Bέμπερ: Nαι στο πακέτο της Κομισιόν, αλλά με αυστηρούς όρους

αυστηρούς όρους θα πρέπει να συνδέονται, σύμφωνα με τον επικεφαλής του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος, οι επιχορηγήσεις ύψους 500 δις ευρώ και δανείων ύψους 250 δις ευρώ του Ταμείου Ανάκαμψης που προτείνει η Κομισιόν για επιχειρήσεις και περιοχές που πλήττονται σε μεγάλο βαθμό από την πανδημία του κορωνοϊού. Αυτό τονίζει σε ρεπορτάζ του για την DW o Παναγιώτης Κουπαράνης.

Όπως δήλωσε ο Μάνφρεντ Βέμπερ στην εφημερίδα Süddeutsche Zeitung ενόψει της τηλεδιάσκεψης των αρχηγών κρατών και κυβερνήσεων της ΕΕ την ερχόμενη Παρασκευή, «Χωρίς όρους, δημιουργούμε μόνο χρέος, αλλά όχι μέλλον».

«Η Ευρωπαϊκή Ένωση δεν είναι ΑΤΜ»

Αναφερόμενος έμμεσα σε κράτη μέλη της ΕΕ όπως η Ουγγαρία και η Πολωνία, ο Μάνφρεντ Βέμπερ υποστήριξε ότι ένα από τα κριτήρια για την παροχή βοήθειας θα πρέπει να είναι η τήρηση των αρχών του κράτους δικαίου. «Η Ευρώπη δεν είναι ΑΤΜ, αλλά κοινότητα αξιών», είπε χαρακτηριστικά.

Δανεισμός και «υγιείς οικονομική πολιτική θα πρέπει να συμβαδίζουν»

Χώρες όπως η Ιταλία και η Ισπανία, οι οποίες θα επωφεληθούν σε μεγάλο βαθμό από το πακέτο βοήθειας, να αναλάβουν ευθύνη.750 750

«Σοβαρό σχέδιο αποπληρωμής» των δανείων

Πέραν αυτού θα πρέπει να συμφωνηθεί ένα «σοβαρό σχέδιο αποπληρωμής» των δανείων . Ο Μάνφρεντ Βέμπερ απορρίπτει την πρόταση της Κομισιόν για έναρξη της εξόφλησης το 2028. Αντ΄ αυτού προτείνει να ξεκινήσει είτε το 2026 είτε το 2027, δηλαδή εντός του επόμενου προϋπολογισμού της Ευρωπαϊκής Ένωσης 2021-2027.

Με τα χρέη δεν θα πρέπει να επιβαρυνθούν οι επόμενες γενιές, «αυτό δεν θα ήταν έντιμο», υπογράμμισε ο Βέμπερ.