Αντίστροφη μέτρηση για την έλευση τουριστών από το εξωτερικό, με μια σειρά από κρίσιμα ζητήματα να παραμένουν σε εκκρεμότητα, οπότε και μένει να αποσαφηνιστούν στην πράξη. Εν όψει του επικείμενου ανοίγματος της τουριστικής σεζόν στην Ελλάδα, η κυβέρνηση βρίσκεται σε αυξημένη ετοιμότητα, ενώ την ίδια στιγμή καταγράφεται μεν διεθνώς αυξημένο ενδιαφέρον για τουρισμό στην χώρα.
Η Ελλάδα ως μια μικρή χώρα με μοναδικές φυσικές ομορφιές που κατόρθωσε να γίνει παγκόσμιο παράδειγμα για τον τρόπο που διαχειρίστηκε την πανδημία του κορωνοϊού, αποτελεί πρώτη επιλογή, αλλά στην πράξη, δεν έχει αποδειχθεί, αν και πόσοι τελικώς θα πάρουν τη μεγάλη απόφαση να εντάξουν στο πρόγραμμά τους καλοκαιρινές διακοπές.
Ενδεικτικό της κινητικότητας που επικρατεί στα ανώτατα κυβερνητικά κλιμάκια είναι, σύμφωνα με το economico.gr, το γεγονός ότι χθες ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης είχε νέα σύσκεψη για τα μέτρα υγειονομικού χαρακτήρα που αφορούν τα νησιά, θα οποία πιθανότατα θα υποδεχθούν επισκέπτες το φετινό καλοκαίρι.
Το πιο κρίσιμο, ίσως, ζήτημα, αφορά στην πιθανή διαχείριση περιστατικού COVID-19. Αν υπολογίσει κανείς ότι στην περίοδο της καραντίνας πραγματοποιήθηκαν στην Κρήτη περίπου 3.000 τεστ τα οποία στοίχισαν περίπου 1,8 εκατ. ευρώ στον ΕΟΠΥ, τότε αντιλαμβάνεται κανείς το μέγεθος του προβλήματος.
Και είναι προφανές ότι όλοι όσοι δραστηριοποιούνται στον τουριστικό τομέα στην Κρήτη υπολογίζουν ότι το «απότομο άνοιγμα» του μεγάλου νησιού στους ξένους επισκέπτες θα δημιουργήσει την ανάγκη για πολύ περισσότερα τεστ. Το ίδιο, και σε πολλά άλλα ελληνικά νησιά που βρίσκονται στους πρώτους τόπους προορισμού στη χώρα μας. Κάτι που σημαίνει ότι οι δημόσιες δομές υγείας θα πρέπει να εφοδιαστούν με έναν τεράστιο αριθμό τεστ, τα οποία αυτή τη στιγμή δεν υπάρχουν και αν βρεθούν, είναι αμφίβολο αν και από που θα πληρωθούν.
Σύμφωνα με πληροφορίες, τις οποίες επικαλείται η Καθημερινή η επιτροπή εμπειρογνωμόνων του υπουργείου Υγείας ασχολήθηκε με το πρόβλημα χρηματοδότησης των τεστ την προηγούμενη Τετάρτη.
Το κόστος των Test
Την προηγούμενη μέρα, η αντίστοιχη επιτροπή της Κυπριακής Δημοκρατίας είχε αποφασίσει να υποβάλλονται σε τεστ όσοι τουρίστες επισκέπτονται την Κύπρο 72 ώρες πριν από την αναχώρησή τους (το 70% των επισκεπτών της Κύπρου είναι από τη Ρωσία και το Ηνωμένο Βασίλειο, δύο χώρες με βεβαρημένη επιδημιολογική κατάσταση).
- Η Αθήνα ελπίζει να αποφύγει όλη αυτή τη διαδικασία, καθώς θα ανοίξει τα αεροδρόμιά της λίγο αργότερα από την Κύπρο. Να σημειωθεί ότι το κυπριακό μέτρο ελήφθη έπειτα από συνεννόηση με την επιτροπή Τσιόδρα και περιλαμβανόταν στις αρχικές προτάσεις της ελληνικής κυβέρνησης προς την Ε.Ε.
