσω της οποίας η χώρα θα διεκδικήσει τα 32 δις από το Ταμείο Ανάκαμψης και είναι σαφές, πως για να μπορέσουν τα χρήματα αυτά να αξιοποιηθούν αποτελεσματικά μέσα σε μόλις τρία χρόνια (2021-2023), απαιτείται ένα σχήμα λειτουργικό, το οποίο και θα «τρέχει» το μεγάλο αυτό έργο.

Σύμφωνα με πληροφορίες, τις οποίες επικαλλούνται τα “Παραπολιτικά”, ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης έχει επιλέξει τρεις στενούς του συνεργάτες για να διαδραματίσουν πρωταγωνιστικό ρόλο στον προγραμματισμό για την κατάθεση της πρότασης από την πλευρά της Ελλάδας.

Πρόκειται για τον γενικό γραμματέα του πρωθυπουργού, Γρηγόρη ∆ημητριάδη, τον υπουργό Επικρατείας, Γιώργο Γεραπετρίτη, και τον υφυπουργό παρά τω πρωθυπουργώ και αρμόδιο για τον συντονισμό του κυβερνητικού έργου, Άκη Σκέρτσο.

Την τετράδα συμπληρώνει ο επικεφαλής του οικονομικού γραφείου του πρωθυπουργού, Αλέξης Πατέλης, ενώ ως σύμβουλος του πρωθυπουργού θα προστεθεί στην ίδια ομάδα και ο Χριστόφορος Πισσαρίδης, ο γνωστός νομπελίστας οικονομολόγος, καθηγητής του LSE και του Πανεπιστημίου Κύπρου.

Η πρόταση της επιτροπής 

Η επιτροπή για την ανάπτυξη της ελληνικής οικονομίας με επικεφαλής τον κ. Πισσαρίδη παρέδωσε τις προάλλες στον κ. Μητσοτάκη το ενδιάμεσο πόρισμα για την αξιοποίηση των ευρωπαϊκών πόρων.

Το τελικό σχέδιο για την ανάπτυξη της Επιτροπής Πισσαρίδη θα παραδοθεί τον Σεπτέμβριο και ο πρωθυπουργός ήδη μελετά το ενδεχόμενο να το θέσει σε διαβούλευση με τους κοινωνικούς εταίρους και τα κοινοβουλευτικά κόμματα, πριν στείλει το οριστικό κείμενο στην Κομισιόν στις 15 Οκτωβρίου.

Από εκείνο το σημείο και μετά, ο κ. Πισσαρίδης θα συνεχίσει να συνεργάζεται με το Μέγαρο Μαξίμου, ως σύμβουλος του κ. Μητσοτάκη, για την υλοποίηση του σχεδίου αυτού.

Μεταξύ του Μεγάρου Μαξίμου και των υπουργών θα υπάρχει παράλληλα ένα πρόσωπο-κλειδί, που θα είναι επικεφαλής μιας ενιαίας δομής για τη μελέτη, έγκριση και υλοποίηση των έργων μέσω του Ταμείου Ανάκαμψης. Το πρόσωπο αυτό θα έχει θέση υφυπουργού ή αναπληρωτή υπουργού και θα τοποθετηθεί είτε στο Οικονομικών είτε στο Ανάπτυξης.

Η επικρατέστερη επιλογή για τον ρόλο αυτόν μέχρι στιγμής είναι ο βουλευτής Επικρατείας της Ν.∆. και υφυπουργός Οικονομικών, Θ. Σκυλακάκης, που απολαμβάνει της εμπιστοσύνης του πρωθυπουργού και έχει βαθιά γνώση των δομών και της λειτουργίας της ∆ημόσιας ∆ιοίκησης.