Πότε και που θα διατεθούν τα 32,4 δισ. ευρώ - Τι λέει ο Σταϊκούρας για την πρόταση της Κομισιόν

O Yπουργός Οικονομικών, σχολιάζοντας την πρόταση της Κομισιόν και τα 32,4 δισ. της χρηματοδότησης προς την Ελλάδα από το νέο Ταμείο Ανάκαμψης, έκανε λόγο για  “φιλόδοξη πρόταση που καλύπτει τις επιδιώξεις της ελληνικής κυβέρνησης”.

Πότε αναμένονται οι εκταμιεύσεις

Σύμφωνα με τον κ. Σταϊκούρα, οι εγκρίσεις αναμένονται από τα θεσμικά όργανα πριν το καλοκαίρι, ενώ ο ίδιος εμφανίστηκε αισιόδοξος για την άμεση έναρξη των εκταμιεύσεων.

Όπως εκτίμησε, στην καλύτερη περίπτωση οι εκταμιεύσεις από το νέο ευρωπαϊκό Ταμείο των 750 δισ. ευρώ δεν πρέπει να αναμένονται πριν το β΄ εξάμηνο του έτους.

Σε συνέντευξή του στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων του τηλεοπτικού σταθμού ALPHA και τον Αντώνη Σρόιτερ, ο υπουργός Οικονομικών τόνισε πως η πρόταση της Κομισιόν έχει τα εξής τέσσερα χαρακτηριστικά:

  • Είναι γενναία, γιατί υπερβαίνει τα πρώτα 540 δισ. που είχαν κατ’άρχήν συμφωνηθεί
  • Είναι ευέλικτη στα αντικείμενα που χρηματοδοτεί
  • Περιλαμβάνει κυρίως άμεσες επιχορηγήσεις -όπως ζητούσε η ελληνική κυβέρνηση- και λιγότερο δάνεια
  • Τα χρήματα θα προέλθουν από κοινό δανεισμό των ευρωπαϊκών χωρών, με αμοιβαία ανάληψη χρέους.

Πού θα διατεθούν τα 32,4 δισ. ευρώ

Τα κονδύλια των 32,4 δισ. που θα κατευθυνθούν προς τη χώρα μας, δεν έχουν προϋπολογιστεί, αλλά δεν είναι σίγουρο ακόμα και το πότε θα εκταμιευτούν. Σύμφωνα με τον Υπουργό, τα κονδύλια θα κινηθούν σε δύο βασικούς άξονες:

1. Για την αντιμετώπιση της υγειονομικής κρίσης, όχι μόνον όμως με κονδύλια για την Υγεία και νοσοκομεία, αλλά και για την στήριξη των επιχειρήσεων και των εργαζομένων που πλήττονται από την κρίση

2. Σε άλλες προτεραιότητες, όπως για την πράσινη ενέργεια, επενδύσεις σχετιζόμενες με την κλιματική αλλαγή και τις νέες Τεχνολογίες κλπ.