Έως 100.000 ευρώ πρόστιμο, “λουκέτο” για 20 μήνες & άλλες “καμπάνες” στο νέο φορολογικό νομοσχέδιο

Πέραν από τις φορολογικές παρεμβάσεις για την ενίσχυση της αναπτυξιακής διαδικασίας και τις ρυθμίσεις για την προστασία της πρώτης κατοικίας, με το νομοσχέδιο του υπουργείου οικονομικών, που εισάγεται σήμερα στην Ολομέλεια της Βουλής,  θεσπίζονται νέα αυστηρά μέτρα για την καταπολέμηση της φοροδιαφυγής.

Επίσης, στον απόηχο της πρωτοφανούς επίθεσης πολίτη εναντίον εφοριακών υπαλλήλων, προβλέπονται βαριά πρόστιμα που φτάνουν έως τα 50.000 ευρώ σε όσους βιαιοπραγούν εναντίον τους, καθώς και αναστολή λειτουργίας της επαγγελματικής εγκατάστασης από έναν έως έξι μήνες, n οποία -σε περίπτωση υποτροπής- μπορεί να φτάνει έως και τρία χρόνια αναστολή χρήσης ΑΦΜ.

“Γίνεται, έτσι, ένα ακόμη βήμα στη μάχη κατά της φοροδιαφυγής που συνιστά, διαχρονικά, μια διαρκή ανοιχτή πληγή για το κράτος μια κατάφωρη αδικία έναντι αυτών που πληρώνουν κανονικά τις φορολογικές τους υποχρεώσεις και στοιχείο αθέμιτου ανταγωνισμού στην αγορά” σημειώνουν κυβερνητικές πηγές .

Με τις νέες νομοθετικές διατάξεις αυστηροποιείται το πλαίσιο για την φοροδιαφυγή και προβλέπονται νέα μέτρα για την καταπολέμηση της.

Τα πρόστιμα για τις επιχειρήσεις που φοροδιαφεύγουν θα φτάνουν έως τα 100.000 ευρώ ενώ προβλέπεται και λουκέτο για τις επαγγελματικές εγκαταστάσεις έως και 20 μήνες.

Ανάμεσα στα άλλα προβλέπονται αυστηρά πρόστιμα στην περίπτωση της μη διαφύλαξης στις ταμειακές μηχανές των φορολογικών μνημών και των αρχείων, που δημιουργούν οι ΦΗΜ εξαιτίας της παραβατικής συμπεριφοράς που έχει παρατηρηθει από πλήθος επιχειρήσεων οι οποίες επικαλούνται απώλεια των αρχείων που διαφυλάσσονται σε ηλεκτρονική μορφή.

Συγχρόνως αυστηροποιούνται και οι ποινές για όσους βιαιοπραγούν σε βάρος των εφοριακών ελεγκτών, με τις ποινές να προβλέπουν πρόστιμα από 10.000 έως 50.000 ευρώ, καθώς και αναστολή λειτουργίας της επαγγελματικής εγκατάστασης από έναν έως έξι μήνες, n οποία -σε περίπτωση υποτροπής- μπορεί να φτάνει έως και τρία χρόνια αναστολή χρήσης ΑΦΜ.

Διευρρύνονται επίσης,  οι περιπτώσεις κατά τις οποίες η φορολογική διοίκηση μπορεί να αναστέλλει τη χρήση του ΑΦΜ. Μεταξύ αυτών είναι n παραβίαση ή παραποίηση ή επέμβαση κατά οποιονδήποτε τρόπο στη λειτουργία των φορολογικών ηλεκτρονικών μηχανισμών όπως και η διπλοεγγραφή στο φορολογικό μητρώο.