Άνοιγμα ξενοδοχείων: Η τελική ΚΥΑ με τα υγειονομικά πρωτόκολλα

Από αύριο, Δευτέρα 1η Ιουνίου, ανοίγουν τα ξενοδοχεία δωδεκάμηνης λειτουργίας ενώ στις 15 Ιουνίου θα μπορούν να ανοίξουν και τα εποχικά ξενοδοχεία.

Διαβάστε ΕΔΩ την Κοινή Υπουργική Απόφαση που έχει σταλεί για δημοσίευση στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως με τα “Ειδικά πρωτόκολλα υγειονομικού περιεχομένου βάσει των οποίων λειτουργούν οι τουριστικές επιχειρήσεις στο πλαίσιο της λήψης μέτρων έναντι του κορωνοϊού COVID-19″.

Η ΚΥΑ περιλαμβάνει τα εξής άρθρα:

-Άρθρο 1
Πεδίο εφαρμογής – ορισμοί

-Άρθρο 2
Ειδικά υγειονομικά πρωτόκολλα

-Άρθρο 3
Εκπαίδευση στην τήρηση των υγειονομικών πρωτοκόλλων
των τουριστικών καταλυμάτων

-Άρθρο 4
Σήμα Πιστοποίησης “Health First”

-Άρθρο 5
Αρμόδιες αρχές επιβολής κυρώσεων

-Άρθρο 6
Διαδικασίες ελέγχων – πιστοποίηση παραβάσεων

-Άρθρο 7
Επιβολή προστίμων

-Άρθρο 8
Αρχή ενημέρωσης του κοινού

-Άρθρο 9
Ισχύς

-ΠΑΡΑΡΤΗΜΑ Ι
Ειδικό πρωτόκολλο υγειονομικού περιεχομένου για τη λειτουργία των
τουριστικών καταλυμάτων, πλην των οργανωμένων τουριστικών
κατασκηνώσεων

-ΠΑΡΑΡΤΗΜΑ ΙΙ
Ειδικό πρωτόκολλο υγειονομικού περιεχομένου για τη λειτουργία των
οργανωμένων τουριστικών κατασκηνώσεων (κάμπινγκ).

-ΠΑΡΑΡΤΗΜΑ ΙΙΙ
Διαχείριση ύποπτου κρούσματος COVID-19

-ΠΑΡΑΡΤΗΜΑ ΙV
Σήμα Πιστοποίησης Health First.

Eιδικότερα, στην ΚΥΑ καταγράφεται πού και πότε είναι η χρήση μάσκας που μπορεί να είναι είτε απλή χειρουργική είτε πάνινη/υφασμάτινη με την υποσημείωση ότι το προσωπικό υπηρεσίας υποδοχής μπορεί να φορά και προσωπίδα.

Γίνεται αναλυτική καταγραφή για τα βασικά μέτρα αποφυγής μετάδοσης του κορωνοϊού, της διαχείρισης ύποπτου κρούσματος αλλά και του βιβλίου συμβάντων Covid-19.

Υπάρχει αναφορά για τα τουριστικά λεωφορεία με σύσταση για τοποθέτηση διαχωριστικού ανάμεσα στον οδηγό και τους επιβάτες.

Για τους παραβάτες, δε, προβλέπεται πρόστιμο από 500 έως 1.500 ευρώ αλλά και αναστολή λειτουργίας της επιχείρησης από 15 έως 90 ημέρες βάσει μιας εξάβαθμης κλίμακας των παραβάσεων.

Με βάση τα υγειονομικά πρωτόκολλα που έχουν αποφασιστεί, είναι προαιρετική η χρήση plexiglass στην υποδοχή, συνιστάται η χρήση ηλεκτρονικών εναλλακτικών για το check in -check out (η διάρκεια των οποίων παρατείνεται) αλλά και για πληρωμές, επίσης συνιστάται η διακριτική παρακολούθηση πελατών με συμπτώματα για διαχείριση από τη διοίκηση.

Στο σκέλος εστίασης, η λειτουργία εστιατορίου, μπαρ κτλ. θα είναι σύμφωνα με το ισχύον νομοθετικό πλαίσιο όπως και η λειτουργία των χώρων αναψυχής για τα παιδιά και οι εξωτερικές πισίνες, ενώ για τις εσωτερικές κολυμβητικές δεξαμενές «δεν επιτρέπεται η λειτουργία τους».

Για τις αναχωρήσεις, παρέχεται η δυνατότητα επιλογής μεταξύ 2 πρωτοκόλλων είτε δηλαδή του κανονικού καθαρισμού και αναμονής 24 ωρών πριν το δωμάτιο διατεθεί σε πελάτη ή σχολαστικός καθαρισμός – απολύμανση (πχ με ατμοκαθαριστή) στις επίμαχες επιφάνειες δωματίου και μπάνιου.