Δεν θα ισορροπήσει η οικονομία, πριν το 2022 - 20,2 δισ κόστισε η στήριξη επιχειρήσεων & εργαζομένων

Σε αναζήτηση “χρηματοδοτικής γέφυρας”, για τη στήριξη της οικονομία, βρίσκεται το υπουργείο Οικονομικών, καθώς 20,2 δισ. ευρώ ζεστό δημόσιο χρήμα, δόθηκαν, για τη στήριξη επιχειρήσεων και εργαζομένων, μέχρι να έρθουν τα ευρωπαϊκά κεφάλαια.

Σημειώνεται ότι, όπως είπε πρόσφατα ο Χρήστος Σταϊκούρας, “μέχρι στιγμής δεν έχει μπει στα ταμεία μας ούτε ένα ευρώ, από τους ευρωπαϊκούς θεσμούς“.

Η “γέφυρα” αυτή, όπως σημειώνει το economico.gr, θα “χτιστεί” με διαρκή έκδοση εντόκων γραμματίων (που συνεπάγεται αφαίμαξη ρευστότητας από την αγορά) και την προσφυγή σε διεθνή δανεισμό με την έκδοση νέου ομολόγου περί τον Σεπτέμβριο.

Τα ελλείμματα που δημιουργεί η πρωτοφανής ύφεση από την κρίση του κορωνοϊού, τα προβλήματα στις επιχειρήσεις, κυρίως τις μικρομεσαίες,η ανεργία και η μείωση των εισοδημάτων, γίνονται πλέον ιδιαίτερα αισθητά.

“Η κατάσταση δεν πρόκειται να ισορροπήσει πριν το 2022”, λένε όσοι γνωρίζουν, δεδομένου ότι οι πρόσφατες ή μελλούμενες αποφάσεις των οργάνων της ΕΕ θα έχουν πρακτικά αποτελέσματα στην ελληνική οικονομία από το δεύτερο εξάμηνο του 2021.

Και σαν να μην έφτανε η κρίση της πανδημίας, το οικονομικό επιτελείο έχει να αντιμετωπίσει και τη δημοσιονομική επιβάρυνση που θα προκύψει από την απονομή συντάξεων σε 290. 000 εκκρεμμείς υποθέσεις αλλά και τις αποφάσεις του ΣτΕ στα αιτήματα των συνταξιούχων για “αποκατάστασης των αδικιών” του νόμου Κατρούγκαλου.

Ήδη η αναμενόμενη πρώτη απόφαση καταβολής αναδρομικών σε ορισμένες κατηγορίες συνταξιούχων δημιουργεί πρόσθετο δημοσιονομικό κόστος 3,9 δισ. ευρώ.