750 δισ. για την ανάκαμψη, από την Κομισιόν – 22,5 δισ. επιχορηγήσεις στην Ελλάδα

22,5 δισ θα χορηγηθούν υπό μορφή επιχορηγήσεων στην Ελλάδα, από το πακέτο δημοσιονομικής τόνωσης ύψους 750 δισ. ευρώ, το οποίο θα προτείνει τελικά η Κομισιόν, ώστε να δοθούν στα κράτη μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης, για τη στήριξή τους, κατά την κρίσιμη οικονομικά περίοδο, που έφερε η υγειονομική κρίση της πανδημίας του νέου κορωνοϊού.

Από το πακέτο αυτό που θα προτείνει η Κομισιόν θα προτείνει τα 500 δισ. ευρώ, να δοθούν σε μορφή επιχορηγήσεων και επιπλέον 250 δισ. ευρώ σε δάνεια στο πλαίσιο του νέου σχεδίου οικονομικής ανάκαμψης από την πανδημία του κορωνοϊού, όπως δήλωσαν αξιωματούχοι και διπλωμάτες στο Reuters.

Ένα μέρος του πακέτου θα χρηματοδοτηθεί μέσω κοινής έκδοσης χρέους, αναφέρει στο μεταξύ το Bloomberg, το οποίο επικαλούμενο πηγή που έχει γνώση των λεπτομερειών, αποκαλύπτει, πως η πρόταση της Κομισιόν είναι να λάβει η Ελλάδα 22,5 δισ. ευρώ, η Ιταλία 81,8 , η Ισπανία 77,3 και η Γαλλία 39 δισ.

Μόλις κυκλοφόρησε η είδηση τα ιταλικά κρατικά ομόλογα έκαναν ράλι με το επιτόκιο για τα δεκαετή να υποχωρεί κατά οκτώ μονάδες βάσης στο 1,47%, το χαμηλότερο διμήνου, ενώ το ευρώ ανέκαμψε και έφθασε στο 1.0979 στο Λονδίνο.

Τρεις βασικοί πυλώνες

Το σχέδιο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής θα αφορά τρεις βασικούς πυλώνες, με τον πρώτο να συγκεντρώνει το 80% των συνολικών κεφαλαίων και ο οποίος θα χρηματοδοτείται κατά 90% από το ταμείο ανάκαμψης και κατά 10% από το ταμείο συνοχής.

Η Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν επιθυμεί να υπάρχει εποπτεία στο πλαίσιο του Ευρωπαϊκού Εξαμήνου, μια διαδικασία που περιλαμβάνει την υποβολή των εθνικών σχεδίων προϋπολογισμού των κρατών – μελών και τις συστάσεις της Κομισιόν, ώστε τα χρήματα να δαπανώνται κατά τρόπο παραγωγικό, με βάση τους στόχους που τίθενται σε ευρωπαϊκό επίπεδο.

Ο δεύτερος πυλώνας του σχεδίου, περίπου το 15%, θα χρησιμοποιηθεί για την επανεκκίνηση της οικονομίας. Πρόκειται για την ενίσχυση του επενδυτικού σχεδίου που είναι γνωστό ως InvestEU και το οποίο αποτελεί συνέχεια του λεγόμενου «σχεδίου Γιούνκερ».

Ο τρίτος πυλώνας, ο οποίος θα απορροφήσει περίπου το 5% του σχεδίου, θα χρησιμοποιηθεί για την ενίσχυση των μηχανισμών πολιτικής προστασίας και έκτακτης ανάγκης που είναι ήδη διαθέσιμοι στην ΕΕ.

Στα 1,1 τρισεκατομμύρια ευρώ ο κοινός προϋπολογισμός

Σύμφωνα με δημοσίευμα του Reuters, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή θα προτείνει αργότερα σήμερα ο κοινός προϋπολογισμός του μπλοκ για το 2021-27 να φτάσει τα 1,1 τρισ. ευρώ.

Αυτό, γράφει ο Ελεύθερος Τύπος, θα συνοδεύει το νέο Ταμείο Ανάκαμψης που θα κινητοποιεί 500 δισ. ευρώ σε επιχορηγήσεις και άλλα 250 δισ. ευρώ σε δάνεια για τα κράτη μέλη προκειμένου να τα βοηθήσει να αναζωπυρώσουν την οικονομική ανάπτυξη που κατακρημνίστηκε εν μέσω της πανδημίας του κορωνοϊού.