Ένα σενάριο που εξετάσθηκε στην Αθήνα είναι μια μικρή επιβάρυνση σε κάθε τουρίστα (της τάξεως του μισού ή ενός ευρώ), το οποίο θα μπορούσε να συμβάλει στη συγκέντρωση ενός ποσού επαρκούς για να χρηματοδοτηθούν η αγορά και η ανάλυση αρκετών χιλιάδων τεστ.
Pooling
Μια άλλη λύση είναι το λεγόμενο pooling, δηλαδή η εξέταση σε σημεία εισόδου πολλών επισκεπτών μαζικά, κάτι ωστόσο που θα μειώσει την αξιοπιστία του ελέγχου. Αν ένα δείγμα, π.χ. μιας οικογένειας, βγει θετικό, τότε εξετάζεται κάθε μέλος της ξεχωριστά, η πιθανότητα όμως να υπάρξει ψευδές αρνητικό δείγμα, επειδή τα πολλά δείγματα έχουν «αραιώσει» τον ιό, είναι μεγάλη.
Ενα ακόμα κρίσιμο θέμα είναι το πως αλλά και το πού θα μεταφέρονται όσοι ασθενούν. Στο Νότιο Αιγαίο, η περιφέρεια είχε εκδηλώσει ενδιαφέρον για ξενοδοχεία COVID-19, τα οποία σε μια πρώτη φάση είχε συζητηθεί να γίνουν στην Κρήτη και στο Βόρειο Αιγαίο.
Κλίμα αισιοδοξίας, εν αναμονή των πρώτων επισκεπτών στην Ελλάδα
Ο υπουργός Τουρισμού Χάρης Θεοχάρης, πάντως, επιχείρησε να εκπέμψει μήνυμα αισιοδοξίας τονίζοντας ότι «ξανανοίγουμε με το σύστημά μας ακόμη ισχυρότερο, έχοντας ενισχύσει τους πόρους μας στους τομείς που θα δεχθούν τον κύριο όγκο των τουριστών για να είμαστε σε θέση να αντιμετωπίσουμε κάθε πιθανό συμβάν».
Εξειδικεύοντας, δε, τους όρους υποδοχής ξένων επισκεπτών στην Ελλάδα από τα μέσα Ιουνίου, τόνισε ότι θα ανοίξει σταδιακά τον τουριστικό κλάδο του ελκυστικότερου, σύμφωνα με πρόσφατη έρευνα, προορισμού της Μεσογείου για το επόμενο τρίμηνο από τις 15 Ιουνίου, νωρίτερα απ’ ό,τι είχε αρχικά σχεδιαστεί και δεν θα επιβάλει τους επισκέπτες σε υποχρεωτική καραντίνα και εξετάσεις –αν και θα γίνονται τυχαία τεστ-, ενώ θα προχωρήσει σε μειώσεις φόρων για να είναι φθηνότερες οι διακοπές.
Μόνο 2 στα 10 ξενοδοχεία 12μηνης λειτουργίας, άνοιξαν χθες
Με νέα πρωτόκολλα ασφαλείας και αυστηρούς κανόνες υγιεινής άνοιξαν χθες όσα ξενοδοχεία 12μηνης διάρκειας θεωρούν ότι μπορούν, αυτή την εποχή, να συντηρήσουν έναν επαρκή κύκλο εργασιών.
Τα περισσότερα, ωστόσο, και συγκεκριμένα 8 στα 10, παρέμειναν κλειστά, αναμένοντας την απελευθέρωση των πτήσεων προς την Ελλάδα, η οποία είναι προγραμματισμένη για τις 15 Ιουνίου και εν όψει της εν λόγω ημερομηνίας, παρότι η αβεβαιότητα των επιχειρηματιών για το τι θα επέλθει τους επόμενους μήνες είναι μεγάλη, ωστόσο αξιοσημείωτο είναι ότι κανείς δεν χάνει την διάθεση για προσπάθεια και δράση, ούτε και την αισιοδοξία του.