Oλονύχτιο "θρίλερ" στη Σύνοδο Κορυφής - Xωρίς συμφωνία μετά από τρεις ημέρες διαπραγματεύσεων

Για τρίτη ημέρα συνεχίζεται σήμερα η Σύνοδος Κορυφής της Ε,Ε. στις Βρυξέλλες, με στόχο την επίτευξη συμφωνίας για το Ταμείο Ανάκαμψης, χωρίς ωστόσο να βγαίνει “λευκός καπνός”.

Είναι χαρακτηριστικό ότι η Άνγκελα Μέρκελ, το πρωί της Κυριακής, προέβη σε απαισιόδοξη δήλωση για τις διαπραγματεύσεις. Ο Έλληνας πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, προσερχόμενος στη Σύνοδο τόνισε πως “Δεν μπορούμε να αντέξουμε να εμφανιστούμε διχασμένοι ή αδύναμοι”.

Ευρωπαίοι αξιωματούχοι ήδη προεξοφλούν ολονύχτιες διαπραγματεύσεις για σήμερα, ενώ έλαβαν χώρα και συζητήσεις ανά «ομάδες».

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης αρχικά συναντήθηκε με την Άνγκελα Μέρκελ, τον Εμανουέλ Μακρόν, τον Τζουζέπε Κόντε και τον Πέδρο Σάντσεθ, συνάντηση στην οποία συμμετείχαν επίσης η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Σαρλ Μισέλ, καθώς και ο πρωθυπουργός της Πορτογαλίας Αντόνιο Κόστα.

Στη συνέχεια, ο Κυριάκος Μητσοτάκης μαζί με τους ομολόγους του της Ισπανίας, Πέδρο Σάντσεθ, της Ιταλίας, Τζουζέπε Κόντε, και της Πορτογαλίας, Αντόνιο Κόστα, είχε συνάντηση με τους ηγέτες των «φειδωλών» χωρών, δηλαδή των Ολλανδίας, Δανίας, Αυστρίας, Σουηδίας, αλλά και της Φινλανδίας, που φαίνεται να γίνεται το πέμπτο μέλος των «frugal».

Στο περιθώριο της Συνόδου Κορυφής πραγματοποιήθηκαν και άλλες ολιγομερείς συναντήσεις, κυρίως του προέδρου του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Σαρλ Μισέλ: με εκπροσώπους των «φειδωλών», με τους ηγέτες των χωρών του Βίσεγκραντ κ.λ.π.

Είναι ενδεικτικό ότι η Ολομέλεια των 27 της ΕΕ δεν έχει συνέλθει ακόμα, με την ώρα έναρξης της κοινής συνεδρίασης να αλλάζει συνεχώς. Και ενώ ήταν προγραμματισμένο να ξεκινήσει στις 20:00, ο εκπρόσωπος του Σαρλ Μισέλ ανακοίνωσε στις 20:20 στο Twitter ότι οι ηγέτες των «27»… δειπνούν. Για την ακρίβεια, όχι και οι 27, καθώς ο πρωθυπουργός του Λουξεμβούργου, Ξαβιέ Μπετέλ, αναχώρησε για τη χώρα του, προκειμένου να ηγηθεί μιας σύσκεψης της κυβέρνησής του για τον κορωνοϊό, αναφέροντας ότι θα επιστρέψει… αργότερα στις Βρυξέλλες. Και για να μην υπάρχει… κενό, ανακοίνωσε ότι στις συζητήσεις θα τον εκπροσωπήσει η πρωθυπουργός του Βελγίου, Σόφι Βίλμες.

Οι απαιτήσεις των «φειδωλών» χωρών

Σύμφωνα με το Politico, οι τέσσερις «φειδωλές» χώρες, ήτοι η Αυστρία, η Δανία, η Ολλανδία και η Σουηδία, πιέζουν για επιχορηγήσεις 350 δισ. ευρώ και δάνεια 350 δισ. ευρώ (ενώ η πρόταση του προέδρου του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου ήταν 500 δισ. και 250 δισ, ευρώ, αντίστοιχα), κάτι που σημαίνει ότι θέλουν το συνολικό ποσό για το Ταμείο Ανάκαμψης να μειωθεί στα 700 δισ. ευρώ, με σαφώς λιγότερες επιχορηγήσεις και περισσότερα δάνεια.

Είναι χαρακτηριστικό ότι αισιόδοξος πως «τα πράγματα εξελίσσονται σε μια δίκαιη κατεύθυνση» εμφανιζόταν το απόγευμα της Κυριακής ο ομοσπονδιακός καγκελάριος της Αυστρίας Σεμπάστιαν Κουρτς, προσθέτοντας ότι «εδώ και ημέρες υπήρξε κίνηση προς την κατεύθυνσή μας», δηλαδή την μείωση των επιχορηγήσεων. Ο ίδιος, μαζί με τους πρωθυπουργούς των τριών άλλων χωρών της αυτοαποκαλούμενης «ομάδας των τεσσάρων φειδωλών» (Αυστρία, Δανία, Ολλανδία, Σουηδία) και με την πρωθυπουργό της Φινλανδίας, είχε συνάντηση σε έναν μικρό γύρο το απόγευμα με τους αρχηγούς των κυβερνήσεων Ελλάδας, Ισπανίας, Ιταλίας και Πορτογαλίας.

Στις δηλώσεις του, ο Σεμπάστιαν Κουρτς άφηνε να εννοηθεί ότι θα μπορούσε να υπάρξει μεγαλύτερη έκπτωση για την ετήσια συνεισφορά της Αυστρίας στον ευρωπαϊκό προϋπολογισμό, η οποία, σύμφωνα με το τρέχον σχέδιο, φέρεται πως θα είναι ύψους 287 εκατομμυρίων, ενώ αρχικά προβλέπονταν μόνο 137 εκατομμύρια και κατόπιν 237 εκατομμύρια ευρώ .

Ένα αμφιλεγόμενο ζήτημα είναι η σχέση μεταξύ επιχορηγήσεων και επιστρεπτέων δανείων στο Ταμείο Ανάπτυξης της ΕΕ ύψους 750 δισεκατομμυρίων ευρώ, για το οποίο η Αυστρία, η Δανία, η Ολλανδία και η Σουηδία θέλουν να μειώσουν τις επιχορηγήσεις κάτω από 400 δισεκατομμύρια ευρώ (αντί των αρχικών 500 δισεκατομμυρίων ευρώ), που όμως απορρίπτουν οι χώρες του Νότου, αλλά και η Γερμανία και η Γαλλία.

Όπως δήλωνε το απόγευμα ο πρωθυπουργός του Λουξεμβούργου Ξαβιέ Μπετέλ, «σπάνια έχω δει τόσο διαμετρικά αντίθετες θέσεις» σε τόσους πολλούς τομείς, ενώ ο ίδιος τόνιζε ότι «είναι μια στιγμή αλληλεγγύης, γιατί αν κάποιες χώρες καταρρεύσουν, πιστεύω ότι μπορεί να έχει συνέπειες για άλλες».