Πως η Μέρκελ έγραψε ιστορία στην πιο δύσκολη κρίση της σύγχρονης Ευρώπης - Το εγκώμιο από τον Μπρούνο Λε Mερ

Καρπός των προσπαθειών του Γάλλου υπουργού Οικονομικών, Μπρουνό Λε Μέρ, είναι σε μεγάλο βαθμό η γερμανογαλλική πρόταση για το Ταμείο Ανάκαμψης της ευρωπαϊκής οικονομίας από τις επιπτώσεις των μέτρων κατά του κορωνοϊού, ύψους 500 δις ευρώ, που αποτελεί και την «καρδιά» της πρότασης της Ούρσουλας φον ντερ Λάιεν.

Αυτό αποκαλύπτει η εφημερίδα Die Welt, η οποία στο σημερινό της φύλλο φιλοξενεί μακροσκελή συνέντευξη του γάλλου υπουργού.

Ο Μπρουνό Λε Μερ δεν βρίσκει λόγια για να επαινέσει την καγκελάριο Μέρκελ «για το θάρρος της και τη συναίσθηση ότι ο καιρός έχει ωριμάσει για αποφάσεις ιστορικού διαμετρήματος» -όπως υπογράμμισε χαρακτηριστικά στη συνέντευξη- την οποία και εκθειάζει καθώς δέχθηκε κάτι που αρνήθηκαν όλοι οι προκάτοχοί της, κυρίως επιχορηγήσεις και όχι δάνεια για την ανάκαμψη της ευρωπαϊκής οικονομίας λόγω covid-19.

Υπενθυμίζεται ότι οι προτάσεις Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν για το γιγαντιαίο πακέτο 750 δις για την αντιμετώπιση της κορωνοκρίσης βασίστηκαν στη γερμανογαλλική πρόταση.

«Ήταν πολύ θαρραλέο από την πλευρά της. Με τον τρόπο αυτό άνοιξε το δρόμο της επιτυχίας στις συζητήσεις πριν από την παρουσίαση των προτάσεων της Επιτροπής για το Ταμείο Ανάκαμψης. Σε 20,30, 40 χρόνια οι ιστορικοί θα λένε ότι η Άγκελα Μέρκελ είχε το θάρρος να πάρει θέση στην πιο δύσκολη κρίση της σύγχρονης εποχής στην Ευρώπη και να δεχθεί κάτι, που κανένας άλλος καγκελάριος πριν από εκείνη δεν αποδέχθηκε» επισημαίνει ο γάλλος Yπουργός, πλέκοντας στην ουσία το εγκώμιο της Γερμανίδας Καγκελαρίου.

Αλλά τι είναι εκείνο που έκανε το Βερολίνο να μεταβάλει στάση; “Κι αυτό είναι αποτέλεσμα στενής συνεργασίας 3 χρόνων μεταξύ των δύο χωρών και βασίζεται στην ευρωπαϊκή αξιοπιστία από τότε που ο Γάλλος πρόεδρος εκφώνησε ομιλία για την Ευρώπη στο Πανεπιστήμιο της Σορβόννης”, υπενθυμίζει ο Μπρουνό Λε Μερ.

Ο Γάλλος υπουργός Οικονομικών είναι πεπεισμένος ότι η προίκα των 750 δις ευρώ επαρκεί. «Αλλά η βασική ερώτηση δεν είναι αυτό, η βασική είναι πόσο γρήγορα αυτή η πρόταση θα εγκριθεί. Είναι αποφασιστικής σημασίας, kάνω έκκληση στα 4 κράτη-μέλη, που αντιτίθενται στη λύση, να αναθεωρήσουν την απόφασή τους και να συνταχθούν με τη συμβιβαστική πρόταση της Κομισιόν» λέει. Οι 4 αυτές χώρες, οι ευρωτσιγγούνηδες όπως αποκαλούνται, Αυστρία, Ολλανδία, Σουηδία και Δανία, επιμένουν τα χρήματα να δοθούν ως δάνεια και όχι ως επιχορηγήσεις.

«Οι προτάσεις της Ευρωπαϊκής Επιτροπής είναι έξυπνες», επισημαίνει ο Μπρουνό Λε Μερ. «Αποτελούνται από μείγμα δανείων και επιχορηγήσεων και λαμβάνουν υπόψη ακριβώς στους ενδοιασμούς αυτών των χωρών».

Τέλος, διευκρινίζει ότι τα ποσά δεν συνδέονται με όρους, όπως και δεν προορίζονται για να στηρίξουν την λειτουργία του κράτους, αλλά για να χρηματοδοτήσουν τομείς, όπως ο τουρισμός, η αυτοκινητοβιομηχανία, νοσοκομεία, αλλά και νέες τεχνολογίες.