Προειδοποίηση Λαγκάρντ στους «27», για επίτευξη συμφωνίας: Σε δραματική πτώση η οικονομία της Ευρωζώνης

Και η Κριστίν Λαγκάρντ, συντάσσεται με τη γραμμή Μέρκελ και με προειδοποίησή της στους “27” για τη Σύνοδο Κορυφής κρούει τον κώδωνα του κινδύνου για την επίτευξη συμφωνίας για το Ταμείο Ανάκαμψης. Όπως τόνισε μάλιστα, σε διαφορετική περίπτωση οι συνέπειες θα είναι πολύ μεγάλες.

«Ποτέ κατά το παρελθόν η συνοχή και η αλληλεγγύη δεν ήταν τόσο σημαντικές όσο σήμερα», προειδοποίησε ήδη από χθες η καγκελάριος της Γερμανίας Άνγκελα Μέρκελ.

Η Πρόεδρος της ΕΚΤ, δήλωσε χαρακτηριστικά  στη Σύνοδο Κορυφής της ΕΕ, ότι εάν οι «27» αποτύχουν να συμφωνήσουν σε ένα πακέτο για την ευρωπαϊκή οικονομία αυτό θα μπορούσε να προκαλέσει σοκ στις αγορές. Υπογράμμισε ότι οι αποφάσεις θα πρέπει να ληφθούν γρήγορα και τα μέτρα θα πρέπει να είναι ευέλικτα και να στηρίζονται στις οικονομικές μεταρρυθμίσεις.

Η Κριστίν Λαγκάρντ σημείωσε επίσης, ότι η πρόσφατη ηρεμία στις χρηματοπιστωτικές αγορές οφείλεται εν μέρει στο γεγονός ότι οι επενδυτές ελπίζουν ότι οι κυβερνήσεις θα αναλάβουν δράση, εάν όμως τα κράτη μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης δεν καταλήξουν σε συμφωνία τότε το κλίμα θα μπορούσε να αλλάξει.

Η οικονομία της Ευρώπης βρίσκεται σε «δραματική πτώση», εξήγησε και κάλεσε το μπλοκ να ενεργήσει προκειμένου να υπάρξει ανάκαμψη, σύμφωνα με διπλωματικές πηγές και αξιωματούχους. Η ίδια είπε ότι η οικονομία της ευρωζώνης οδεύει προς «απότομη μείωση» της τάξης περίπου του 13% το δεύτερο τρίμηνο και επανέλαβε τις προβλέψεις της τράπεζας για μείωση του ΑΕΠ κατά 8,7% το 2020 και ανάκαμψη κατά 5,2% το 2021.

Ανέφερε, επιπλέον, ότι οι πλήρεις επιπτώσεις της χειρότερης οικονομικής κάμψης της ΕΕ δεν έχουν ακόμα αποτυπωθεί στην αγορά εργασίας και ότι η ανεργία στην ευρωζώνη μπορεί να φθάσει στο 10%.

Νωρίτερα ο Σαρλ Μισέλ είχε γράψει: «Αποτελεί συλλογική ευθύνη μας να καταλήξουμε».

Την ανάγκη να υπάρξει σύντομα συμφωνία τόνισε στο μήνυμά της και η πρόεδρος της Κομισιόν, Ούρσουλα Φον Ντερ Λάιεν. Ωστόσο, είναι γνωστό πως αυτό δεν είναι καθόλου πιθανό να γίνει σήμερα.