Έκθεση ΟΟΣΑ για την ελληνική οικονομία: Ύφεση από 8%, έως 9,8% το 2020 - Στο 20,4%, η ανεργία

Μόνον όταν πλέον θα έχει υποχωρήσει η έκτακτη κατάσταση της πανδημίας COVID-19, ηΕλλάδα θα μπορεί ξανά να επικεντρωθεί σε ένα πρόγραμμα μεσοπρόθεσμου μετασχηματισμού για να αναζωογονήσει την ανάκαμψή με ισχυρότερη και δίκαιη ανάπτυξη, τονίζει ο Οργανισμός Οικονομικής Συνεργασίας και Ανάπτυξης σε έκθεσή του για την ελληνική οικονομία (OECD Economic Surveys, Greece).

O ΟΟΣΑ συμφωνεί με τα μέτρα που έχει λάβει η κυβέρνηση για την αντιμετώπιση της κρίσης, σημειώνοντας ότι «συνολικά η δημοσιονομική αντίδραση στο σοκ της COVID-19 είναι αναγκαία για τη διαχείριση του αντίκτυπου στον τομέα τη υγείας, τη στήριξη των νοικοκυριών και των επιχειρήσεων και της προστασία της παραγωγικής δυναμικότητας» και προσθέτει ότι θα πρέπει να επεκταθούν στην περίπτωση που υπάρξει μία δεύτερη έξαρση.

Τι συστήνει ο ΟΟΣΑ: «Σημεία-κλειδιά» για την ανάκαμψη

Το πακέτο που προτείνει ο ΟΟΣΑ προβλέπει, μεταξύ άλλων, τη μείωση του μη μισθολογικού κόστους (δηλαδή των φόρων και ασφαλιστικών εισφορών) κατά 7 ποσοστιαίες μονάδες, την αύξηση των δημόσιων επενδύσεων στο 4% του ΑΕΠ από 3% το 2021, την ενίσχυση των πολιτικών κοινωνικής προστασίας για τη μείωση των ανισοτήτων, τη βελτίωση της αποδοτικότητας της δημόσιας διοίκησης και της δικαιοσύνης και την αύξηση των δαπανών για ενεργητικές πολιτικές απασχόλησης, ώστε να αυξηθεί το ποσοστό απασχόλησης.

Ο ΟΟΣΑ χαρακτηρίζει ως επείγουσα την περαιτέρω μείωση των κόκκινων δανείων, τη λήψη δράσεων για ενίσχυση της απασχόλησης δίνοντας έμφαση στους νέους και τις γυναίκες αλλά και την υλοποίηση προγραμμάτων ενεργητικής πολιτικής για την ενίσχυση της απασχόλησης στην έκθεση του για την ελληνική οικονομία.

  • περαιτέρω μείωση των φορολογικών συντελεστών,
  • ενίσχυση των δημοσίων επενδύσεων δίνοντας έμφαση στην ανάπτυξη και την προστασία του περιβάλλοντος,
  • μείωση των ασφαλιστικών εισφορών, ειδικά στα χαμηλά εισοδήματα,
  • καταπολέμηση της φοροδιαφυγής,
  • επιτάχυνση της ψηφιοποίησης της δημόσιας διοίκησης,
  • ενοποίηση φορέων για την έρευνα & καινοτομία.

«Η Ελλάδα αν και ανταποκρίθηκε γρήγορα στην αντιμετώπιση της πανδημίας και την περιόρισε αποτελεσματικά, η οικονομία έχει χτυπηθεί σκληρά» με τον ΟΟΣΑ να προβλέπει ύφεση από 8% έως 9,8% ανάλογα με το αν θα υπάρξει ή όχι δεύτερο κύμα της πανδημίας.

Σε περίπτωση δεύτερου κύματος της πανδημίας

Αν ένα δεύτερο κύμα κορωνοϊού «χτυπήσει» τη χώρα τότε οι προβλέψεις του ΟΟΣΑ για την ελληνική οικονομία δείχνουν ότι:

  • η ύφεση το 2020 θα πλησιάσει το 10% (9,8%) και σημαντικά μικρότερη ανάπτυξη για το 2021 στο 2,3%
  • η απασχόληση θα μειωθεί κατά 3,8% φέτος και κατά 1,8% το 2021
  • η ανεργία από 19,6% το 2020 θα ανέβει στο 20,4% το 2021 και
  • το χρέος θα ξεπεράσει το 200% το 2020, στο 209,3% /ΑΕΠ για να καταγράψει μικρή υποχώρηση στο 204,7% /ΑΕΠ το επόμενο έτος.

Στην περίπτωση αυτή, ενός δευτέρου κύματος πανδημίας, η έκθεση τονίζει ότι ο τουρισμός και οι υπηρεσίες αποτελούν δύο τομείς που θα πληγούν περαιτέρω. «Στην περίπτωση αυτή  η κυβέρνηση θα πρέπει να επεκτείνει την παροχή στήριξης, βοηθώντας επιχειρήσεις και εργαζομένους τους να αναβαθμίσουν τις δραστηριότητες και τις  δεξιότητες τους και να στραφούν σε τομείς που υπόσχονται καλύτερες ευκαιρίες, επιταχύνουν την ανάκαμψη και κάνουν την οικονομία και την κοινωνία περισσότερο ευέλικτη».