"Έντονη υποχώρηση του οικονομικού κλίματος που δείχνει το βάθος της κρίσης" αναδεικνύει έρευνα του ΙΟΒΕ

Έντονη υποχώρηση του οικονομικού κλίματος για την Ελλάδα, με επιδείνωση προσδοκιών σχεδόν σε όλους τους τομείς και στην καταναλωτική εμπιστοσύνη έδειξε η μηνιαία έρευνα του ΙΟΒΕ για τον Μάιο.

Στην έκθεση με τα αποτελέσματα ερευνών οικονομικής συγκυρίας, παρουσιάζονται τα ευρήματα για το Οικονομικό Κλίμα (για την Ελλάδα, Ευρώπη των 27 και Ευρωζώνη), για τη Βιομηχανία, τις Κατασκευές, το Λιανικό Εμπόριο και τις Υπηρεσίες, και τέλος για την Καταναλωτική Εμπιστοσύνη.

Ειδικότερα, ο δείκτης οικονομικού κλίματος στην Ελλάδα επιδεινώθηκε έντονα τον Μάιο και υποχώρησε στις 88,5 μονάδες, έναντι 99,3 μονάδων τον προηγούμενο μήνα.

Αυτόν το μήνα καταγράφηκαν εντονότερες αρνητικές εκτιμήσεις κυρίως στο Λιανικό Εμπόριο και τις Υπηρεσίες, καθώς οι άλλοι τομείς και τα νοικοκυριά επηρεάστηκαν εντονότερα τον Απρίλιο.

Όπως τονίζεται στην ερεύνα, η επιδείνωση του οικονομικού κλίματος που καταγράφεται υπογραμμίζει το βάθος της οικονομικής κρίσης, η οποία αναμένεται να έχει σημαντική διάρκεια και να επηρεάσει δομικά και όχι μόνο συγκυριακά όλους τους τομείς της οικονομίας.

Ειδικότερα για τη Βιομηχανία, η έρευνα δείχνει σημαντική υποχώρηση επιχειρηματικών προσδοκιών, κυρίως λόγω έντονης επιδείνωσης των εκτιμήσεων για τις παραγγελίες και τη ζήτηση.

Στις Κατασκευές, προκύπτει ήπια βελτίωση των πολύ χαμηλών επιχειρηματικών προσδοκιών, εκπορευόμενη αποκλειστικά από τις Ιδιωτικές Κατασκευές.

Για το Λιανικό Εμπόριο, η έρευνα δείχνει νέα έντονη επιδείνωση στις επιχειρηματικές προσδοκίες, αρνητικές εκτιμήσεις και προβλέψεις για τις πωλήσεις.

Στις Υπηρεσίες προκύπτει κατάρρευση επιχειρηματικών προσδοκιών, με έντονα απαισιόδοξες προβλέψεις για τη βραχυπρόθεσμη εξέλιξη της ζήτησης.

Αναφορικά με την Καταναλωτική Εμπιστοσύνη, η έρευνα δείχνει οριακή υποχώρησή της, με το ακόλουθο διάγραμμα με τις “ενδεικτικές μεταβλητές της έρευνας καταναλωτών το επόμενο 12μηνο” να είναι χαρακτηριστικό:

Το επόμενο δελτίο του ΙΟΒΕ θα δημοσιοποιηθεί στις 1-7-2020.

Διαβάστε αναλυτικά την έκθεση του ΙΟΒΕ για τον Μάιο εδώ ΕΔΩ.